Calculul eficienței panourilor solare fotovoltaice

Calculul eficienței panourilor solare fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

Consumul inteligent de energie este esențial pentru maximizarea eficienței energetice. Utilizarea energiilor regenerabile, cum ar fi energia solară prin panouri solare fotovoltaice, este un bun exemplu de eficiență energetică.

Cum funcționează panourile solare?

Panourile solare constau din mai multe celule solare, individuale, compuse din straturi de siliciu, fosfor și bor. Fosforul oferă sarcină negativă, în timp ce borul, sarcină pozitivă. Prin absorbția fotonilor din lumina soarelui, panourile solare inițiază un curent electric. Energia rezultată din acest proces permite electronilor să părăsească orbitele lor atomice și să fie eliberați în câmpul energetic, generat de celulele solare, care apoi trag acești electroni într-un curent direcțional. Acest proces se numește efect fotovoltaic.

De câte panouri solare fotovoltaice ai nevoie?

Cantitatea de panouri solare fotovoltaice necesare pentru o casa depinde de nevoile individuale de energie. Poți calcula necesarul de energie prin calcularea mediei numărului de kilowați pe care îi rgăsești pe facturile de energie electrică. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că nevoile de energie variază în funcție de sezon. Totodată, trebuie să te asiguri că numărul de panouri fotovoltaice poate produce și stoca o cantitate de energie suficientă pentru a-ți acoperi cererea de consum.

Înainte de a instala un panou solar, este important să consulți un expert. De asemenea, trebuie să ai în vedere cât spațiu ai disponibil pentru instalarea panourilor solare, precum și locul amplasării sistemului fotovoltaic. Pentru aceasta, ar trebui să studiezi mișcarea soarelui și să observi  dacă locația selectată primește în mod constant lumina soarelui. Mai presus de toate, este necesar să eviți plasarea panourilor fotovoltaice în zone umbrite, iar în cazul plasării lor pe acoperiș, trebuie să verifici dacă acoperișul este suficient de puternic pentru a rezista greutății panourilor solare.

Ce înseamnă eficiența unui panou solar?

Eficiența unui panou solar este cantitatea de energie pe care un panoul solar este capabil să o genereze, în funcție de energia solară incidentă pe care o primește. În mod obișnuit, în condiții optime, se consideră că soarele “trimite” o iradiere de 1000W/m2 de putere, iar din aceste date, vei cunoaște eficiența pe care are o placă solară, folosind următoarea formulă de calculꓽ

(Putere panou de ieșire – se regăsește în fișa tehnică) / (iradiere în STC) x (suprafața panoului în m2) = eficiența în %

Suprafața = L x l

*STC = Condiții Standard de Testare

**Intensitatea radiației în STC este de 1000 W/mp

De exemplu, pentru un sistem fotovoltaic ce are o putere de ieșire de 400 W, iar suprafața acestuia este de 2 mp, rezultatul este următorulꓽ

400 W / (1000 W/mp x 2mp) =  0,2, adică sistemul are o eficiență de 20%

Cu alte cuvinte, acest panou solar utilizează 20% din energia solară care îl afectează, iar asta dacă nu se ia în calcul și modul în care influențează înclinarea panourilor solare, împreună cu alți factori.

Ce factori influențează eficiența panourilor?

Eficiența unui sistem fotovoltaic depinde de mai mulți factori, inclusiv de climatul din zona respectivă. De asemenea, procentul eficienței scade odată cu trecerea timpului, iar rata cu care panourile își reduc eficiența se numește rată de degradare. Aceasta va depinde de degradarea generată de lumină, mai exact atunci când borul prezent în structura panoului este oxidat și acoperă parțial sistemul, dar și de cea provocată de eventualele scurgeri electrice de pe panou, cauzate din pricina acumulării de sodiu și a nivelului ridicat de umiditate. Acumulările de sodiu apar rar, iar în ceea ce privește degradarea produsă de lumină, eficiența sistemului poate scădea aproximativ cu 1-3%.

Nu confunda randamentul cu eficiența. Randamentul este comportamentul empiric pe care panoul solar îl va avea în condiții de lucru, dar eficiența este cantitatea de energie pe care panoul solar o poate genera, în funcție de energia solară incidentă primită.

0 Shares
You May Also Like