Top 5 caracteristici ale vinurilor pe care trebuie sa le stii

Top 5 caracteristici ale vinurilor pe care trebuie sa le stii

0 Shares
0
0
0

Alegerea unui vin poate fi influentata de mai multi factori, iar de multe ori etichetele acestora pot fi inselatoare. In schimb, daca cunosti urmatoarele 5 caracteristici, nu vei mai avea niciodata probleme in a alege o sticla care sa fie potrivita oricarei ocazii. Asadar, iata tot ce trebuie sa stii:

1. Nivelul de aciditate

Aciditatea influenteaza considerabil gustul vinului si poate face diferenta intre un vin exceptional si unul mediocru. Nivelul de pH al vinului este de aproximativ 3, situandu-se undeva intre sucul de lamaie care este foarte acid si cafeaua care la randul sau este destul de acida.

Tipuri de acizi in vin

Exista 3 tipuri principale de acid in vin: tartaric, citric si malic, prezenti in struguri si nu sunt un produs secundar al fermentatiei. Trebuie amintit si de acidul lactic care este un alt tip de acid din vin, rezultat al interventiei in procesul de vinificatie. Procesul de fermentatie malolactic transforma acidul malic in acid lactic, conferind Chardonnay-ului gustul sau specific.

Nivelurile de aciditate la recoltarea strugurilor

Pe masura ce strugurii se coc, nivelurile de aciditate scad, iar cele de zahar cresc, motiv pentru care este importanta recoltarea strugurilor inainte ca aceste niveluri sa devina dezechilibrate. Recoltarea prea timpurie sau prea tarzie poate afecta echilibrul dintre aciditate si alcool. Strugurii albi sunt de obicei recoltati mai devreme in faza de coacere decat cei rosii, asigurandu-se ca vinul alb produs va avea o aciditate placuta.

2. Dulceata

Dulceata in vin este adesea inteleasa gresit pentru ca strugurii sunt dulci la recoltare, dar zaharul din struguri este transformat in alcool in timpul procesului de vinificatie. Daca fermentatia este completa, vinul devine sec, fara zahar rezidual. Diferitele cantitati de zahar rezidual determina daca un vin este demisec, demidulce sau dulce.

 

Poti comanda online un vin dulce de inalta calitate din magazinul online al Cramei Budureasca, locul in care ai toate sansele sa gasesti exact ceea ce iti doresti. Optiunile sunt suficient de diversificate, astfel incat sa nu fie nevoie sa faci compromisuri.

3. Corpolenta

Corpolenta vinului, spre deosebire de celelalte caracteristici, nu este masurabila in unitati, ci este determinata de mai multi factori precum nivelul de alcool, glicerol si zahar, contribuind la senzatia de plin, mediu sau usor.

4. Taninurile

Taninurile, in special cele prezente in vinurile rosii, reprezinta elementul astringent si amar al vinului. Taninurile provin din coaja, semintele si tulpinile strugurilor, precum si din procesul de maturare al vinului si sunt esentiale pentru structura si capacitatea acestuia de a imbatrani.

5. Alcoolul

Alcoolul este produsul secundar al procesului de fermentatie, iar nivelul sau este direct legat de cantitatea de zahar din struguri si cat de mult din acesta a fost fermentat. Vinurile din regiunile cu clima mediteraneana au, de obicei, un nivel mai ridicat de alcool.

Cea mai importanta caracteristica: echilibrul

Obtinerea unui vin excelent depinde exclusiv de echilibru. Daca oricare dintre aceste caracteristici nu este in armonie cu celelalte, vinul nu va fi remarcabil. Un vin echilibrat este cel la care vinificatorul a luat in considerare toate cele cinci caracteristici ale vinului, asigurandu-se ca niciuna nu o domina pe celelalte. Prea multa dulceata sau prea putina aciditate poate dezechilibra un vin, la fel ca si prea multe taninuri sau o concentratie alcoolica prea mare.

Indiferent de chimia din spatele asocierii, totul se reduce la propriul tale preferinte. Astfel, tot ce iti ramane sa faci este sa acccesezi magazinul online al Cramei Budureasca si sa descoperi optiunile care te asteapta. Iti garantam ca vei gasi rapid ceva care sa fie potrivit ocaziei pentru care te pregatesti, oricare ar fi aceasta.

0 Shares