Ce este Ethereum? Ethereum este o platforma blockchain descentralizata, open-source, cu functionalitate de contract inteligent. Ether (ETH) este criptomoneda nativa a platformei si a doua cea mai mare criptomoneda dupa Bitcoin, in ce priveste capitalizarea de piata.
Ce este Ethereum? Computer mondial?
Platforma Ethereum este adesea descrisa ca fiind computerul mondial. Intr-un fel, aceasta este o analogie potrivita, dar poate omite unele dintre caracteristicile importante care diferentiaza Ethereum de computerele partajate „traditionale” (vezi „Caracteristicile cheie ale Ethereum” de mai jos).
De asemenea, nu reuseste sa recunoasca limitarile Ethereum in ceea ce priveste puterea sa reala de calcul. Asta pentru ca, spre deosebire de un supercomputer partajat „traditional”, platforma Ethereum nu poate fi folosita, de exemplu, pentru a procesa o imagine a cerului noptii si a determina cate stele sunt in ea. Atunci ar trebui sa consideram Ethereum nu ca un cal de bataie, ci mai degraba ca pe o platforma.
Caracteristicile cheie ale Ethereum
Sa trecem in revista caracteristicile cheie Ethereum „platforma” si sa examinam pe scurt cateva dintre implicatiile lor:
- Acces deschis si „fara permisiune”.
Oricine este liber sa creeze, sa ruleze si sa utilizeze aplicatii in reteaua Ethereum. Reteaua nu alege si alege ce aplicatii sa ruleze si nu este nevoie sa creati un cont (sa cereti permisiunea) pentru a crea, implementa sau utiliza o aplicatie. In schimb, resursele computerului partajat sunt delegate exclusiv de fortele pietei.
Cu alte cuvinte, oricine doreste sa plateasca va avea acces la puterea de procesare a retelei. Aceasta este o caracteristica puternica de democratizare. Inseamna ca, in teorie, oricine din lume poate folosi, de exemplu, protocoalele de finantare precum datul si luatul cu imprumut care sunt construite pe Ethereum.
Inseamna, de asemenea, ca oricine poate construi o aplicatie pe Ethereum si poate sa fie accesibila oricui altcineva din lume, fara a fi nevoie sa se bazeze pe aprobarea unui intermediar.
- Transparenta
Oricine poate vedea exact cum functioneaza atat sistemul de operare, cat si aplicatiile care ruleaza pe el. Nu exista algoritmi ascunsi sau software adecvat, astfel incat participantii pot evalua cele mai mici detalii ale aplicatiilor inainte de a decide daca vor interactiona cu ele.
Exista, de asemenea, transparenta totala in istoricul fiecarei aplicatii. Oricine poate vedea, de exemplu, exact cate garantii au fost detinute intr-un protocol de creditare – de la inceputul protocolului pana in prezent.
- Imuabilitate
Starea computerului partajat, odata convenita de retea, devine o inregistrare permanenta care nu poate fi schimbata. („Starea” in contextul calculului se refera la informatiile stocate in computer. Starea unui computer se schimba pe baza interactiunii dintre intrarile externe si logica interna a sistemului.)
Imuabilitatea starilor actuale si istorice, in combinatie cu transparenta descrisa mai sus, ofera tuturor participantilor un grad ridicat de asigurare ca nu se comite frauda. Deci, in loc sa aveti incredere, de exemplu, ca un intermediar sau auditorii sai urmaresc informatiile corect, puteti sa le verificati singur.
- Durabilitate
Reteaua si multe dintre aplicatiile care ruleaza pe ea sunt foarte greu de oprit. Acest lucru se datoreaza naturii distribuite si descentralizate a retelei. Distribuit se refera la faptul ca componentele computerului partajat – puterea de procesare si memoria – sunt raspandite in intreaga lume. Descentralizat inseamna ca nicio entitate nu detine controlul.
Desi Ethereum are purtator de cuvant public, nu este detinuta de nimeni in special. Acest lucru inseamna ca, desi guvernele, de exemplu, pot interzice Ethereum – si, eventual, chiar tinteste persoane binecunoscute asociate cu aceasta platforma – este extrem de dificil sa impiedice oamenii obisnuiti sa o foloseasca si chiar mai dificil sa o inchida complet.
- Neutralitate
In cele din urma, protocolul sau „sistemul de operare” evolueaza intr-un proces cvasi-politic in care domina o cultura a construirii consensului si in care scopul declarat este atingerea „neutritatii credibile”.
Aceasta inseamna ca Ethereum se poate adapta nevoilor participantilor intr-un mod care ar parea semnificativ diferit de modelele de calcul proprii vechi. Mai exact, participantii sunt inzestrati cu un grad mai mare de asigurare ca vor avea intotdeauna acces echitabil la resursele retelei si ca reteaua nu va evolua intr-un mod care sa prioritizeze nevoile unui grup in detrimentul nevoilor altuia.
Ethereum si urmatoarea iteratie a Internetului, Web 3.0
In loc sa-l faca pe soferul de taxi sa-si piarda locul de munca, blockchain-ul il face pe Uber sa-si piarda locul de munca si le permite soferilor de taxi sa lucreze direct cu clientul.
-Vitalik Buterin, co-fondator Ethereum
Daca Ethereum este o platforma, pentru ce este aceasta? Raspunsul este, in mod optimist, urmatoarea evolutie a internetului in sine.
Actuala iteratie a Internetului, cunoscuta sub numele de Web 2.0 sau Web2, este dominata de platforme centralizate gigantice precum Facebook, Google, Uber si asa mai departe. Modelul Web2 are aceste entitati centralizate mentinand controlul deplin asupra accesului dumneavoastra la produsele si serviciile lor.
Cu alte cuvinte, Web2 este construit pe intermediari gatekeeping (controleaza accesul sau operatiunile la fisiere, computere, retele sau altele asemenea). Acesti intermediari va impiedica sa obtineti vizibilitate deplina asupra logicii produselor si serviciilor lor (care sunt de obicei cu sursa inchisa) si adesea colecteaza si valorifica informatiile dvs. personale pentru profit.
Mai mult, in majoritatea cazurilor, este efectiv imposibil pentru dvs. sa influentati evolutia produselor si serviciilor pe care le folositi zilnic.
In timp ce utilizatorii finali au beneficiat cu siguranta de produsele si serviciile oferite de platformele Web2, exista un argument de facut ca intermedierea si lipsa de neutralitate credibila in modelul Web2 inhiba cresterea si are ca rezultat concentrari periculoase de bogatie si putere.
In ceea ce priveste inhibarea dezvoltarii, luati in considerare, de exemplu, ca dezvoltatorii ezita sa angajeze resurse semnificative pentru a construi produse pe platforme proprietare Web2, atunci cand o schimbare a regulilor aparent arbitrara de catre o entitate centralizata le poate distruge modelul de afaceri peste noapte.
In ceea ce priveste concentrarea bogatiei si puterii, luati in considerare faptul ca, atunci cand o entitate centralizata detine control deplin asupra, de exemplu, unui algoritm de cautare utilizat pe scara larga si in cazul in care functionarea interioara a acelui algoritm este un secret bine pazit, este foarte posibil ca entitatea centralizata nu doar sa optimizeze algoritmul pentru extragerea de profituri uriase, dar si pentru influentarea fluxului de informatii in sine.
In schimb, platformele Web3 se caracterizeaza prin acces deschis, descentralizare, neutralitate si proprietatea utilizatorului (vezi „Caracteristicile cheie ale Ethereum” de mai sus).
Oferind un spatiu in care toata lumea cunoaste regulile, in care procedura de actualizare a platformei este incluziva si in care participantii au de castigat pe masura ce reteaua creste, teoria este ca cresterea poate fi supraalimentata, in timp ce beneficiile aduse de tehnologiile internetului pot fi distribuite mai o scara mai larga.
In citatul de mai sus, de exemplu, Vitalik Buterin evidentiaza potentialul Web3 de a prelua bogatia si puterea concentrata acum intre cateva platforme gigantice de ride-sharing (care actioneaza ca intermediari care au un anumit venit prin manipularea pietei, nu prin mijloacele clasice de schimb) si, in schimb, de a le distribui intre soferi si pasageri, imputernicind cele doua parti ale pietei sa interactioneze una cu cealalta in mod direct (adica fara a se baza pe un intermediar).
Pentru un alt exemplu poate mai ambitios, luati in considerare cum ar putea arata o retea sociala Web3. Utilizatorii isi pot detine propriile date si pot fi liberi sa le monetizeze (sau nu). Agentii de publicitate ar putea tranzactiona direct cu utilizatorii finali, recompensandu-i pentru atentia lor, in loc sa plateasca un intermediar pentru a atrage o audienta receptiva.
Utilizatorii, care ar putea fi proprietari si parti interesate in retea, ar putea avea optiunea (si stimularea) de a juca un rol activ in evolutia retelei, de exemplu, votand propunerile de upgrade si hotarand cum sa delege fonduri. Alti participanti, increzatori ca platforma poate mentine o neutralitate credibila pe termen lung, s-ar putea simti mai in siguranta dedicand resurse prin construirea de produse si servicii pe platforma.
Aceasta adaugare de utilitate ar putea atrage mai multi utilizatori si, la randul sau, mai multi dezvoltatori intr-o bucla de feedback pozitiv care ar putea supraalimenta cresterea retelei. Cu stimulentele aliniate corect, o astfel de retea s-ar putea dezvolta rapid in timp ce evolueaza dinamic si in interesul utilizatorilor sai, care – din nou – se intampla sa fie si proprietarii ei.
Ce este Ethereum astazi?
Marea viziune a Ethereum ca platforma de baza pentru urmatoarea evolutie a Internetului reprezinta, in cea mai mare parte, doar asta (o viziune). Realitatea este ca Ethereum-ul de astazi este inca la inceput si, ca atare, nu poate gestiona inca, la nivel de infrastructura, complexitatea a ceva de calibrul unei retele sociale descentralizate.
Acest lucru nu inseamna ca Ethereum nu este utilizat in prezent. Doar ca aplicatiile care s-au gasit pana acum potrivite pentru piata reprezinta doar o mica parte din aplicatiile potentiale. Alte articole din aceasta serie explica mai detaliat functionarea interioara a lui Ethereum, istoria sa, aplicatiile care castiga actiune astazi si modul in care Ethereum va evolua in lunile si anii urmatori.