4 semne ale cariilor dentare și cum să le evitaţi

0 Shares
0
0
0

Iată patru semne care arată faptul că aveți carii, precum şi câteva sfaturi pentru prevenirea acestora.

1. Găuri închise la culoare pe dinți

Cariile se formează atunci când bacteriile din gură se hrănesc cu zaharurile și amidonul rămase pe dinți după ce mâncaţi. Dacă nu vă periați și nu folosiți aţa dentară imediat după o masă sau o gustare, aceste zaharuri și amidonuri se pot transforma în placă, o substanță lipicioasă care se lipeşte de dinți. Aceasta conține acizi care sunt suficient de puternici pentru a uza mineralele din smalțul dintelui sau stratul exterior dur. Acidul creează mici găuri în smalț care permit bacteriilor să se deplaseze mai departe în dinte.

Dacă nu sunt tratate, acidul și bacteriile pot ajunge la dentină, care este următorul strat al dintelui și mai moale decât smalțul. În acest moment, veți vedea o gaură întunecată în dinte, unde bacteria a ajuns în dentină, dar cariile sunt uneori vizibile cu ochiul liber când sunt încă în smalț.

2. O zonă întunecată pe un dinte

Cariile în stadiile lor incipiente apar adesea ca o zonă întunecată a dintelui. Uneori, o zonă întunecată pe un dinte nu este o carie, ci doar o pată. Un examen efectuat de medicul dentist vă va confirma dacă aveți sau nu carii.

3. Sensibilitate dentară

Când cariile dentare ajung la dentină, canalele sau tuburile minuscule din dinte le comunică pulpei – unde se află nervii și alimentarea cu sânge a dintelui – pentru a indica faptul că există o problemă, ceea ce provoacă durere şi sensibilitate.

4. Durere de dinți constantă

Deși nu toate durerile dentare sunt cauzate de o carie, cariile dentare sunt un motiv pentru durerea pulsatilă, adesea agonizantă, asociată cu o durere de dinți. Când degradarea netratată se extinde în pulpă, aceasta se umflă. Neavând loc în interiorul unui dinte, creează o infecție dureroasă și uneori un abces.

Dacă dintele poate fi salvat, medicul dentist sau un endodont va efectua un tratament de canal radicular. Aceasta este o procedură dentară comună care îndepărtează cariile și pulpa infectată de pe dinte împreună cu canalele sau camerele interioare ale rădăcinilor.

Cum să preveniți formarea cariilor dentare

Cariile pot fi ușor prevenite printr-o combinație de îngrijire orală la domiciliu și îngrijire dentară profesională. Urmați aceste sfaturi pentru a vă menține dinții puternici și sănătoși:

  • Periați dinţii de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți cu peri moi, ideal după mese.
  • Folosiți aţa dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a îndepărta placa și particulele de mâncare dintre dinți.
  • Evitați băuturile dulci și beți apă ori de câte ori este posibil.
  • Evitaţi alimentele lipicioase sau dulci, cum ar fi bomboane, produse de patiserie, biscuiți, chipsuri și fructe uscate. Periați-vă dinții după ce mâncați aceste alimente sau clătiți-vă gura cu apă până când vă puteți peria.
  • Vizitați-vă medicul dentist la fiecare șase luni pentru o curățare profesională și o examinare. Astfel, veţi împiedica problemele dentare să se transforme în altele mai mari și mai dureroase. La
    cabinetele stomatologice Dent Plus veţi primi cea mai bună îngrijire, de la medici profesionişti şi experimentaţi.
0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…