Scaner laser 3D; tot ce trebuie sa stiti

Scaner laser 3D; tot ce trebuie sa stiti

0 Shares
0
0
0

Scanerul laser 3D si tehnologia LIDAR sunt doua dintre cuvintele pe care le veti vedea repetate de cele mai multe ori de acum inainte si pe tot parcursul articolului.

Datorita scanerului laser 3D, se realizeaza reproduceri fiabile si extrem de precise ale realitatii, bazandu-se pe tehnologia LIDAR.

Scanerul laser 3D este unul dintre cele mai utilizate dispozitive in domeniul topografiei si in multe alte domenii, avand in vedere numarul sau enorm de aplicatii.

Acest dispozitiv ne ajuta sa obtinem date intr-un mod masiv, bazat pe tehnologia LIDAR. Din masurare se preiau  atat distantele, cat si unghiurile, cu ajutorul unui fascicul de lumina laser, si se obtine obtine un nor de puncte tridimensionale de o suprafata continua.

Datorita acestui proces putem documenta geometric si vizual o cladire sau un obiect al realitatii, cu detalii mari, viteza si, mai presus de toate, precizie,ceva foarte necesar.

In cele mai multe cazuri nu se face asta  dar daca colectam informatiile de culoare ale fiecarui punct inregistrat, putem reproduce culoarea completa a suprafetei reprezentate. Daca reproducem o cladire, de exemplu, o putem colora chiar exact ca in realitate.

Coordonatele obtinute sunt geografice si se refera la toate suprafetele care inconjoara dispozitivul, limitate de o raza de actiune. Toate punctele inregistrate formeaza un nor de puncte 3D. Uneori pot fi milioane de puncte de coordonate (X, Y, Z) pozitionate in spatiu si intr-o adevarata magnitudine care ne ofera o reprezentare a realitatii, identica cu modul in care ochiul uman ar vedea-o.

Vezi detalii aici despre laserul 3d si alege de fiecare data varianta potrivita pentru tine.

Principiile masurarii

Principiile de masurare pe care le putem gasi in scanerele laser actuale se bazeaza pe trei principii:

Masurare bazata pe triangulatie

Acest tip de masurare are o precizie foarte mare (a zecea sau sutimi de milimetru), dar distanta dintre echipamentul laser si obiect nu poate depasi doi metri. De asemenea, are o frecventa ridicata, in jur de 100 MHz sau chiar mai mare.

Masurarea timpului de zbor folosind impulsuri

Cu aceasta metoda calculam distanta in functie de timpul care trece de la lansarea luminii laser, cand junge la obiect si cand  se intoarce. Aceste scanere laser au o frecventa cuprinsa intre 2 si 100 MHz, o precizie cuprinsa intre 6 si 30 milimetri si au o raza lunga de actiune care poate fi de cativa kilometri.

Masurarea timpului de zbor utilizand diferenta de faza

In acest caz fasciculul de lumina laser se propaga in functie de undele sinusoidale,lungimea acestor unde,  fiind un fapt cunoscut. Datorita acestui fapt, putem calcula distanta in functie de numarul intreg de lungimi de unda si de diferenta dintre unda emisa si cea reflectata in obiect.

Acest tip de masurare are un interval intermediar, mai mic de 100 de metri. Frecventa sa este intre 500 si 600 MHz, iar precizia sa este intre 2 si 10 milimetri.

Aplicatii laser

Cand au aparut primele dispozitive de acest tip, acestea au fost folosite aproape exclusiv in chestiuni legate de designul industrial. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului si imbunatatirea acestei tehnologii, domeniul de aplicatii al scanerelor laser a crescut exponential,putand sa le gaseasca deja intr-un numar mare de domenii dintre cele mai variate.

De ce este bine sa iti cumperi cele mai bune instrumente de masurare?

Daca ai tendinta de a trece peste calitate in momentul in care vrei sa investesti in echipament nou de masurare, prima si cea mai importanta recomandare pe care ti-o putem oferi este aceea de a alege in primul rand dispozitive care sa iti ofere certitudinea ca ceea ce masori este si real pentru ca altfel vei avea surprize considerabile.

Gandeste-te ca atunci cand masori fiecare centimetru conteaza si in functie de masuratorile tale vor fi implementate anumite proiecte. In felul acesta, daca luam in calcul toate detaliile de genul acesta, atunci cand ai abateri, chiar si medii, vei descoperi cum clientii incep sa fuga de tine. Masuratorile tale trebuie sa reflecte realitatea din teren iar daca acest lucru nu se intampla ai cu siguranta o problema pe care cineva, mai devreme sau mai tarziu, o va descoperi.

Alege aparate de calitate si pentru rezistenta pe care o au. Daca vrei sa masori ceva si ai stabilit o intalnire cu un client, este nepoliticos si este deranjant, iar credibilitatea ta va avea de suferit, daca amani clientul respectiv pentru ca ti s-a stricat dispozitivul pe care lucrezi. Desigur, se poate intampla ca si la marile branduri sa apara la un momentdat probleme, insa produsele de slaba calitate sunt mai susceptibile sa se strice exact atunci cand iti este lumea mai draga.

Alege de asemenea, produsele de buna calitate pentru simplul fapt ca iti ofera prestanta si te ajuta sa iti construiesti o imagine buna in fata clientului tau deci vei fi recomandat mai departe si altor persoane.

0 Shares
You May Also Like