Energii regenerabile: caracteristici, tipuri si noi provocari

Energii regenerabile: caracteristici, tipuri si noi provocari

0 Shares
0
0
0

In fiecare zi, se vorbeste mai mult despre energiile regenerabile si despre modul in care utilizarea acestora este esentiala pentru asigurarea viitorului planetei noastre. In acest post, vom explica ce se intelege prin energia regenerabila, tipurile si caracteristicile sale.

Soarele, vantul si apa sunt cele trei elemente care ne vin in minte atunci cand avem de-a face cu subiectul energiilor regenerabile. Cu toate acestea, termenul este mult mai larg si cuprinde mult mai mult. Ceea ce avem clar este ca acestea sunt alternativa cea mai durabila la cele din surse fosile, cum ar fi carbunele si petrolul si derivatele acestora. Si ele sunt, de asemenea, inepuizabile, spre deosebire de a doua.

Ce sunt energiile regenerabile?

Pentru inceput, sa definim ce sunt energiile regenerabile. Ele sunt acele surse de energie bazate pe utilizarea resurselor naturale: soarele, vantul, apa sau biomasa vegetala sau animala. Ele se caracterizeaza prin faptul ca nu utilizeaza combustibili fosili, ci resurse naturale capabile de reinnoire nelimitata.

Unul dintre punctele sale forte este ca acestea au un impact foarte scazut asupra mediului, deoarece, pe langa faptul ca nu utilizeaza resurse finite, ele nu genereaza poluanti.

Energiile regenerabile sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de energii alternative sau energii verzi.

Care sunt caracteristicile energiilor regenerabile?

Acestea ajuta la promovarea autoconsumului

Utilizarea energiilor regenerabile contribuie la cresterea autonomiei locuintelor in ceea ce priveste consumul lor de energie electrica. In viitorul nu prea indepartat, toate cladirile construite vor trebui sa aiba propriile panouri solare, cazane pe biomasa sau puncte de incarcare pentru masina electrica in garajul comunitatii lor; autoconsumul electric este mult mai usor de realizat decat ne imaginam.

Puteti extinde informatiile despre autoconsumul de energie electrica vizitand aceasta pagina sau aruncand o privire si la articolul nostru despre panourile solare.

Sunt energii benefice pentru mediu

Luptam in mod constant impotriva schimbarilor climatice si cautam noi modalitati de a avea grija de mediul nostru si de a-l face mai durabil. Un pas foarte important este utilizarea energiilor regenerabile sau a alternativelor la energiile traditionale. Ele dauneaza mediului prin deseurile pe care le genereaza si care provin din productia lor insisi.

Sunt resurse naturale gratuite si inepuizabile

Energiile regenerabile provin din resurse naturale care sunt libere si inepuizabile. Vom avea intotdeauna apa, vant sau soare cu care sa producem energie curata. Pe de alta parte, energia generata din combustibili fosili (carbune, petrol sau gaze) are resurse limitate si este un poluant pentru mediu.

https://www.mgmenergo.com/este locul de unde poti cumpara panouri solare si alte solutii pentru a folosi energia verde.

Energiile regenerabile pot ajunge in locuri izolate

Energiile regenerabile, prin generarea de energie prin surse naturale, pot fi gasite oriunde in lume; dupa aceea, orice colt al lumii isi poate genera propria energie si poate fi autosuficient.

Utilizarea energiilor regenerabile este un plus pentru a obtine independenta energetica

Toata lumea stie ca exista tari in Europa in care combustibilii fosili, cum ar fi carbunele sau petrolul, si derivatii sai, gazul, sunt abundenti; dar este foarte bogata in resurse naturale necesare pentru a genera energie curata care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 si a schimbarilor climatice.

Avantajele energiei vezi

Energia hidraulica sau hidroelectrica transforma energia cinetica a apei in energie electrica prin hidrocentrale. La fel ca energia eoliana sau solara, hidroenergia este intermitenta: depinde de debitul apei (diguri, rauri, paraie etc.) si de precipitatii. Cu alte cuvinte, cu cat anul este mai uscat, cu atat se va produce mai putina energie hidroelectrica si invers.

Energia geotermala este un proces care profita de caldura naturala a Pamantului si o transforma in energie. Este una dintre singurele energii regenerabile care nu este intermitenta si, prin urmare, nu depinde de conditiile atmosferice.

Biomasa este utilizata pentru a produce energie electrica si combustibil (de exemplu, biogaz ) din caldura degajata de arderea plantelor organice sau a deseurilor animale sau din fermentarea acestora. Energia din deseurile vegetale are avantajul de a fi neutra in carbon. De fapt, arderea deseurilor vegetale produce tot atatea emisii de CO2 cate absorb in timpul fotosintezei. Este important de stiut ca biomasa este considerata o sursa de energie regenerabila doar atunci cand consumul ei este mai mic decat regenerarea sa. Cele doua tehnici principale de productie sunt urmatoarele:

Biomasa prin ardere pentru a produce energie electrica  in timpul arderii, deseurile organice (lemn, deseuri agricole, deseuri menajere) produc caldura si electricitate.

Biomasa prin metanizare pentru a produce biogaz: in timpul fermentatiei sale, deseurile organice (casnice, agricole, agroindustriale) sunt transformate in biogaz.

Ce spun statisticile din Europa? Energia regenerabila generata de vant, lumina soarelui, apa si lemn a reprezentat 42% din energia electrica a Regatului Unit in 2020, potrivit grupului de studii climatice Ember. Desi energia regenerabila a depasit combustibilii fosili in ultimele luni ale anului 2019, anul trecut a fost pentru prima data cand sursele regenerabile de energie au fost principala sursa de energie electrica a Regatului Unit pe o perioada de 12 luni.

0 Shares
You May Also Like