Baza dietei unei mari parti a societatii de astazi este, fara indoiala, graul, de unde si importanta si semnificatia sa ca element care asigura subzistenta unei proportii relevante din populatia lumii. Graul, impreuna cu soia, orezul si porumbul intr-o masura mai mica, este o cereala care este produsa in aproape toate regiunile cele mai fertile ale planetei, iar consumul sau acopera un numar mare de populatii urbane si rurale care isi stabilesc alimentatia in jurul acestei materii prime.
Plantat si cultivat istoric in regiunile din jurul Marii Mediterane, unde temperatura si clima erau ideale pentru cresterea sa, graul a jucat pentru o mare parte a istoriei umane un rol fundamental si foarte important in furnizarea de hrana comunitatilor care l-au folosit in toate formele si soiurile sale.
Graul a fost cultivat in Evul Antic in regiuni precum Egiptul (cunoscut sub numele de grau de culoare aurie), coasta de nord a Africii, Italia, Grecia, Spania si alte zone care au facut parte la un moment dat din impresionantul Imperiu Roman. Pentru multe dintre aceste societati, graul nu a fost doar un aliment, ci si o valoare de schimb in sine, ceea ce inseamna ca importanta sa consta, la randul sau, in posibilitatea de a intra in schimburi cu boabe de grau ca moneda.
Este izbitor sa vedem cum astazi atat societatile considerate industrializate si moderne, cat si cele care, in anumiti ochi, apar ca primitive sau inapoiate, continua sa-si stabileasca dietele alimentare bazate in mare parte (desi nu exclusiv) pe grau.
Acest lucru este valabil deoarece nu este consumat numai ca materie prima, adica sub forma de boabe, dar produsul sau derivat imediat (faina) este transformat intr-un element esential al multora dintre alimentele consumate in prezent, de exemplu toate tipurile de paine derivata din faina de grau, precum si din aluaturi, taitei si produse dietetice. Graul este, prin urmare, de o importanta profunda pentru societatile in care utilizarea carbohidratilor este centrala (de exemplu, societatile nord-americane in care exista astazi o problema semnificativa a excesului de greutate), dar si in societatile neindustrializate in care contactul cu produsele si resursele naturale generate de agricultura este o chestiune de zi cu zi.
Nu poate fi neglijat in acelasi timp faptul ca graul impreuna cu alte cereale reprezinta unul dintre cele mai accesibile alimente din punct de vedere al pretului, in comparatie cu carnea sau legumele si fructele, deci este de inteles sa observam rolul si importanta pe care acest tip de alimente le indeplineste in orice societate umana.
Este important sa ne gandim la ce grau sa semenam?
Selectarea soiurilor de grau care urmeaza sa fie insamantate este cel mai important instrument pe care producatorul il are pentru controlul riscului pentru mediu.
Da
Acest lucru face ca doua lucruri sa fie posibile, pe de o parte, in functie de ciclul soiului selectat pentru a localiza perioada critica a culturii la date diferite, reusind astfel sa scape de acele evenimente climatice care ameninta componentele randamentului culturilor.
In provincia Entre Ríos de exemplu, aparitia izvoarelor calde si/sau cu umiditate excesiva favorabila aparitiei si dezvoltarii bolilor este frecventa. Desi aceste conditii nu sunt controlabile, perioadele critice pot fi localizate la date diferite, reducand astfel riscul.
Acolo, selectia corecta a soiurilor de grau care urmeaza sa fie insamantate are o importanta vitala. In acest fel, ciclurile lungi si scurte pot fi combinate, profitand de oportunitatile de plantare, extinzand “fereastra de coincidenta” a perioadelor critice ale culturii cu conditii favorabile de mediu, randamente maxime ale culturii si rezistenta la boli.
In ciclul agricol 2019, 50% din suprafata de grau a fost plantata cu soiuri foarte sensibile la boli. Acest lucru a fortat sa creasca controalele pentru a mentine starea sanitara si pentru a obtine randamente bune ale culturii. Alegerea soiurilor cu un comportament sanitar bun permite atingerea unor niveluri de randament similare sau mai mari, cu un cost sanitar semnificativ mai mic.
Din testele de evaluare a soiurilor de grau efectuate, se pot observa diferente de randament de pana la 2000 kg/ha pentru acelasi ciclu de cultura; pe de alta parte, in studiile fara aplicarea fungicidelor, diferentele pot fi si mai mari intre soiurile cu toleranta mai mare sau mai mica la boli.
Trebuie remarcat faptul ca costul implantarii culturii este acelasi, este necesar doar sa se anticipeze in planificarea pentru a obtine semintele dorite. Este important de mentionat ca alegerea adecvata a soiului care urmeaza sa fie pus in aplicare permite reducerea costurilor si sosirea cu o lichiditate mai mare pana in decembrie. Un soi foarte bun este samanta grau glosa baza.
Orezul este cea mai consumata cereala la nivel mondial. Este alimentul de baza si o sursa importanta de calorii si proteine, in principal in Asia, in tari precum India si China, care reprezinta mai mult de o treime din populatia lumii. Acesta este urmat in importanta de grau, care poate fi cultivat in majoritatea regiunilor agricole ale lumii.