Cum sa ai propria sera?

Cum sa ai propria sera?

0 Shares
0
0
0

O sera este o structura care produce un microclimat ideal pentru cresterea plantelor. Poate fi folosit pentru a creste plante sau pentru a le gazdui pe tot parcursul vietii. Constructia unei sere este un proiect minunat de infruntat; cu toate acestea, se poate face pe un buget limitat sau lasat la latitudinea constructorilor profesionisti.

Alegeti o zona orientata spre sud. Principalul element necesar pentru a face o sera este lumina solara adecvata si consecventa.

 • Toate structurile ar trebui sa fie in partea de nord a serii.
 • Una dintre structurile principale ale unei sere este o magazie. Alegerea unui perete la sud de o cladire este o optiune buna.

Acordati atentie soarelui de iarna si de vara. Daca zona de est este deschisa si insorita, veti obtine mai multa lumina solara din noiembrie pana in februarie.

 • Soarele de iarna are un unghi mai mic, astfel incat copacii, casele si alte structuri sunt mai susceptibile de a pune o problema.
 • Nu alegeti un loc langa copaci vesnic verzi. Copacii foioase isi pierd frunzele si nu vor umbri locul in timpul iernii, cand sera necesita mai mult soare.

Masurati locul. Indiferent daca construiti sera de la zero sau o construiti cu un pachet, ar trebui sa alegeti dimensiunea foarte atent.

 • Cu cat este mai mare sera, cu atat mai multi bani va vor costa sa o construiti si sa o incalziti.
 • Cea mai populara dimensiune a serii este de 2,4 pe 1,8 m (8 pe 6 ft).

Daca aveti putina experienta in constructii sau aveti putini oameni care sa va ajute sa construiti sera, alegeti un pachet de sera.

Faceti o magazie. Daca ati ales o zona adiacenta unei cladiri, poate fi necesar sa construiti o magazie simpla care utilizeaza peretele ramas ca suport.

 • Daca aveti o structura de caramida, caldura cladirii va ajuta la mentinerea unei temperaturi stabile si calde.

Construiti un cadru pentru o sera semicilindrica. Cu un acoperis in forma de cupola care poate fi realizat cu suporturi din otel sau tevi din PVC si acoperit cu folie mulcire agrotextil.

Alegeti un cadru rigid. Cu acest design, veti avea nevoie de fundatie si de un cadru, cu exceptia cazului in care sunteti un designer, va trebui sa cumparati un plan pentru o sera sau sa angajati pe cineva pentru a o construi.

 • Un cadru rigid, un post, o grinda sau o sera cu un cadru in forma de A vor avea nevoie de fundatii si de un cadru puternic.
 • Veti avea nevoie de ajutorul prietenilor sau lucratorilor pentru a construi o sera cu un cadru mare.

Alegerea materialelor de acoperire

 • Folia de plastic trebuie inlocuita dupa cativa ani dar este folosita datorita pretului sau mai mult decat avantajos.
 • Foliile solare ar trebui sa fie spalate din cand in cand.
 • Nu vor retine foarte mult timp caldura, precum si sticla, dar este potrivita pentru hale, structuri semicilindrice si sere mici cu cadre independente, ceea ce este un mare avantaj daca optezi pentru o sera ieftina si rapid de construit.

Ce trebuie sa stii despre plante

Amintiti-va ca toata vegetatia are o singura nevoie importanta, apa si ca fiecare soi are preferinte diferite. Scoateti eticheta care a fost atasata la ghiveci atunci cand ati cumparat-o.Pentru a uda corect, tot ce trebuie sa faceti este sa acordati atentie plantei dvs. si va va spune de ce are nevoie. Uita-te la ea. Uita-te cu adevarat la asta. Arata sanatoasa si fericita? Probabil ca lucrurile stau bine. Se pare ca a cazut sau a devenit uscata? Ii sete? Ud-o.

Ce spune eticheta despre apa? Mult? Doar un pic? Cat de mult ai dat apa plantei tale? Acea eticheta nu a fost scrisa pentru distractie – fii atent si incearca sa urmezi ceea ce spune, iar planta ta va fi fericita.

OK, asa ca acum stii ca trebuie sa uzi in mod regulat. Dar ti-e teama ca ii vei da prea mult sau prea putin si p vei ucide, nu? Relaxeaza-te.

Pentru a uda corect, tot ce trebuie sa faceti este sa acordati atentie plantei dvs. si va va spune de ce are nevoie. Puteti simti solul, sau chiar ridica vasul in care se afla si puteti vedea daca se simte greu (umed) sau usor si aerisit (uscat). Arata planta umflata? Ati udat mult, dar frunzele devin din ce in ce mai palide? Poate ca primeste prea multa apa.

Gandeste ca o planta! Fii atent la ceea ce faci si la modul in care reactioneaza. Imi place sa creez o rutina, odata ce stiu ce le place plantelor mele. Am una intr-o fereastra careia ii plac zoneleumbrite si solul foarte umed, asa ca o ud in fiecare zi sau doua si ii pulverizez frunzele cu substante speciale ori de cate ori este nevoie.

0 Shares
You May Also Like