Atunci cand vrei sa alegi un pachet de gazduire web, exista mai multe solutii pe care le ai la dispozitie. Pe langa shared hosting, cele mai populare alternative sunt planurile VPS si serverele dedicate. Desi acestea nu se potrivesc incepatorilor, pot fi foarte utile pentru brandurile aflate in crestere. Iata care sunt diferentele dintre ele si spre care varianta trebuie sa te orientezi!
Ce este un server VPS?
Un server VPS este un computer fizic, care a fost impartit in mai multe servere prin virtualizare. Avantajul principal al celor care opteaza pentru o asemenea optiune consta in faptul ca nimic nu mai este impartit cu ceilalti vecini. In schimb, fiecare website are parte de beneficii fixe si nu esti afectat de actiunile care nu sunt in controlul tau.
Dispui de o memorie RAM si o latime de banda superioara, iar configuratia are loc dupa bunul plac. Acest lucru este posibil datorita accesului root complet si al faptului ca exista optiunea de a instala un sistem de operare.
In general, serverele VPS se potrivesc afacerilor medii si celor care nu dispun de suficient buget pentru a investi in servere dedicate. Acestea te ajuta sa ai parte de o viteza de incarcare superioara si sa sustii un numar mare de vizitatori.
Ce este un server dedicat?
Hostingul dedicat reprezinta cea mai performanta solutie la nivel de gazduire web. Asta fiindca nu dispui doar de o parte din resurse, ci inchiriezi computerul in intregime. Esti in control total asupra aspectelor ce tin de securitate si poti mentine activ orice website cu trafic consistent. Planurile de acest tip se impart in mai multe subcategorii, iar fiecare este creat pentru alt gen de afacere.
Spre exemplu, exista furnizori unde cele mai ieftine servere dedicate costa in jur de 50 €. Exista insa si servere Big Data sau cu GPU integrat. Acestea au preturi mai mari, insa si beneficiile sunt unele superioare.
Cum are loc gestionarea resurselor?
Indiferent ca este vorba despre gazduire VPS sau servere dedicate, este foarte probabil sa ai nevoie de sustinerea unui programator sau un developer. Din acelasi motiv, este recomandat sa achizitionezi un plan cu panou de control inclus. Acest serviciu face administrarea mai simpla. Singurul dezavantaj consta in faptul ca este nevoie de o licenta lunara. O alta metoda de conectare pe servere dedicate este cea prin SSH. Indiferent de preferinte, trebuie sa te asiguri ca nu raman vulnerabilitati si ca dispui de masuri de securitate in pachet.
Unul dintre cele mai apreciate servicii este cel de backup automat, deoarece permite restaurarea fisierelor in doar cateva minute. O alta functie utila este cea de protectie anti-DDoS, care opreste volumele mari de trafic fals. Daca iti doresti mai mult de atat, instaleaza un antivirus si angajeaza pe cineva care sa se ocupe de mentenanta.
La ce performante te poti astepta?
Planurile de gazduire VPS pot dispune de un spatiu de stocare generos, insa nivelul de procesare nu poate fi egalat cu cel al unui computer complet. In plus, nu exista o tehnologie care sa se ocupe de gestionarea sarcinilor multiple, precum cea GPU. Scalabilitatea este un alt capitol unde pachetele pentru servere dedicate castiga.