Ce este uleiul esential?

Ce este uleiul esential?

0 Shares
0
0
0

In primul rand este bine sa intelegem exact ce este un ulei esential. Cele normale se obtin prin stoarcerea semintelor de ulei, adica a celor care contin grasimi (este cazul uleiului de masline, uleiului de floarea soarelui, uleiului de arahide etc.).

Acestea se numesc Uleiuri de baza si pot avea, de asemenea, proprietati terapeutice, dar, daca doriti sa le utilizati pentru aromoterapie, acestea trebuie presate la rece. Uleiurile esentiale, pe de alta parte, sunt extrase din copaci, arbusti, plante aromatice, ierburi si flori folosind procese care asigura o mare concentratie a esentei.

Foarte des metoda utilizata este cea a distilarii cu abur, dar exista si alte metode specifice pentru fiecare tip de planta. Munca care trebuie facuta pentru a obtine cateva picaturi de ulei esential este de a folosi cantitati mari de material: din acest motiv pretul celor disponibile pe piata este foarte mare.

Poti afla mai multe despre uleiuri pe https://www.e-palosanto.com/esente/uleiuri-esentiale-parfumat-aromat.

Cum se recunoaste un ulei esential real dintr-un parfum chimic?

Un element fundamental este eticheta care trebuie sa insoteasca uleiul: un adevarat producator doreste sa indice caracteristicile plantei din care a fost obtinut produsul.

Printre informatiile pe care trebuie sa le cautati: numele latin al plantei, partea care a fost utilizata, metoda de cultivare si extractie dar, mai presus de toate, cuvintele „ulei esential pur 100%”.

Pe de alta parte, nu este nevoie sa gasim scrieri precum „reconstituit”, „aroma”, „identic naturii”, „parfumat cu”, toate elementele care subliniaza ca nu este un ulei esential, ci un compus chimic.

Cum sa-l folosim?

Cea mai buna marca este cea care semnaleaza ingerarea uleiului sau. Daca acest lucru nu este scris pe eticheta, inseamna ca nu este un produs 100% pur, desi este bun pentru piele si aromoterapie. Norocul este ca aceste uleiuri nu au contraindicatii si pot fi folosite pentru orice.

Pot fi folosite pentru parfumarea dulapurilor, ca uleiuri de masaj sau hidratante, pentru bai de picioare sau bai de maini. Acestea sunt cu siguranta o parte integranta a aromoterapiei, care poate fi, de asemenea, integrata cu cromoterapia pentru beneficii mai mari.

Este foarte important sa va amintiti sa le diluati inainte de a le utiliza, mai ales atunci cand acestea trebuie sa intre in contact cu pielea: epiderma cea mai sensibila poate deveni iritata sau rosie.

Alegerea parfumului este foarte subiectiva. In caz contrar, puteti consulta si recenzia facuta de cumparatorii care l-au folosit deja, pentru a o gasi pe cea mai valabila.

Utilizare

Utilizarile sunt extrem de numeroase: de la ingrijirea corpului la parfumul mediilor si hainelor, puteti experimenta si descoperi noi modalitati de a folosi parfumul preferat.

Primul pas este diluarea uleiului, in general nu trebuie utilizat absolut, ci trebuie amestecat cu apa sau cu ulei vegetal de baza, cunoscut sub denumirea generica de „ulei purtator”.

Vaporizator

Cei care au un vaporizator acasa pot decide sa adauge cateva picaturi de ulei esential pentru a parfuma mediul inconjurator, precum si sa se bucure de efectele benefice ale inhalarii anumitor arome, cum ar fi lavanda si musetelul, care au un efect calmant pentru a reduce nivelul de stres acumulat in timpul zilei.

Alte aspecte pe care trebuie sa le stii despre uleiurile esentiale

Alegerea uleiului esential depinde foarte mult de utilizarile pe care vrem sa le facem. Aromaterapia poate fi utilizata in diferite moduri, dar cea mai comuna si mai agreabila pentru toate este utilizarea lor in camere. Astazi exista multe modalitati de a parfuma, reimprospata si purifica o camera:

Micro difuzoare: o metoda inovatoare si moderna pentru a transforma apa in abur in frig si pentru a raspandi aroma rapid fara a modifica structura chimica a uleiului esential.

Astazi exista pe piata difuzoare care combina beneficiul cromoterapiei cu vaporizarea apei, datorita becurilor LED colorate, care difuzeaza o lumina placuta in camera. In general, 10-20 picaturi de ulei esential sunt plasate in recipientul de apa, in functie de capacitatea acestuia.

Esente care se pot ”arde”: esenta este plasata pe un brazier plin cu apa care este incalzit de flacara unei lumanari. Este o metoda la fel de placuta, dar mai putin eficienta. Utilizati 3 pana la 10 picaturi de ulei esential in tava (cu atentia intotdeauna asupra cantitatii de apa care se evapora).

Umidificatoare ambientale pentru a fi plasate pe radiatoare: intr-un recipient, de obicei ceramic, pentru a fi agatat de radiator, adaugati 4 picaturi de ulei esential. Este o metoda foarte obisnuita, dar cu o eficienta redusa, deoarece acopera doar o zona minima a camerei.

Cum sa te descurci si sa faci o alegere de calitate?

In primul rand, un ulei esential nu trebuie amestecat cu alte substante. Daca gasiti diferite uleiuri esentiale pe rafturile unui magazin, dar toate cu acelasi pret, feriti-va de tentatie, deoarece parfumurile vor fi aproape sigur sintetice si nu naturale.

Trebuie mentionat intotdeauna numele botanic (de aici si numele latin), precum si partea de planta utilizata: exemplu O.E. Coaja de portocala amara (Citrus aurantium) a fructului / O.E. de cereale Petit (frunze si crengute de portocala amara) / O.E. de Neroli (flori portocalii amare).

 

0 Shares
You May Also Like