Am auzit deja un pic despre cum sa va conservati bateria laptopului. Este timpul, pe baza unor cazuri concrete, sa va oferim raspunsuri reale pentru ca bateria laptopului sa dureze si sa se economiseasca. Sa pornim de la distrugerea miturilor.
Trebuie sa respectati ciclurile de incarcare si descarcare ale bateriei unui laptop?
Acest lucru a fost valabil pentru vechile baterii nichel-cadmiu care necesitau cicluri regulate de incarcare si descarcare, chiar calibrare, pentru a le mentine in stare buna. Sosirea noilor baterii Li-ion (Lithium-Ion) a schimbat acest lucru. Nu mai este necesar sa respectati ciclurile de incarcare si descarcare.
Cu toate acestea, se recomanda efectuarea unui ciclu complet de incarcare si descarcare o data pe luna. Aceasta se numeste calibrare, totul este despre „decuparea” incarcarii complete a bateriei. Cand bateria este complet descarcata, adica atunci cand computerul intra in stare de repaus, va trebui sa va incarcati complet bateria fara intrerupere si sa o utilizati in acelasi timp.
Ar trebui sa va descarcati complet bateria in mod regulat?
Descarcarea completa poate pierde 20% din capacitatea totala a unei baterii curente. Sistemele de operare mai noi sunt concepute pentru a pune computerele in stare de adormire si pentru a evita atingerea acestui nivel de descarcare. Deci, daca vedeti ca laptopul se inchide, bateria nu isi va pierde durata de viata.
Aveti nevoie de o baterie noua? Gasiti-o pe cea de care aveti nevoie aici
Dar cum se intampla asta? O descarcare totala a bateriei determina degradarea chimica a elementelor din baterie. Din acest motiv, reincarcarea bateriei dupa ce a fost complet descarcata este periculoasa pentru durata de viata a bateriei. Iata de ce un circuit intern (un card de control, integrat in baterie, care ramane mereu alimentat) poate impiedica reincarcarea pentru a evita orice incident. Principala consecinta este ca bateria devine inutilizabila.
Bateria trebuie scoasa de pe computer in timpul utilizarii prelungite la retea?
Daca iti folosesti laptopul la retea doar pe termen lung (cateva saptamani sau chiar cateva luni). Puteti incarca bateria intre 40 si 60% din valoarea sa totala si apoi scoateti-o (daca este posibil). Apoi il puteti depozita intr-un loc uscat si racoros, cu o incarcare minima de 40%. Dupa cum am vazut anterior, bateriile actuale se adapteaza utilizarii voastre fie ca sunt nomade sau neutilizate frecvent.
Niste sfaturi:
- baterie isi pierde capacitatea de la data fabricarii. Prin urmare, trebuie sa-i acordati atentie atunci cand faceti cumparaturi. Cu cat data este mai recenta, cu atat capacitatea bateriei este mai mare. Asa ca optati pentru alegerea celor mai recente modele.
- Daca bateria nu a fost folosita o perioada (1-2 luni), cel mai bine este sa o reincarcati la cel putin 40% inainte de a o folosi din nou.
- Preferati luminozitatea medie pentru ecranul computerului vostru Acest lucru va economisi bateria.
- Daca nu utilizati internetul prin Wi-Fi, il puteti deconecta.
- Cand nu mai folositi computerul, cel mai bine este sa il opriti si sa nu il lasati in stare de repaus.
Daca, in ciuda sfaturilor noastre, bateria vostra nu mai functioneaza, puteti apela cu incredere la https://www.salut-it.ro pentru reparatii si verificari.
Alte sfaturi utile pentru bateria ta
S-ar putea sa stiti deja ca afisajul sistemului este una dintre componentele majore care se alimenteaza cu bateria acestuia. Prin urmare, acesta este primul lucru pe care l-as recomanda sa-l faceti daca bateria laptopului dvs. HP se descarca rapid. Puteti gasi setarile de luminozitate pe comenzile rapide din bara de activitati sau pur si simplu utilizati tastele functionale pentru a creste/scadea luminozitatea.
Alternativ, puteti accesa, de asemenea, Setari > Sistem > Afisare pentru a regla luminozitatea ecranului la nivelul dorit. Incercati sa nu o mentineti ridicata, deoarece poate arde bateria laptopului mai rapid.
La unele laptop-uri premium, primim si functia de iluminare de fundal pe tastatura. Desi va poate ajuta sa scrieti pe intuneric, poate provoca si probleme precum descarcarea rapida a bateriei laptopului. Pentru a remedia acest lucru, puteti utiliza comenzile rapide de la tastatura (cum ar fi tasta Functie + F5 pentru HP) pentru a regla luminozitatea.
In plus, puteti accesa Centrul de control al sistemului > Mouse si tastatura si puteti dezactiva aceasta functie din sectiunea „Iluminare de fundal a tastaturii”.
Orice modificare recenta a setarilor de alimentare ale sistemului poate fi, de asemenea, un motiv pentru problemele cu bateria laptopului HP sau Acer. In mod ideal, s-ar putea intampla cu laptopuri de orice marca si poate fi corectata cu usurinta. Doar accesati Setari > Sistem > Alimentare si repaus si ajustati setarile pentru somn si timpul de utilizare atunci cand sistemul este pornit sau hiberneaza.
Daca doriti, puteti accesa si „Setari suplimentare de putere” pentru a rula un plan optimizat sau echilibrat pe sistem. De aici, puteti chiar alege sa va creati si planul de alimentare, astfel incat laptopul sa se adapteze singur.