Designerul web este definit ca fiind persoana care proiecteaza comunicarea vizuala a unui site si creeaza paginile web individuale: in general, el sau ea este responsabil de aspectul grafic al unui site, de succesul comunicational al acestuia si de implicarea emotionala a utilizatorilor care il viziteaza (experienta utilizatorului). Designerul web este, de asemenea, responsabil cu creare site-uri web profesionale in ultima instanta pentru calitatea unui site web si se asigura ca site-urile sunt atractive din punct de vedere grafic, au un impact vizual bun, sunt usor de navigat, sunt compatibile cu nevoile vizitatorilor si sunt accesibile folosind diferite browsere si componente. El este responsabil de combinarea designului si a navigatiei prin utilizarea tehnologiilor digitale disponibile. Aceasta este definitia oficiala a web-ului. Designerul web proiecteaza site-ul web.
Cine este designerul web
El planifica activitatile implicate in crearea unui site web, are o cunoastere excelenta a tuturor factorilor implicati in crearea, intretinerea si promovarea online a acestuia, delegand deseori sarcinile catre anumite figuri de sprijin. Aceasta este o figura specifica de design care depaseste graficianul. Acesta din urma este responsabil pentru dezvoltarea aspectului grafic indicat de designerul web. Un dezvoltator web traduce in cod si structura capabila sa isi indeplineasca functia pe internet. Competentele webdesignerului se investesc in capacitatea de utilizare a site-ului si in accesibilitatea acestuia, iar acesta este cel care „proiecteaza” „experienta utilizatorului” pe care ar trebui sa o aiba utilizatorii. In echipele pe care le constituim pentru fiecare proiect in parte, pe langa figura designerului web, putem include si alte figuri specifice proiectului, cum ar fi Arhitectul web si Managerul de proiect web. Managerul nostru de cont Web este intotdeauna disponibil pentru a oferi orice sprijin in faza comerciala. Web Marketers, Copywriters, Community si reputation managers se vor asigura ca site-ul va deveni un site de succes cu sprijinul Web Master, manager de magazin online, administrator de baze de date si expert in securitate web. Pentru vizibilitatea si succesul site-ului, alte figuri de suport specifice, precum consultantul SEO si Social Media Expert (doar pentru a numi cateva, dar lista se lungeste pe masura ce trec anii) vin in sprijinul proiectului web designerului.
Ce face designerul web
Competentele minime pe care un bun web designer trebuie sa le aiba sunt:
- cunoasterea regulilor de comunicare si a identitatii de marca
- capacitatea de a analiza comportamentul utilizatorilor site-ului web
- cunoasterea strategiilor web pentru promovarea online
- cunoasterea elementelor de design si a interfetelor software si grafice
Principalele sarcini ale designerului web
Designerul web proiecteaza comunicarea vizuala a unui site web si implicarea emotionala pe care acesta trebuie sa o provoace in randul utilizatorilor printr-o interfata buna. In calitate de comunicator, designerul web interpreteaza nevoile clientului si ale vizitatorilor pe care urmeaza sa ii aiba site-ul, imaginandu-si:
- tehnologia care urmeaza sa fie utilizata
- solutii functionale pentru o navigare si o utilizare optima a site-ului pe orice tip de dispozitiv,
- calea comunicarii vizuale
Cu cat este mai buna experienta de utilizare orientata spre obiectiv a paginilor web, cu atat este mai bun rezultatul activitatii de web design. In plus, designerul web codifica in limbaj web (css, javascript etc.) site-ul care va fi vazut pe desktop-uri, tablete si smartphone-uri prin crearea paginilor individuale ale site-ului. El programeaza actualizarea si intretinerea site-ului web. Cu ajutorul unui copywriter si al unui grafician, acesta proiecteaza calea de comunicare a site-ului, umpland-o cu continut adecvat (imagini si text).
Sfaturi utile pentru culori
Limba engleza abunda de expresii care indica legaturile dintre culori si emotii. Este posibil, de exemplu, sa fii violet de furie sau verde de invidie. Uneori se vede lumea prin ochelari nuantati trandafiriu; alteori se simte albastra.
Bradford J. Hall, autorul cartii Among Cultures: The Challenge of Communications, defineste limbajul ca: „Limba este un sistem de simboluri guvernat de reguli care permite utilizatorilor sa genereze sens si, in acest proces, sa defineasca realitatea.” Doar prin aceasta definitie, putem vedea ca cuvintele care transmit culoare aduc sens persoanei care deriva informatii din acel cuvant. Sondajul a cerut participantilor sa coreleze o anumita culoare cu tipuri de cuvinte care nu presupun in mod inerent a fi legate de o anumita culoare. Aceste cuvinte includ incredere, securitate, viteza si inalta tehnologie. Cuvantul incredere este definit deAmerican Heritage® Dictionary of the English Language, a patra editie ca o incredere ferma pe integritatea, capacitatea sau caracterul unei persoane sau unui lucru. Mai jos este o reprezentare grafica a rezultatelor sondajului pentru cuvantul „incredere”.
Dupa cum puteti vedea, culoarea albastra a adunat cele mai multe rezultate de la participanti. Birren a corelat culoarea albastra cu sentimentul emotional de tristete sau depresie. Acest lucru s-a intamplat, continua Birren, pentru ca culoarea albastra se referea candva la nebun, apoi sa extins pentru a simboliza depresia mentala in sens general. O corelatie intre tristete si incredere nu a putut fi gasita, prin urmare, in scopul acestui studiu, aceasta reprezinta prima contradictie intre cercetarea publicata si acest sondaj.