Despre doliu si cum poti trece mai usor peste el

Despre doliu si cum poti trece mai usor peste el

0 Shares
0
0
0

Pierderea unei persoane dragi poate fi una dintre cele mai grele experiente prin care trecem. Moartea poate fi dureroasa si poate lasa o rană profundă care poate dura o viață întreagă. Este normal sa te simti suparat, izolat, furios sau chiar depresiv dupa moartea unei persoane dragi. Aceste emotii sunt parte a procesului de durere prin care trecem dupa ce pierdem pe cineva drag.

Dar de ce ne este atat de greu sa trecem peste decesul unei persoane dragi? Iata cateva motive posibile:

Relatia speciala: Atunci cand o persoana ne este draga, ne-am creat o relatie speciala cu ea. Aceasta relatie poate include intalniri frecvente, discutii profunde si momente de bucurie impreuna. Cand o persoana ne este draga, ne simtim conectati la ea emotional si aceasta conexiune poate face mai dificil sa acceptam pierderea ei.

Regrete: Dupa ce o persoana draga moare, este normal sa te gandesti la lucrurile pe care nu le-ai spus sau nu le-ai facut impreuna. Aceste regrete pot fi dureroase si pot face mai greu sa treci peste pierdere.

Schimbari in viata: Moartea unei persoane dragi poate duce la schimbari majore in viata ta. Poate ca te simti izolat fara persoana care a murit sau poate ca ai responsabilitati noi acum. Aceste schimbari pot fi dificil de gestionat si pot face mai greu sa te adaptezi la noile circumstante.

Stresul emotional: Moartea unei persoane dragi poate provoca un stres emotional puternic. Poate fi greu sa te adaptezi la ideea ca persoana care te-a iubit si te-a sprijinit nu mai este acolo. Acest stres poate avea un impact puternic asupra emotiilor si comportamentului tau.

Lipsa sprijinului: Dupa ce o persoana draga moare, poate fi dificil sa gasesti sprijinul de care ai nevoie. Poate ca te simti izolat de ceilalti sau poate ca nu stii cum sa ceri ajutorul necesar. Aceasta poate face mai greu sa treci peste pierdere.

Desi poate fi dificil, este important sa te lasi sa resimti emotiile tale si sa gasesti modalitati de a face fata acestei pierderi. Acest lucru poate include sa vorbesti cu un prieten, sa mergi la un terapeut sau sa faci o activitate care te ajuta sa tesimti mai bine. Este important sa gasesti modalitati de a-ti exprima durerea si de a o face fata, in loc sa o ignori sau sa o suprima. Asta poate include sa vorbesti cu o persoana de incredere despre emotiile tale sau sa participi la grupuri de sprijin pentru a face fata pierderii.

Este, de asemenea, important sa te ingrijesti pe tine insuti in timp ce treci prin aceasta perioada dificila. Acest lucru poate include sa mananci sanatos, sa faci exercitii fizice, sa te odihnesti suficient si sa te ingrijesti de nevoile tale emotionale.

De ce sa apelezi la servicii funerare

Firmele de servicii funerare pot ajuta oamenii in mai multe moduri in timpul procesului de durere si doliu dupa moartea unei persoane dragi. Iata cateva exemple de moduri in care serviciile funerare pot ajuta:

Planificarea ceremoniilor si a serviciilor funebre: Serviciile funerare pot ajuta la planificarea ceremoniilor si a serviciilor funebre, inclusiv alegand un loc pentru ceremonie, organizand discursurile si ajutand la pregatirea trupului pentru inmormantare sau incinerare.

Gestionarea aspectelor practice: Serviciile funerare pot ajuta la gestionarea aspectelor practice legate de deces, cum ar fi obtinerea permiselor necesare, transportul trupului la locul inmormantarii sau incinerarii si anuntarea decesului.

Oferirea sprijinului emotional: Personalul serviciilor funerare poate oferi sprijin emotional si suport empatic oamenilor care trec prin doliu. Acestia pot oferi consiliere si pot ajuta la gasirea de modalitati de a face fata pierderii.

Trecerea peste decesul unei persoane dragi poate lua timp si poate fi un proces dificil, dar cu sprijinul potrivit si cu grija de sine, poti gasi modalitati de a face fata acestei pierderi si de a merge mai departe.

Ritualurile funerare in lume

Conceptul de inmormantare „traditionala” a evoluat de-a lungul timpului. Mai devreme in istoria Americii, familia a ingrijit cadavrul dupa moarte, l-a invelit intr-un giulgiu sau l-a asezat intr-un sicriu simplu de lemn si l-a ingropat acasa sau intr-un cimitir din apropiere. Astazi, pentru majoritatea americanilor, este considerat „traditional” sa folosesti o casa de pompe funebre, sa imbalsamesti cadavrul si sa-l ingroape intr-un sicriu si bolta intr-un cimitir public. Dar putine dintre aceste elemente traditionale sunt impuse de lege, iar familiile au o gama larga de optiuni.

In majoritatea statelor, o familie, o comunitate sau un grup religios poate face fata unui deces fara a angaja un director de pompe funebre. Puteti face totul pe cont propriu sau puteti angaja un ghid de inmormantare la domiciliu sau o doula la sfarsitul vietii pentru a va ajuta. Puteti pregati cadavrul pentru inmormantare, puteti obtine documentele necesare, puteti organiza o veghe sau un serviciu si sa transportati cadavrul la locul de inmormantare.

Imbalsamarea este rareori ceruta de lege. Desi poate fi util in unele situatii (de exemplu, o perioada lunga intre moarte si vizionare), niciun stat nu o cere atunci cand inmormantarea sau incinerarea va avea loc in decurs de doua zile, iar in majoritatea statelor, refrigerarea este o alternativa viabila. Desi nu este niciodata o cerinta legala pentru vizualizarea unui cadavru, multe case funerare insista asupra imbalsamarii inainte de vizionarea unui sicriu deschis sau inmormantare.

0 Shares
You May Also Like