Istoria reumatologiei

Istoria reumatologiei

0 Shares
0
0
0

Termenul de reumatism a fost introdus de Galen in secolul al II-lea d.Hr. Provine din cuvantul “rheos” care inseamna “a curge”, deoarece, in acele vremuri, se credea ca reumatismul a aparut prin curgerea unui “umor” de la creier la articulatii. Cu toate acestea, bolile reumatice sunt la fel de vechi ca omul, dupa ce au gasit vestigii arheologice umane cu stigmate osoase ale diferitelor procese.

Numele bolii gutei deriva dintr-un gand care a existat ca acest umor a picurat in articulatii. Desi teoria umorilor a disparut cu mult timp in urma, cuvantul reumatism persista pana in prezent, iar acest lucru nu a creat putine neintelegeri.

Pentru nespecialistul din medicina, Cardiologia inseamna specialitatea care se ocupa de inima si nefrologie cea care se ocupa de bolile renale.

Dar cu ce se ocupa reumatologia? Multi oameni cred ca reumatismul este acea durere vaga si imprecisa, tranzitorie si legata de schimbarile climatice. Multi altii cred ca artrita sau osteoartrita sunt boli diferite de reumatism. Adica, exista un grad semnificativ de confuzie cu privire la obiectul specialitatii reumatologiei, iar aceasta confuzie ajunge adesea la profesionistii din domeniul medical insisi.

In acest sens, dezvaluie si  anecdota lui Seargent, un reumatolog american care a scris ca “cel mai dificil lucru despre specialitatea sa a fost sa-i explice mamei sale cum si-a castigat existenta”.

Bolile reumatice sunt la fel de vechi ca omenirea. Osteoartrita sau spondilita anchilozanta au fost detectate in ramasitele preistorice si mumiile egiptene.

Guta a fost descrisa cu maiestrie de Hipocrate in secolul al IV-lea i.Hr. In inmormantarile leprelor din Palestina antica, au fost evidentiate numeroase schelete afectate de artrita psoriazica. Cu toate acestea, reumatologia ca specialitate moderna incepe in secolul al XX-lea. Initial, specialitatea s-a nascut din trunchiul general al medicinei interne si, prin urmare, s-a ocupat mai mult cu boli inflamatorii, cum ar fi artrita.

In prezent, avansul cunostintelor in bolile sistemice musculo-scheletice si autoimune a condus, in cadrul Reumatologiei, la superspecializare si la crearea de clinici monografice, cum ar fi cele ale bolilor metabolice osoase, bolilor conjunctive, durerilor de spate sau diagnosticarii precoce a artritei.

Nici indrumarile pe care diferite scoli medicale le-au dat specialitatii nu au fost aceleasi. Scoala anglo-saxona a avut, in general, un accent mai concentrat pe bolile articulare, in special pe cele inflamatorii, in timp ce scoala franceza este in mod traditional mai infiintata, incluzand, ca parte esentiala a specialitatii, osteoartrita, reumatismul tesuturilor moi, dureri lombare, osteoporoza si boli osoase. Policlinica Baba Novac vine in ajutorul pacientilor cu numeroase servicii.

In zorii nasterii sale, Reumatologia a avut putine resurse de diagnostic si terapii care nu au fost intotdeauna eficiente.

Toate acestea au suferit o schimbare brusca in ultimii ani si, in prezent, datorita cercetarii, sunt disponibile tehnici sofisticate de laborator si imagistica care permit diagnostice de neconceput anterior, precum si tratamente din ce in ce mai decisive. Arsenalul de tehnici specifice specialitatii a crescut, de asemenea, intr-un mod remarcabil si majoritatea serviciilor de reumatologie  se efectueaza cu  ultrasunete, artroscopii sau tehnici interventionale pentru durere.

Ce este reumatologia?

Un reumatolog este un medic internist sau pediatru care a primit o pregatire suplimentara in diagnosticul (detectia) si tratamentul bolilor care afecteaza muschii, oasele, articulatiile, ligamentele si tendoanele. Aceste boli pot provoca durere, umflare, rigiditate si pot provoca deformari articulare. Un cuvant de moda veche pentru aceste probleme este „reumatism”. Prin urmare, un „reumatolog” este medicul care trateaza reumatismul.

Reumatologii trateaza, de asemenea, un grup de boli numite „boli sistemice autoimune”. Alti termeni pe care ii puteti auzi sau citi si care inseamna la fel ca si bolile autoimune sistemice sunt „bolile vasculare cu colagen” si „bolile tesutului conjunctiv”. Acesta este un grup de boli in care sistemul imunitar al unei persoane ataca propriul corp. Acest lucru sfarseste prin a provoca inflamatii in zonele corpului unde nu este necesar, provocand probleme precum durere, umflaturi si leziuni ale organelor. Aceste boli pot afecta orice parte a corpului, incluzand ochii, pielea, nervii, rinichii, plamanii, inima si alte organe interne. Toate bolile autoimune sistemice pot provoca inflamarea articulatiilor sau artrita. Prin urmare, reumatologii sunt considerati expertii in tratarea acestui grup de tulburari.

Cateva exemple de boli autoimune sistemice includartrita reumatoida , lupus eritematos sistemic , boala Sjögren , sclerodermie , polimiozita si vasculita . Cu toate acestea, exista mai mult de 100 de tipuri diferite de artrita si afectiuni musculo-scheletice. Multi reumatologi efectueaza, de asemenea, cercetari pentru a cauta cauzele si tratamentele mai bune pentru bolile reumatice.

In timp ce rolul unui chirurg ortoped este de a efectua interventii chirurgicale pe oase si articulatii (sistemul musculo-scheletic), scopul reumatologului este de a diagnostica ce tip de boala musculo-scheletica are o persoana si de a o trata folosind metode nechirurgicale.

Reumatologii trebuie sa finalizeze trei pana la patru ani de educatie medicala sau osteopatica, urmate de trei ani de pregatire de rezidentiat fie in medicina interna, fie in pediatrie. Unii medici reumatologi sunt instruiti atat in ​​medicina interna, cat si in pediatrie. Un reumatolog care absolva facultatea de medicina foloseste initialele MD (medic) dupa numele sau, in timp ce un reumatolog care termina scoala de osteopatie foloseste initialele DO (doctor in osteopatie).

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…