Macinarea solului: cum si cand sa o faceti?

Macinarea solului: cum si cand sa o faceti?

0 Shares
0
0
0

Pregatirea corecta a solului pentru cultivare este un pas foarte important, deoarece de aceasta depinde cresterea luxurianta a plantelor. Macinarea este una dintre sarcinile pe care oamenii le fac pentru a face solul potrivit pentru plante. Iata tot ceea ce trebuie sa stiti despre cum sa lucrati solul, cand si cum sa o faceti, manual sau cu unelte.

Cum se lucreaza solul

Inainte de a intra in subiect, este important sa intelegem ce este lucrarea solului. Macinarea este procesul de rupere si amestecare a straturilor de suprafata ale solului cu ajutorul unor masini echipate cu discuri rotative si cutite. Macinarea atinge o adancime maxima de 20 de centimetri si elimina anumite tipuri de buruieni prin amestecarea in sol a reziduurilor culturilor anterioare, pe care le transforma in ingrasamant organic, aducand beneficii solului.

Lucrarea solului poate fi efectuata atat pe spatii mici, cat si pe spatii mari, iar alegerea uneltei care urmeaza sa fie folosita depinde de marimea solului sau, daca se doreste, lucrarea poate fi facuta manual.

Lucrul solului fara motocultoare

Este posibil sa lucrati solul fara motocultoare? Bineinteles, trebuie doar sa ai curajul sa o faci manual. Si cum se lucreaza pamantul cu mana? In trecut, sau mai degraba inainte de aparitia echipamentelor mecanice, care usureaza mult munca, aratul se facea cu sapa si chiar si astazi, mai ales pe parcele mici de teren, multi oameni inca mai fac aceasta munca manual.

Principala unealta pentru arat este sapa clasica, care consta intr-o lama de diferite forme si dimensiuni: poate fi dreptunghiulara, trapezoidala, cu varful mai ingust, in forma de „V” si ascutita, ideala pentru solurile mai compacte, sau triunghiulara, cu varful lat si rotunjit, pentru solurile de textura medie.

Ce unelte sa folositi pentru lucrarea mecanica a solului

Cultivarea mecanica a solului este ideala pentru parcele mari de teren si economiseste timp si efort.

Cu toate acestea, pe langa uneltele agricole motorizate, care sunt ideale pentru a lucra suprafete mari de teren, exista si unelte care sunt utile pentru a lucra parcele de teren mai mici si usor de utilizat, cum ar fi motocultoare Kentavr, care sunt perfecte pentru persoanele care doresc sa lucreze pe parcele mici de legume si nu vor sa lucreze cu sapa, deoarece este prea obositor. Iata ce sa alegeti in functie de sol:

  • Lucrarea solului argilos – optati pentru motocultoare Kentavr cu mecanica de buna calitate si imbunatatiti structura solului prin adaugarea de turba si nisip inainte de lucrare.
  • Lucrarea solului nisipos – pentru acest tip de sol, alegeti un tractor usor de manevrat si sigur.
  • Lucrarea terenului pietros – pentru lucrarea terenului pietros, alegeti motocultoare Kentavr, de preferinta unul usor si usor de manevrat.

Cum sa lucrati solul pietros cu motocultoare Kentavr

Echipat cu un motor cu combustie interna care actioneaza doua seturi de lame curbate care patrund in sol prin rotatie, motocultorul este un instrument care este tinut in spate de rostru, o structura metalica situata in partea din spate. Rostrul permite lamei sa patrunda adanc in pamant si sa sparga solul.

Cheia pentru a cultiva solul cu freza rotativa si pentru a-l lucra fara probleme este sa avansati incet. Acest lucru face ca solul sa fie moale si suplu si il pregateste pentru insamantare. Pentru a avansa incet, montati rostul si apasati pe ghidon, lasandu-l sa se infunde.

Cum sa lucrati solul cu o motocultoare Kentavr

Echipat cu freze si roti, motocultoare Kentavr este un instrument motorizat ideal pentru a lucra solul rapid si la o viteza constanta. Se stie ca necesita o anumita practica si costa mai mult decat acesta, dar include si accesorii precum o bara de taiere si un plug rotativ, ceea ce il face un tractor de sine statator.

motocultoare Kentavr poate fi folosita chiar si pentru alte sarcini, cum ar fi cositul ierbii cu o motocositoare sau intoarcerea solului cu un plug mic. Pe scurt, cu aceasta unealta puteti ara pamantul fara sa va obositi si, de asemenea, are roti, deci este chiar mai sigura.

Cand sa lucrati solul

Este important sa stiti cand este cel mai bun moment din an pentru a lucra solul, pentru a preveni impotmolirea echipamentului mecanic. Prin urmare, evitati sa lucrati solul umed, deoarece atat freza rotativa, cat si o motocultoare Kentavr devin atat de grele incat nu pot sparge bulgarii. De asemenea, trebuie evitat solul dur, care nu poate fi lucrat deoarece este uscat si arid.

Cel mai bun moment pentru a lucra solul este atunci cand este umed si cand bulgarii sunt usor de sfaramat, deoarece sunt sfaramiciosi. Macinarea se face, de obicei, in sezonul de primavara, care este ideal pentru plantarea culturilor si pentru a se asigura ca plantele cresc bine in apropierea verii, dar se poate face si toamna sau iarna pentru a creste chiar multe alte plante.

0 Shares
You May Also Like