Dinții sunt principalul factor care determină aspectul zâmbetului nostru, dar și prima parte a sistemului nostru digestiv. Avem nevoie de dinți pentru orice, de la o înfățișare radiantă până la mestecarea alimentelor. Din păcate, oricât de puternici sunt, dinții se pot deteriora ușor. Iată care sunt principalele obiceiuri care vă pot distruge dinții.
1. Lipsa periajului şi a folosirii aţei dentare
De fiecare dată când mâncați, o peliculă lipicioasă, bogată în bacterii, numită placă, vă acoperă dinții. Placa atrage, de asemenea, bacteriile din particulele alimentare din gură. Bacteriile, la rândul lor, produc acid care poate crea găuri în dinți numite carii. Apoi bacteriile intră în dinți și îi infectează, provocând carii și infecții care se pot răspândi la rădăcini sau chiar în întregul corp.
Un obicei simplu, ușor de dezvoltat, este să vă spălaţi pe dinți de cel puțin două ori pe zi după mese. Periajul îndepărtează placa bacteriană, o împiedică să se transforme în tartru care vă erodează dinții și vă protejează dinții de carii. Folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi îndepărtează placa dintre dinți și de sub linia gingiilor, unde poate cauza boli ale gingiilor și parodontoză.
2. Scrâșnirea dinților
Dacă uneori strângeți maxilarul sau scrâșniți din dinți, acest lucru poate afecta smalţul molarilor și al altor dinți. Chiar dacă sunteți 100% sigur că nu vă scrâșniți dinții, este posibil să faceţi acest lucru noaptea, fenomen cunoscut sub numele de bruxism.
Stomatologul dumneavoastră poate spune dintr-o privire dacă suferiţi de bruxism: molarii sunt plaţi, iar dinții din față ar putea fi neuniformi sau măcinați. Bruxismul poate duce la fisuri care afectează dinții. Măcinarea molarilor îi face mai puțin eficienți la mestecat.
3. Folosirea dinților ca instrument
Când nu puteți deschide un pachet sau o sticlă, s-ar putea să fiţi tentaţi să vă folosiţi dinții. Folosirea dinților pentru orice altceva decât pentru a mesteca poate produce daune. Vă puteți ciobi dinţii, îi puteți rupe sau vă puteți distruge lucrările dentare.
4. Mestecarea articolelor nealimentare
Rosul unghiilor vă distruge nu numai unghiile, dar și dinții. La fel și mestecatul ompulsiv al capetelor creioanelor sau pixurilor. Dacă faceţi aceste lucruri din cauza anxietății sau a nervozității, încercaţi să învăţaţi câteva tehnici de respirație profundă și metode de relaxare. Vă veți salva degetele, instrumentele de scris și, în cele din urmă, dinții.
5. Consumul constant de gustări
Unii oameni consideră că șase sau mai multe mese mici pe zi sunt mai bune pentru sănătatea generală decât trei mese mai consistente. Nu numai că această teorie a fost în mare parte discreditată, dar consumul constant de gustări este, de asemenea, dăunător pentru dinți. De fiecare dată când mâncăm, dinții sunt acoperiți de placă și bacterii. Gustările sunt și mai rele dacă sunt bogate în zahăr sau acid și, da, asta include fructe și sucuri de fructe!
6. Fumatul
Fumatul de țigări sau alte produse din tutun deshidratează celulele, inclusiv celulele dinților. Fumătorii tind să aibă pielea mai uscată și mai ridată decât nefumătorii de vârsta lor. De asemenea, fumatul poate da dinților o nuanță neplăcută de maro.
7. Consumul de cafea, ceai sau vin
Din păcate, beneficiile pentru sănătate ale consumului moderat de cafea, ceai și vin roșu vin cu un dezavantaj mare. Toate aceste băuturi – precum și orice băuturi sau alimente foarte colorate – vă pătează dinții. Clătiți gura după ce ați băut sau mâncat fructe sau băuturi maro, violet, albastru sau roșu şi folosiţi pastă de dinți pentru albire.
Facţi acum o programare online pe dentplus.com.ro pentru un control complet al dinţilor.