Se intampla ca oamenii sa moara in timp ce calatoresc in strainatate. Pentru a aduce decedatul inapoi in tara, cel mai important este sa se prezinte documentele corecte si sa se verifice costurile.
In perioadele de globalizare si digitalizare, turismul continua sa creasca – costurile scad si organizarea calatoriilor devine din ce in ce mai usoara. Din ce in ce mai multi oameni stau din ce in ce mai des in strainatate. Aceasta inseamna ca decesele calatorilor in strainatate devin tot mai frecvente. Acest lucru inseamna adesea mult efort organizatoric pentru cei indolati. In plus, pentru a initia repatrieri, trebuie sa se ocupe de vama tarii respective.
De regula, rudele afla despre deces de la operatorul de turism, de la colegi de calatorie sau de la localnici sau, rareori, de la consulat. Primul pas ce trebuie facut apoi este sa se raporteze problema autoritatilor din tara respectiva.
Acesta este de obicei biroul de registru, dar daca exista dubii, se vor putea contacta si politia locala sau consulatul din strainatate, pentru informatii suplimentare . Acesta din urma ofera, de asemenea, informatii la intrebari si av vorbi despre toti pasii urmatori. Ajuta la selectarea directorilor de pompe funebre din tara respectiva si, daca este cazul, confirma autenticitatea documentelor.
Este important sa se ia in considerare daca corpul ar trebui sa fie ingropat in strainatate sau in tara de origine. Majoritatea oamenilor aleg sa aduca cadavrul inapoi acasa pentru ca vor sa-l ingroape pe decedat in apropiere. Cu toate acestea, repatrierea intr-un sicriu este foarte costisitoare. Este dificila stabilirea costurilor exacte, deoarece acestea depind de diversi factori, cum ar fi reglementarile nationale si distanta fata de tara de origine.
Cu toate acestea, in principiu, repatrierea va costa in jur de cateva mii de euro, deoarece corpul se afla intr-un sicriu special, acesta trebuie sa fie lipit impermeabil si din zinc. In plus, trebuie sa fie ambalat intr-o cutie de lemn.
Din motive de timp, transferul cu avionul este de obicei ales, astfel incat costurile zborului sa poata fi in jur de 4.000 de euro datorita greutatii mari si rezervarii pe termen scurt . Aceasta nu include costurile pentru funerarul din strainatate, care trebuie sa faca cadavrul transportabil. Trebuie adaugate si costurile pentru inmormantarea din tara.
Alternativa mai ieftina este ca corpul sa fie incinerat in strainatate si sa livreze urna prin curier . Acest lucru este deosebit de important daca defunctul ar fi dorit oricum sa fie incinerat. In orice caz, costurile vor fi suportate chiar de persoanele aflate in intretinere.
Pentru a putea efectua repatrierea in mod corespunzator, sunt necesare diverse documente care trebuie depuse la locul decesului. Exista numeroase formalitati care trebuie respectate. In unele cazuri este suficienta o copie a documentelor. Rudele ar trebui sa solicite acest lucru de la caz la caz.
In primul rand, funerarul la fata locului trebuie sa detina documentele de calatorie originale ale defunctului si adresa de destinatie a intreprinderii in tara . In plus, exista cardul de asigurari de sanatate si o copie a certificatului de nastere.
Cele mai importante motive pentru care oamenii apeleaza la repatrieri
Cei mai sceptici si mai ales cei mai tineri, vor intreba intotdeauna care este motivul pentru a mai aduce acasa trupul defunctului. De ce nu poate fi lasat acolo si inmormantat in tara in care a decedat? Pe masura ce timpul trece, aceste persoane ajung sa inteleaga singure raspunsul la aceasta intrebare, insa il vom oferi si noi. Sunt doua motive pentru care decedatii sunt adusi acasa – pentru a mai fi vazuti o data de rude si prieteni si pentru a avea o slujba conform traditiilor.
Se pare ca aceasta ultima intalnire cu trupul defunctului va ajuta ulterior la depasirea momentului trist, generat de pierderea acestuia. De asemenea, o slujba facuta conform traditiilor locului si conform religiei decedatului, este un alt pas important care va functiona ca mecanism de coping pentru ca rudele apropiate sa poata depasi momentul pierderii.
Inmormantarea este evenimentul la care cei care au tinut la decedat au ocazia de a-i aduce un ultim omagiu si de a-si arata pentru ultima data dragostea. Acesta este de altfel si motivul pentru care foarte multe familii, chiar si cele care nu au o situatie materiala foarte buna se straduiesc sa faca inmormantarile cat mai fastuoase. Sunt alese cele mai bune haine pentru decedat, un sicriu cat mai elegant, cele mai frumoase flori, tocmai pentru a dovedi ultima data respectul si dragostea fata de cel care nu mai este.
Facand toate acestea, conform psihologilor, este mult mai usor pentru cei ramasi in viata sa treaca peste perioada de doliu si sa mearga inainte. Momentul in care o persoana draga dispare este acel moment care poate destabiliza chiar si cele mai echilibrate persoane iar slujba de inmormantare cu tot ceea ce implica are rolul de a oferi alinare si liniste.