Uleiul de Copaiba este un remediu natural excelent pentru durere, inflamatie, cariile dentare si un aliat excelent pentru piele. Descopera in continuare toate beneficiile acestui ulei de copaiba si vezi cum te poate ajuta in viata de zi cu zi.
Planta Copaiba, originara din America de Sud tropicala, este cunoscuta pentru uleiul esential obtinut din rasina sa. Acest ulei, folosit deja in secolul al XVI-lea in practicile de medicina traditionala de catre indigenii din nord-nord-estul Braziliei, este deosebit de eficient in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar, a pielii si a sistemului nervos.
Apartinand genului Copaifera , acestia sunt copaci foarte comuni in padurea tropicala amazoniana, in special in Peru si Brazilia. Copaiba are trunchiuri foarte inalte (chiar mai mult de 30 de metri) care se extind doar in varf.
Trunchiul Copaiba secreta un lichid lipicios si vascos, asa-numita oleorezina din care, prin procesul de distilare cu abur, se extrage uleiul esential de Copaiba, ale carui efecte benefice sunt cunoscute si exploatate de secole de catre nativii din America de Sud.
Uleiul obtinut din rasina Copaifera a fost, de fapt, un medicament natural puternic pentru popoarele indigene din Amazon timp de secole. Chiar si astazi, sud-americanii il folosesc pentru a trata orice problema a pielii.
Copaiba: componente
Componenta sa principala este cariofilena, o substanta neuroprotectoare si antiseptica. Dar contine si alte ingrediente active importante, precum terpene, hidrocarburi care pot produce efecte pozitive asupra functionarii corpului uman.
Proprietati ale uleiului de copaiba
Frumusetea vine intotdeauna din natura, care in fiecare zi ne ofera produse naturale, bogate in ingrediente active utile pentru mentinerea armoniei organismului si, prin urmare, a frumusetii acestuia. Printre produsele naturale care ajuta la combaterea petelor si inflamatiilor se numara uleiul Copaiba.
Principalele proprietati ale uleiului de copaiba sunt:
- Astringent : Intareste pielea facand-o sa para mai tanara, elimina ridurile si reduce semnele imbatranirii. In plus fata de factorii pur estetici, faciliteaza vindecarea cosurilor , veziculelor si leziunilor de diferite tipuri prin reducerea vizibilitatii cicatricilor
- Cicatrizare : prezenta acidului oleic si a acidului linoleic il transform intr-un produs excelent pentru regenerare si rehidratare
- Antiseptic si antiinflamator : este deosebit de util in tratamentul iritatiilor pielii, inclusiv eczeme, ulceratii si psoriazis
- Antifungic : este eficient impotriva matretii cauzate de ciuperca Pityrosporum ovale
- Calmant : in aromaterapie este frecvent utilizat in cazuri de congestie nazala sau probleme de respiratie
- Analgezic : utilizat in aromoterapie sau cu aplicare topica, aduce ameliorare si amelioreaza durerea cauzata de durerile de cap si migrene
- Adaptogen : combate stresul si oboseala, promovand un sentiment profund de bunastare
Copaiba, contraindicatii
Fiind un ulei esential pur 100%, inainte de a-l aplica pe piele, trebuie sa il diluezi cu alte uleiuri vegetale (de exemplu , ulei de migdale , ulei de cocos )
Pentru uz intern, urmareste dozele recomandate si nu depasi cantitatile recomandate, de fapt poate provoca dureri de stomac pana la, in cazuri extreme, toxiinfectie alimentara.
Ca orice substanta, ar putea provoca alergii. Inainte de a-l utiliza, testeaza uleiul aplicand cateva picaturi pe cutele interioare ale cotului si asteapta 24 de ore. In caz de sarcina si alaptare, consulta medicul.