Care este importanta consumului de peste

Care este importanta consumului de peste?

0 Shares
0
0
0

Pestele are un loc in orice dieta sanatoasa: este bogat in nutrienti care sunt esentiali pentru organismul vostru. Pentru sanitate se recomanda consumul de peste (gras) cel putin o data pe saptamana. Va puteti incanta gusturile cu peste 30 de specii de pește și fructe de mare proaspete. Acest articol va va ajuta sa faceti cea mai buna alegere pentru sanatatea voastra si pentru papilele gustative.

Cat de des ar trebui sa mananc peste?

Se recomanda ca adultii sa consume 200 de miligrame de acizi grasi omega-3 EPA si DHA pe saptamana. Pentru a ilustra: 100 de grame de peste gras contin de peste sapte ori doza zilnica recomandata de EPA si DHA. Prin urmare, consumul de peste gras cel putin o data pe saptamana este suficient. Cu toate acestea, persoanele cu un risc crescut de boli cardiovasculare sau care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral ar trebui sa manance mai mult peste.

Consumul de peste cel putin o data pe saptamana – in loc de cel putin o data pe luna – reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu aproximativ 15%.  In prezent, romanii mananca peste doar o data la doua saptamani in medie. Cei care nu mananca niciodata peste au in medie un nivel semnificativ mai scazut.

Si daca nu-ti place pestele?

Alaska saithe este o alternativa buna pentru cei care nu sunt mari fani ai pestelui. Pulpa sa alba spre usor roz este deosebit de frageda. Acest lucru face ca pestele slab sa fie o optiune „alimentara sanatoasa” foarte accesibila. Cod negru de Alaska este bogat in proteine, vitamine, minerale, iod si acizi grasi omega-3.  Este dificil sa se inlocuiasca pestele cu un aliment echivalent. Dar exista alternative pentru cei care doresc sa beneficieze de efectele pozitive ale pestelui asupra sanatatii fara a-l manca.

De exemplu, se recomanda capsule de ulei de peste pentru a obtine acizii grasi din peste. Acesti acizi reduc riscul de boli cardiovasculare si au un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Sigur si durabil

Bineinteles, va sfatuim sa acordati atentie datei limita de consum si metodei de preparare a pestelui.  Pestele proaspat este, desigur, delicios, dar si produsele congelate sunt foarte benefice, cu conditia sa fie respectate datele limita de consum.

Verificati cu atentie informatiile de pe ambalaj, atat pentru liniile directoare, cat si pentru eticheta MSC. In acest fel, puteti fi siguri ca pestele provine dintr-o zona de pescuit sustenabila.

Se recunoaste, de asemenea, importanta unor astfel de etichete, deoarece pescuitul poate cauza multe probleme de mediu. Ganditi-va la pescuitul excesiv, la degradarea ecosistemelor si a fundului marii si la consumul de energie. Eticheta MSC de pe ambalaj va va ajuta sa faceti alegeri durabile.

Pestii sunt de asemenea bogati in minerale sau oligoelemente, cum ar fi

 

  • iod, care provine in principal din produse marine si este implicat in sinteza hormonilor tiroidieni
  • fosforul, care este implicat in mecanismele de transport si stocare a energiei;
  • Zinc, care favorizeaza vindecarea tesuturilor;
  • seleniu, care are o activitate antioxidanta si din care produsele acvatice reprezinta o sursa majora

De ce este important aportul de Omega 3?

Tendintele nutritionale vin si pleaca. Dar acizii grasi omega-3 sunt un nutrient care ramane – si din motive intemeiate.

Acizii grasi Omega-3  sunt un grup de acizi grasi nesaturati de care corpul dumneavoastra are nevoie pentru multe functii. Deoarece cel mai bine este sa obtineti nutrientii de care aveti nevoie din alimente in loc de pastile sau suplimente, este important sa includeti alimente bogate in omega-3 in dieta dumneavoastra.

Fiecare celula din corpul tau are nevoie de omega-3, in special ochii si creierul. Omega-3 sunt, de asemenea, importanti pentru activitatea musculara, functia imunitara, digestie si fertilitate.

Dar majoritatea cercetarilor asupra omega-3 au studiat beneficiile sale pentru sanatatea inimii. „Oamenii care consuma omega-3 in dieta lor pot avea mai putina acumulare de placa in artere, scazand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral”, spune Taylor. „Omega-3 scad nivelurile de trigliceride si pot creste usor nivelul de colesterol HDL „bun”.

Taylor adauga ca unele cercetari sugereaza ca consumul mai multor alimente bogate in acizi grasi omega-3, cum ar fi pestele, poate avea un risc mai mic de probleme ale functiei cognitive, cum ar fi boala Alzheimer si dementa.

Exista si alte beneficii posibile. Unele cercetari arata ca consumul regulat de omega-3 poate reduce riscul de:

  • Unele tipuri de cancer.
  • Degenerescenta maculara legata de varsta.
  • Boala ochilor uscati.
  • Artrita reumatoida.

Consumul  alimentelor bogate in omega-3 este o miscare buna pentru majoritatea oamenilor, explica Taylor. Dar nu va asteptati sa va trateze toate afectiunile de sanatate. Lucreaza cu un medic pentru a gestiona problemele de sanatate si discuta cu un nutritionist despre cea mai buna dieta pentru tine.

Cand eticheta unui produs alimentar contine omega-3, verificati ce fel contine. Acizii grasi Omega-3 sunt un grup de grasimi diferite, nu doar una. Si nu sunt toate create egal cand vine vorba de beneficiile lor.

 

0 Shares
You May Also Like
O dieta cu paste fainoase

O dieta cu paste fainoase

Cand vrei sa slabesti nu trebuie sa elimini pastele, dimpotriva, risti sa le inlocuiesti cu alimente mai putin…