3D house with scaffolding with half in sketch phase

Casă “la roşu”, “la gri” sau “la gata”?

0 Shares
0
0
0

Din ce în ce mai mulți români își doresc să se mute la casă, pentru o viață mai liniștită, pentru a oferi copiilor un spațiu de joacă sigur și pentru mai multă independență. Inevitabil, apare întrebarea: să construiesc o casă de la zero sau să cumpăr una “la roșu”, “la gri” sau “la alb”?

În principiu, prețul unei case “la roșu” este mai convenabil. Pe de altă parte, casa “la roșu” lasă mai puțină libertate de alegere viitorului proprietar în privința stilului de construcție, a materialelor folosite, a amplasamentului. 

Indiferent ce variată alegeți, cei de la Proactiv – materiale de construcții vă vor fi alături cu cele mai bune materiale și sfaturi pentru a face din proiectul vostru exact casa pe care o visați. Iată în continuare câteva informații care vă vor ajuta să vă hotărâți.

Ce înseamnă o casă “la roșu”?

Termenul “la roșu” vine de la culoarea cărămizilor din care este construită o casă care nu are alte finisaje. Cu toate acestea, orice casă poate fi considerată la roșu într-o anumită etapă, chiar dacă este din cărămidă, beton sau orice alt material de construcții.

Într-o structură “la roșu”, sunt finalizate elementele structurale precum fundația, structura, zidăria și scările. O casă “la roșu” nu conține tâmplărie, adică uși și ferestre, nici instalații de orice fel. În schimb, o construcție nu poate fi considerată ca fiind finalizată fără să aibă acoperiș. Așadar, casa la roșu are și acoperiș, care este unul dintre elementele structurale. 

Casele aflate în această etapă de construcție sunt mai ieftine decât cele terminate “la alb”. În același timp, există o mai mare flexibilitate în ceea ce privește finisajele, cumpărătorul având un grad mai mare de libertate în a alege materialele și stilul acestor finisaje în funcție de dorințele și nevoile sale. 

Ce înseamnă o clădire finalizată “la gri”?

În această etapă, sunt construiți pereții de compartimentare, adică cei nestructurali. Se numește construcție la gri pentru că toate materialele de tencuire și nivelare vor conține ciment în compoziție. Tot în această etapă se realizează cablarea rețelor electrice, turnarea șapelor, montarea țevilor și efectuarea găurilor sau șanțurilor necesare pentru aceste instalații. Casa “la gri” include hidroizolația și termoizolația, atât cea exterioară, cât şi cea interioară. 

Cum arată o casă “la alb” sau “la gata”?

În această etapă a construcției, se trece la finalizarea instalațiilor electrice și sanitare prin montarea bateriilor, a prizelor și întrerupătoarelor electrice, a corpurilor de iluminat, a clanțelor și a caloriferelor. Acest pas se numește “la alb” pentru că include aplicarea finisajelor, adică a vopselelor lavabile, a tapetului, a gresiei și faianței, precum și a parchetului peste șapa turnată în faza “la gri”. Într-o casă “la gata”, te poți muta imediat după achiziție.

Această etapă permite beneficiarului să aleagă aspectele care pot fi personalizate. De exemplu, putem alege felul în care urmează să fie finalizată o suprafață, precum culoarea prizelor sau nuanța gresiei din baie. În această etapă sunt incluse și lucrările de amenajare a balcoanelor sau a teraselor. 

Concluzie

Dacă vă gândiți să achiziționați o casă, indiferent că este la roșu, la gri sau la alb, este bine să vă documentați atent cu privire la mai multe aspecte precum constructorul care a realizat clădirea, materialele folosite, stilul de lucru. Ca o metodă suplimentară de siguranță, nu strică să cereți părerea unui expert în construcții, care poate face o analiză a casei, înainte de cumpărare.

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…