Dupa o zi de lucru de cateva ore, nu mai ai timp sau putere sa mergi la piscina, situata adesea de cealalta parte a orasului. Prin urmare, cea mai buna solutie va fi o piscina acasa, de ex. la subsolul casei sau in gradina, care, din pacate, poate fi folosita doar vara. Iar daca nu stii care este cea mai buna optiune pentru tine, pe site-ul piscinepremium.ro vei gasi specialisti care iti vor oferi o gama completa de servicii.
In interior sau in curte?
Cand te gandesti la posibilitatea de a construi o piscina, trebuie mai intai sa iei in considerare amplasarea acesteia. Exista doua optiuni dintre care poti alege: o piscina in aer liber sau o piscina interioara.
Piscina interioara este situata de obicei la subsol. Decizia de a o construi se ia de obicei in stadiul de proiectare a casei, dar este posibil, desi mult mai scump, sa se adapteze incaperile si instalatiile ulterior. Intr-o piscina interioara, trebuie sa asiguri drenarea eficienta a umezelii rezultate din evaporarea apei.
Prin urmare, este necesar sa controlezi temperatura si umiditatea corecte in camera in care se afla. Pentru a reduce evaporarea apei, temperatura aerului trebuie mentinuta cu aproximativ 2 ° C mai mare decat temperatura apei din piscina. Capacele pentru piscina ar trebui folosite si pentru a reduce evaporarea. Cel mai bine este sa instalezi aer conditionat in camera de la piscina sau un uscator de aer, echipat cu un higrostat care controleaza functionarea acestuia. Din pacate, dezumidificatorul functioneaza numai local si nu intotdeauna eficient.
Piscina in curte – locatia corecta a acesteia este determinata, printre altele, de capacitatea portanta a solului, nivelul apei subterane si tipul de sol. Datorita necesitatii de a conecta apa si electricitatea, cel mai bine este sa construiesti o piscina cat mai aproape de casa. Locul ar trebui sa fie linistit, insorit, departe de copaci si arbusti inalti ale caror frunze ar putea polua apa si protejat de vederea trecatorilor si a vecinilor. Piscina nu trebuie sa se invecineze cu gazonul, iar imprejurimile sale ar trebui sa fie pavate si finisate.
Forma bazinului este o chestiune individuala. In functie de imaginatia arhitectului sau a specialistilor, acesta poate avea o forma geometrica simpla sau una mai complicata. Cu toate acestea, trebuie sa iti amintesti ca orice dorinta speciala creste costul executiei si face inotul mai dificil. Cand planifici construirea unei piscine, ar trebui sa verifici daca nu exista instalatii subterane in locul in care va fi construita. Adancimea ar trebui sa fie de cel putin 1,5 m, ceea ce este mult mai mare decat cea pe care sunt instalate instalatiile de apa, cablurile de alimentare etc. Radacinile copacilor mari care cresc in apropiere pot fi, de asemenea, un obstacol.
Alegerea designului piscinei
Tipul de constructie si echipamentul piscinei sunt determinate de locatia, functia (sportiva sau numai recreativa), numarul maxim de persoane care o vor folosi in acelasi timp, perioada de utilizare („vara” sau tot anul -piscina interioara) si eventual posibilitatea mutarii acestuia in alta locatie.
Cel mai important element al bazinului este bazinul. Poate fi complet sau partial incastrat in sol sau in pozitie libera. Poate fi din otel, poliester armat cu fibra de sticla sau beton armat. Bazinele metalice sau laminate sunt usoare si pot fi construite rapid. Pe de alta parte, cele din beton necesita mai multa munca, dar sunt mai durabile.
Atunci cand alegi o constructie, ar trebui sa iei in considerare nu numai propriile preferinte si pret, ci si tipul de sol si adancimea aparitiei apelor subterane.
Cand piscina este umpluta cu apa, peretii sai sunt incarcati cu presiune de pamant din exterior si presiunea apei din interior si ambele presiuni sunt echilibrate. Dar cand este goala, presiunea externa pe pereti nu este echilibrata de nimic. Rezistenta lor insuficienta ii poate determina sa se deplaseze spre centrul bazinului sub presiunea solului. Daca bazinul este intemeiat pe soluri care se umfla sub influenta apei, trebuie sa ai grija si de rezistenta adecvata a placii sale inferioare.