Cum functioneaza acupunctura?

Cum functioneaza acupunctura?

0 Shares
0
0
0

Principiul fundamental pe care se bazeaza medicina traditionala chineza este acela al existentei in fiintele vii si in Univers a unei energii, numita Qi, al carei flux corect mentine sanatatea si viata. Prin urmare, bolile ar rezulta din alterarea acestui flux corect.

Acupunctura si celelalte tehnici ale medicinei traditionale chineze trateaza bolnavul prin restabilirea fluxului corect de energie vitala si, pentru a face acest lucru, actioneaza la nivelul unor puncte distribuite pe tot corpul, fiecare cu caracteristici si capacitati de actiune specifice.

Acupunctura, acupresura, acupunctura vibrationala cu diapazon, cupajul si moxibustia sunt tehnici care stimuleaza punctele energetice ale corpului uman si au ca scop furnizarea de informatii energetice organismului, pe care acesta le va folosi pentru a-si recapata echilibrul si sanatatea. Perspectiva de tratament a acestor metode ale medicinei traditionale chinezesti este, prin urmare, foarte diferita de cea a farmacologiei moderne sau a fitoterapiei chinezesti sau occidentale, deoarece nu se administreaza organismului substante externe, ci doar informatii energetice: capacitatea de vindecare si de sanatate este deja inerenta organismului insusi.

Mecanismele biologice prin care actioneaza acupunctura nu sunt inca pe deplin intelese de medicina occidentala si exista diverse teorii in acest sens. Pe https://www.acupuncturabucuresti.ro/ vei putea afla mai multe informatii.

Cum se face acupunctura?

Sedinta incepe cu un interviu amanuntit si un examen obiectiv amanuntit cu palparea incheieturilor si inspectia limbii, cu scopul de a clarifica plangerile pacientului (biao) si cauza energetica a acestora (ben). Pe baza acestor date, medicul il poate sfatui pe pacient cu privire la regulile de comportament pe care trebuie sa le urmeze in viata de zi cu zi, in special in ceea ce priveste dieta, odihna, activitatea fizica, munca si activitatea sexuala.

Se pot prescrie remedii pe baza de plante si alte produse din traditia medicala chineza. Medicul poate oferi pacientului o serie de sedinte de acupunctura cu ace foarte subtiri, flexibile, sterile, de unica folosinta, care vor fi aplicate in puncte specifice, in functie de plangerea pacientului si de diagnosticul energetic, usor manipulate si mentinute in pozitie timp de 15-30 de minute, dupa care vor fi indepartate.

Beneficiile acupuncturii

Conform diferitelor cercetari stiintifice occidentale, beneficiile acupuncturii sunt multiple si sunt:

  • stimularea productiei de substante analgezice si antiinflamatorii naturale (endorfine si neuromediatori) de catre celule;
  • blocheaza transmiterea senzatiei de durere;
  • inchide “poarta durerii”, impiedicand trecerea acesteia (teoria controlului portii).

Istoric al acupuncturii

Acupunctura deriva din asa-numita medicina traditionala chineza. Potrivit unor studii istorice, primele forme de acupunctura dateaza inca din anul 100 i.Hr. Din China, acupunctura s-a raspandit mai intai in zonele geografice in care se afla astazi Japonia, Taiwan, Coreea si Vietnam. Apoi, in jurul secolului al XVI-lea, a ajuns si in Europa: unii misionari portughezi, care calatorisera mult in Orientul Indepartat, au descris existenta sa.

In secolele urmatoare, acupunctura a fost subiectul a numeroase dezbateri, intre cei care o considerau o practica inutila si cei care ii promovau puterile terapeutice.

1972 este anul in care a fost infiintat primul centru legal pentru practicarea acupuncturii in Statele Unite (mai exact in statul Washington DC).

In sfarsit, 2010 este anul in care UNESCO a declarat acupunctura ca fiind un sit al patrimoniului cultural mondial.

Ce spun cercetarile despre acupunctura?

Unele rezultate ale cercetarii sugereaza ca acupunctura poate atenua anumite forme de durere, desi majoritatea cercetarilor sugereaza ca efectele aparente ale acupuncturii nu sunt cauzate de tratamentul in sine. O revizuire sistematica a concluzionat ca efectul analgezic al acupuncturii parea sa nu aiba relevanta clinica si nu putea fi distins clar de partinire.

O meta-analiza a constatat ca acupunctura pentru durerea lombara cronica a fost eficienta din punct de vedere al costurilor ca adjuvant la ingrijirea standard,  in timp ce o analiza sistematica separata a gasit dovezi insuficiente pentru rentabilitatea acupuncturii in tratamentul scaderii cronice. dureri de spate.

Acupunctura este, in general, sigura atunci cand este facuta de catre practicieni instruiti corespunzator, folosind tehnica acului curat si ace de unica folosinta.  Cand este livrat corespunzator, are o rata scazuta de efecte adverse minore. Accidentele si infectiile apar, totusi, si sunt asociate cu neglijenta din partea medicului, in special in aplicarea tehnicilor sterile.

O analiza efectuata in 2013 a afirmat ca rapoartele de transmitere a infectiilor au crescut semnificativ in deceniul precedent.  Evenimentele adverse raportate cel mai frecvent au fost pneumotoraxul si infectiile. Deoarece evenimentele adverse grave continua sa fie raportate, se recomanda ca acupunctorii sa fie instruiti suficient pentru a reduce riscul.

Investigatiile stiintifice nu au gasit nicio dovada histologica sau fiziologica pentru concepte traditionale chinezesti precum qi , meridiane si puncte de acupunctura si multi practicieni moderni nu mai sustin existenta energiei fortei vitale ( qi ) sau a meridianelor, care a fost o parte majora a sistemelor de credinta timpurii.

Se crede ca acupunctura isi are originea in jurul anului 100 i.Hr. in China, in perioada in care a fost publicat Clasicul interior al lui Huang Di ( Huangdi Neijing),  desi unii experti sugereaza ca ar fi putut fi practicata mai devreme.

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…