Lev Tolstoi spunea : ”Toate familiile fericite se aseamana, pe cand cele nefericite sunt nefericite in moduri diferite” .
Orice relatie, oricat de perfect pare sa functioneze o sa se confrunte la un moment dat cu situatii tensionate. Pana si partenerii care traiesc intr-o armonie perecta vor ajunge, la un moment dat, sa aibe discutii tensionate din cauza unor motive diverse. De multe ori aceste motive sunt de-a dreptul ridicole, insa odata ce situatiile tensionate provocate de aceste motive se inmultesc se slabeste si relatia. Pentru a putea trece peste astfel de momente este nevoie de iubire, inteligenta si o vointa foarte puternica.
Din orice situatie tensionata avem lucruri de invatat. Chiar daca pare paradoxal ceea ce spun acum este foarte adevarat, aparitia si buna gestionare a situatiilor tensionate intaresc o relatie.
A trece peste aceste momente neplacute este foarte dificil si implica o serie de cunostinte. Cu alte cuvinte ambii parteneri trebuie sa invete o serie de lucruri .
In primul rand ambii trebuie sa aiba capacitatea de a constientiza si recunoaste perioada proasta cu care se confrunta si greselile pe care le comit. Atat timp cat constientizezi si recunoasti esti cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei. Foarte multi oameni se confrunta cu incapacitatea de a recunoaste si de a constientiza probleme cu care se confrunta.
Din nefericire exista cupluri care ajung la separare tocmai pentru ca nu reusesc sau refuza cu desavarsire sa accepte realitatea. Fara a depune efort din ambele parti nu se poate trece peste o situatie de criza. Pentru foarte multi este mai simplu sa arunce cu vorbe si cu acuzatii , sa isi faca bagajele si sa plece.
De-a dreptul ingrijorator este faptul ca, conform statisticiilor, nici mai mult nici mai putin de 90% dintre cupluri ajung la separare in primul an de relatie tocmai din cauza acestui motiv. Cei 10% care raman totusi impreuna nu sunt ocoliti de probleme, insa aleg sa lupte pentru relatia lor chiar si dupa acest prag al primului an. De-a lungul vietii unei relatii, cuplurile se confrunta cu o serie de asa zise situatii de criza, si ma refer aici la criza de 3 ani, crizele personale ale fiecaruia, crizele financiare, aparitia primului copil si multe alte situatii dificile.
Trecerea peste astfel de situatii se poate dovedi un proces usor de urmat daca exista de ambele parti rabdare, iubire si o dorinta foarte mare de a ramane impreuna.
Un alt aspect foarte important este modul in care partenerii sunt capabili sa gestioneze o situatie sensibila este stabilirea unui tel. Adica ambii trebuie sa isi doreasca sa continue aceasta relatie, un angajament pe care trebuie fiecare sa si-l ia zilnic. Ceea ce spun acum pare un lucru firesc, insa o astfel de alegere este mult mai dificil de dus la bun sfarsit decat vorbele aruncate la nervi sau intentiile de terminare a relatiei.
Relatia si partenerul/partenera trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc, chiar si atunci cand exista frustrari, cand se spun vorbe necontrolate sau cand exista anumite asteptari neonorate.
Exista cupluri care se confrunta cu anumite crize perioade lungi de timp, de la cateva luni pana la cativa ani. Tocmai din acest motiv, pentru ca relatia sa reziste tuturor obstacolelor intalnite in cale este nevoie de mult efort. Poate parea mai simplu sa renunti la tot si sa o iei de la capat, insa trebuie luat in calcul un lucru cert, astfel de situatii v-or aparea si in viitor.
Personalitatea partenerilor are o influenta directa asupra amplificarii sau rezolvarii unor situatii delicate. Punctele slabe ale fiecaruia sunt principalele aspecte la care trebuie sa se lucreze.
Intr-o situatie tensionata este foarte greu sa gandim rational, emotiile se revarsa asupra noastra ca o avalansa. Cand supararile ating cote tot mai ridicate este important sa facem un efort pentru a intelege ce s-a intamplat cu exactitate si ce anume a provocat intreaga situatie. Daca ai gresit cu ceva este important sa faci tot posibilul sa repari acea greseala.
Momentul in care s-a declansat ruptura nu este momentul in care s-a incheiat relatia. Lucrurile trebuie derulate inapoi in timp pana la momentul in care frustrarile fiecaruia au inceput sa se manifeste. Este esential sa descoperiti lispurile cu care se confrunta fiecare dintre voi deoarece lipsurile dau nastere frustrarilor.
Certurile sunt provocate de ambii parteneri, nu exista un singur vinovat asa ca nu incercati sa va invinuti unul pe celalalt. Intr-o situatie dificila este mai important sa gasesti solutii decat sa alergi dupa vinovati.
Daca nu poti constientiza greselile comise este recomandat sa apelezi la un ajutor de specialitate, de pilda un psiholog sau un consilier matrimonial. Acesta va sti sa puna intrebarile corecte care sa scoata la iveala ceea ce ambii parteneri gandesc si care sunt greselile comise de fiecare dintre ei.
Comportamentul uman este predispus la a comite greseli, aceste greseli fiind unul dintre principalele motive ale destramarii unor relatii.
Statisticile arata date ingrijoratoare potrivit carora aproape 50% dintre casnicii se termina cu un divort. Cu toate acestea, aceste date nu ne dezvaluie si motivele care au condus la divort. Foarte multe dintre aceste motive sunt reprezentate de greseli comise in mod frecvent, greseli care ar putea fi evitate extrem de usor.
Cele mai des intalnite greseli in relatia de cuplu sunt urmatoarele:
- Subaprecierea partenerelui de viata, una dintre cele mai des intalnite greseli. Odata cu trecerea timpului incep sa fie omise micile gesturi si detaliile prin care ii dovedesti partenerului cat de mult il iubesti. Acele mici detalii carora li se acorda extrem de multa atentie la inceputul relatiei. Pentru a mentine armonia este important sa iti faci timp pentru a-i oferi partenerului tau dovezi de afectiune si dragoste. Rutina este unul dintre cei mai mari dusmani ai unei relatii fericite.
- Unde lipsa de incredere pluteste in aer nu poate sa existe o relatie stabila. Minciunile, oricat de ”nevinovate” ar parea tot minciuni sunt si pot ajunge sa afecteze iremediabil o relatie. Mai devreme sau mai tarziu adevarul iese intotdeauna la iveala, asa ca este mult mai sanatos sa eviti minciunile. O relatie stabila presupune existenta unei increderi totale intre parteneri.
Daca partenerul te prinde cu minciuni, chiar si neinsemnate, poate sa ajunga sa banuiasca ca ii ascunzi lucruri mult mai serioase.
- Lipsa de respect. Incearca sa porti conversatii cu calm si evita pe cat posibil dialogul in momentele tensionate. La nervi oricine scoate pe gura cuvinte dure pe care ajunge sa le regrete mai tarziu. Aceste vorbe spuse la nervi sunt o dovada a lipsei de respect, care odata pierduta este foarte greu de recuperat.
Evita sa iei decizii care va privesc pe amndoi fara sa iti consulti partenerul. Acest lucru este o alta forma de exprimare a lipsei de respect. Intr-o relatie opiniile amandurora trebuie sa conteze.
- Presupunerile gresite. Comunicarea se afla in centrul unei relatii stabile. Trebuie sa ai curajul sa vorbesti orice cu partenerul de viata, sa iti exprimi liber ideile, dorintele, sentimentele. In acelas timp, partenerul are obligatia de a te asculta si de a te intelege, aceasta obligatie trebuie sa fie reciproca. Indiferent de problema cu care va confruntati, doar discutand puteti ajunge la o solutie.
- Obligarea partenerului sa renunte la propriile placeri. Dupa cum spuneam mai sus, o relatie sanatoasa se bazeaza pe respect. Tot respect se numeste si respectarea placerilor pe care partenerul le are, a pasiunilor acestuia. O relatie are la baza convietuirea a doua persoane diferite, cu pasiuni diferite. Odata ce ai decis sa iti imparti viata cu cineva ai fost de acord sa ii accepti personalitatea si pasiunile. Ambii parteneri au dreptul de a face ceea ce isi doresc cand doresc. Daca ii ceri partenerului sa renunte la placerile si pasiunile sale acesta va incepe sa fie sufocat si mai devreme sau mai tarziu va alege sa se indeparteze.
- Trebuie sa te gandesti la atat la binele tau cat si al partenerului, in egala masura. Nu incerca sa impui doar ceea ce iti face tie placere. Tine cont in permanenta de opiniile partenerului, chiar daca nu esti de acord cu acestea. Discutati si ajungeti la un acord care sa va faca multumeasca pe amndoi.
- Indoielile obsesive. Acestea pot avea o multime de cauze, de la stima de sine scazuta la teama sau lipsa de incredere. Iata asadar ca revenim la lipsa de incredere. Nu face presupuneri daca nu ai dove clare de existenta a unor fapte.
- Daca tu ai nervi, din cauza job-ului de exemplu, nu inseamna ca trebuie sa te razbuni pe partenerul tau. Daca ai o dispozitie proasta ai grija sa nu o transmiti si partenerului tau. Problemele de la srviciu raman la serviciu, exact cum cele de acasa raman acasa. Acasa este locul unde trebuie sa fii fericit, dar aceasta fericire este construita de tine impreuna cu partenerul tau.
- Certuri din cauza banilor. Banii reprezinta motivul cel mai des intalnit care provoaca cearta in cupluri. Daca va certati nu o sa aveti mai multi bani. Cel mai bine este sa va asezati la o discutie, sa va planificati impreuna bugetul si sa respectati toate deciziile luate.
O relatie fericita se construieste in fiecare zi, presupune o munca continua din partea ambilor parteneri. Este esential sa fiti constienti ca nu va asteapta doar zile senine, insa trebuie sa gasiti impreuna umbrela care sa va protejeze pana si de cele mai puternice furtuni.