Elsaco Esco - legea 121

Cum reduci consumul de energie si respecti legea 121 intr-o fabrica?

0 Shares
0
0
0

Dupa cum probabil bine stii, legea 121 este adresata celor mai multe tipuri de afaceri din Romania. Aceasta are ca scop reducerea consumului de energie – sub 1000 tone echivalent petrol per an per afacere. Astfel, daca consumi peste cele 1000 tone, atunci trebuie sa faci tot posibilul pentru a reduce consumul de energie al afacerii tale.

Verificarea respectarii acestei legi se realizeaza la fiecare patru ani prin intermediul unui audit energetic industrial. Acesta este realizat indiferent de rezultatele ultimului audit – treaba este serioasa, dupa cum s-ar spune!

Asadar, intrebarea este – cum reduci consumul de energie?

Realizeaza mentenanta si curatare regulate a echipamentelor si utilajelor

Daca detii un laptop, probabil ai observat ca acesta incepe sa ruleze aplicatii mai greu dupa o anumita perioada de timp. Acest lucru se intampla din cauza prafului adunat in interiorul produsului, praf care poate fi gasit in cantitati mult mai mari intr-o fabrica.

Totusi, in fabrici, pe langa praf se gasesc si reziduuri, deseuri, depuneri de ulei si rugina si asa mai departe. Curatarea regulata a echipamentelor si utilajelor garanteaza faptul ca acestea functioneaza la eficienta maxima – atat din punct de vedere al productiei, cat si conform aspectelor mentionate de legea 121.

Inlocuieste toate becurile traditionale cu LEDuri

Chiar daca pare greu de crezut, inca exista fabrici care utilizeaza traditionalele becuri de 60W. Dupa cum le prezinta si numele, acestea folosesc 60W (un singur bec), produc o lumina cu intensitate de 800 lumeni si functioneaza aproximativ 1200 de ore.

Conform acestor numere, ai nevoie de 21 de becuri in 20 de ani de activitate.

Becurile LED, pe de cealalta parte, care sunt conforme cu legea 121, consuma 12.5W per bec pentru a produce o lumina de aceeasi intensitate ca un bec incandescent, iar un bec functioneaza aproximativ 25000 ore.

Conform acestor numere, ai nevoie de 1 bec LED in 20 de ani de activitate.

Acum imagineaza-ti o fabrica care are sute, poate chiar mii de becuri instalate. Eficienta becurilor LED este clara.

Instaleaza senzori de miscare la nivelul becurilor/luminilor

Fabricile si in general, halele de productie sunt cunoscute pentru faptul ca tin lumina deschisa toata ziua si toata noaptea, chiar si in locurile unde aceasta nu este necesara. Lucrurile s-ar schimba enorm – la nivelul facturii de energie electrica – daca ai instala senzori de miscare pentru becuri si lumini.

Pe scurt, ai folosi doar atata energie de cat ai nevoie – nimic mai mult nimic mai putin. Acest aspect multumeste legea 121, dupa cum s-ar spune!

Ai facut deja aceste lucruri?

Daca ai aplicat toate cele mentionate si vrei sa mergi mai departe, atunci trebuie sa faci un audit energetic industrial. In urma acestuia, entitatea care l-a realizat iti poate oferi solutii prin care poti eficientiza si mai mult consumul de energie electrica al fabricii tale.

Trebuie sa constientizezi faptul ca aceste solutii pot fi drastice – inlocuirea de echipamente sau instalatii, de exemplu.

Totodata, nu uita sa apelezi la o firma cu renume in domeniu, pentru a fi sigur ca primesti o opinie si sfaturi avizate, de incredere. Una dintre aceste firme este Elsaco ESCO – peste 9 ani de activitate in domeniul eficientei energetice!

0 Shares
You May Also Like