Cum si unde trebuie sa semeni semintele de tomate

Cum si unde trebuie sa semeni semintele de tomate

0 Shares
0
0
0

Semanatul rosiilor va permite sa aveti o gama mult mai larga de soiuri si sa obtineti plante care sunt adesea mai viguroase si mai putin costisitoare decat pe piata. Pe de alta parte, nu este cea mai usoara operatiune. Ai absolut nevoie de un loc luminos si incalzit pentru a reusi.

Unde sa semeni rosiile?

Pentru a germina corect, semintele de rosii au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 ° C. Rasadurile tinere ar trebui sa primeasca, de asemenea, cat mai multa lumina directa posibila pentru o crestere buna. Deoarece insamantarea are loc la inceputul sezonului (februarie-aprilie), acest lucru nu este posibil cu adevarat in aer liber, chiar si intr-o sera. Temperatura va fi probabil potrivita acolo in timpul zilei, dar nu si noaptea.

Pentru a semana rosii este, prin urmare, necesar sa beneficiati de o fereastra foarte bine luminata intr-o camera incalzita a casei. Daca camera nu este suficient de incalzita, o mica sera incalzita poate fi o alternativa pentru a incepe prima insamantare a anului. Semintele nu au nevoie de lumina pentru a germina.

Va puteti aseza ghivecele langa un incalzitor in timp ce asteptati sa germineze semintele. De indata ce apar primele rasaduri, transfera-le in lumina. Fii atent, trebuie sa actionezi repede.

Cand sa inseminezi rosiile?

Momentul ideal pentru a semana este luna martie. Zilele incep sa se prelungeasca si vremea rece ar trebui sa dispara. 2 luni mai tarziu rasadurile vor fi gata sa fie plantate in gradina de legume in luna mai, dupa ultimele ingheturi.

Daca nu poti insemina semana rosiile intr-o camera incalzita, asteptati pana in aprilie pentru a semana intr-o sera afara. Poti incerca, de asemenea, putin mai tarziu, dar cu cat sezonul este mai tarziu, cu atat recolta va fi mai tarzie.

Dupa-amiaza sau intr-o sera, puteti incepe sa plantati rosii in pamant din aprilie. In acest caz este necesar sa incepeti insamantarea in februarie. Ai nevoie de cele mai bune seminte tomate pentru a te asigura ca obtii plantele dorite.

Rasaduri de rosii in ghivece

Poti sa iti semeni rosiile in oale de iaurt, pahare de plastic, cutii … Daca vremea este calda, o puteti face direct in gradinita intr-o sera rece.

Cum sa semeni rosiile?

  • Foloseste recipiente strapunse in partea de jos si umplute cu sol de legume pentru legume.
  • Uda solul din ghiveci inainte de insamantare. Dupa insamantare, risti sa dezgropi semintele.
  • Distribuie semintele distantandu-le cu unul sau doi centimetri.
  • Acopera-le cu un strat subtire de sol de ghiveci, tamponati usor. Umezeste suprafata udand usor sau folosind o sticla de pulverizare.
  • Aseaza vasele la caldura si apa usor cand suprafata este uscata. In general la fiecare 2/3 zile.
  • 4 pana la 10 zile mai tarziu rasadurile vor incepe sa apara.
  • Odata ce au aparut primele frunze in plus fata de cotiledoane, acestea sunt suficient de dure pentru a fi reingradite in ghivece mai mari si asezate intr-o sera afara.
  • De asemenea, puteti semana direct in ghivece mari, astfel incat sa nu mai aveti nevoie sa va repotati. Semanati doua sau trei seminte pe ghiveci si pastrati o singura planta, transplantati-le pe celelalte in alta parte.

Avantajele pe care ti le ofera tomatele

Vitamine si minerale

Rosiile sunt o sursa buna de mai multe vitamine si minerale:

  • Vitamina C. Aceasta vitamina este un nutrient si un antioxidant esential. O rosie de dimensiuni medii poate furniza aproximativ 28% din aportul zilnic de referinta (CDI).
  • Un mineral esential, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale si prevenirea bolilor de inima (3Sursa de incredere).
  • Vitamina K1. Cunoscuta si sub numele de filochinona, vitamina K este importanta pentru coagularea sangelui si pentru sanatatea oaselor (4Sursa de incredere, 5Sursa de incredere).
  • Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, folatul este important pentru cresterea normala a tesuturilor si functia celulara. Este deosebit de important pentru femeile insarcinate (6Sursa de incredere, 7Sursa de incredere).

Rosiile sunt o sursa buna de mai multe vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, potasiu, vitamina K si acid folic.

Alti compusi vegetali

Continutul de vitamine si compusi din plante din rosii poate varia foarte mult intre soiuri si perioade de prelevare.

Principalii compusi ai plantelor din rosii sunt:

  • Un pigment rosu si antioxidant, licopenul a fost studiat pe larg pentru efectele sale benefice asupra sanatatii.
  • Beta caroten. Un antioxidant care confera adesea alimentelor o nuanta galbena sau portocalie, beta carotenul este transformat in vitamina A in corpul dumneavoastra.
  • Gasit in pielea de rosii, s-a demonstrat ca acest flavonoid scade inflamatia si protejeaza impotriva diferitelor boli la soareci.
  • Acid clorogenic. Un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate reduce tensiunea arteriala la persoanele cu niveluri ridicate.

Clorofilele si carotenoizii precum licopenul sunt responsabili pentru culoarea bogata a rosiilor.

Cand incepe procesul de maturare, clorofila (verde) este degradata si carotenoizii (rosu) sunt sintetizati.

Licopen

Licopenul – cel mai abundent carotenoid din rosiile coapte – este deosebit de remarcabil atunci cand vine vorba de compusii vegetali ai fructelor. Se gaseste in cele mai mari concentratii ale pielii. In general, cu cat rosia este mai rosie, cu atat are mai mult licopen.

 

0 Shares
You May Also Like