De ce este acupunctura atat de apreciata?

De ce este acupunctura atat de apreciata?

0 Shares
0
0
0

Acupunctura este una dintre practicile fondatoare ale medicinei traditionale chineze. Se bazeaza pe stimularea punctelor specifice, situate in diferite locuri ale corpului, utilizand mai multe tehnici fizice. Indicatiile sale terapeutice sunt foarte largi, facand din acupunctura unul dintre principalele medicamente complementare pentru alopatie.

Ce este acupunctura?

Medicina traditionala chineza reuneste mai multe ramuri care au fost practicate in China de cateva milenii:

  • Farmacopeea chineza (toate plantele medicinale si utilizarile lor terapeutice);
  • Dietetica chineza;
  • Tehnici corporale, precum Qi-Gong;

Acupunctura se spune ca a fost introdusa in Europa la inceputul secolului al XVI-lea, dar nu a fost recunoscuta la nivel international decat in ​​secolul al XX-lea. Acupunctura se refera la stimularea punctelor specifice ale corpului (puncte de acupunctura) in scopuri terapeutice, folosind diferite tehnici fizice. In medicina chineza, acupunctura si moxibustia sunt doi termeni combinati sub acelasi nume. Moxibustia este stimularea unui punct de acupunctura cu caldura.

Care sunt indicatiile?

Indicatiile terapeutice sunt foarte numeroase. Printre cele mai frecvent utilizate aplicatii, este posibil sa se citeze:

  • Durerea cronica, indiferent de originea sa;
  • Anxietate si depresie
  • Tulburari de somn;
  • Anumite tulburari de sarcina, cum ar fi greata si varsaturi, probleme de spate, eversie fetala,
  • Dependente (tutun, alcool, substante psihoactive).

In plus fata de aceste domenii principale de aplicare, este utilizat si impotriva:

  • Patologiile sferei ORL (tinitus, traheita etc.);
  • Alergii (eczeme, rinite, conjunctivite, astm, …);
  • Anumite tulburari digestive (dureri digestive, tulburari de tranzit intestinal etc.);
  • Tulburari genito-urinare (enurezis, cistita, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate etc.);
  • Tulburari ale menopauzei (tulburari ale dispozitiei, bufeuri etc.)

Efectele secundare ale anumitor medicamente, in special in timpul chimioterapiei pentru cancer. In orice caz, aceasta practica ramane un medicament complementar, care nu ar trebui sa inlocuiasca medicina conventionala. Desi nu exista nicio contraindicatie formala a acupuncturii, exista totusi zone terapeutice, in care aceasta nu poate fi utilizata sau este in mare parte descurajata de autoritatile sanitare. Astfel, nu este indicat in urmatoarele situatii:

  • In situatii de urgenta, unde este necesara interventia serviciilor de urgenta.
  • Pentru tratamentul tumorilor maligne. Amplasarea acelor la locul tumorii este interzisa. Acupunctura, pe de alta parte, poate fi utila pentru ameliorarea durerii si a efectelor secundare ale tratamentelor impotriva cancerului.
  • In cazul bolilor psihiatrice, unde tratamentul specific este imperativ.
  • La pacientii cu probleme de sangerare si coagulare.
  • In timpul sarcinii, trebuie efectuat cu precautie, deoarece poate provoca contractii uterine.

Cat de eficienta este acupunctura?

Medicina complementara, utilizata pe scara larga in lume si in Romania, aceasta practica a facut deja obiectul a numeroase studii stiintifice pentru a evalua eficacitatea acesteia intr-un numar mare de indicatii terapeutice. In prezent, singurele efecte benefice dovedite stiintific sunt limitate la cateva aplicatii specifice:

  • Tratamentul durerii cronice, de diferite origini;
  • Tratamentul greatei si varsaturilor in trei situatii clinice:
  • Dupa o interventie chirurgent;
  • In timpul sarcinii;
  • In timpul chimioterapiei cancerului.

Pentru toate celelalte indicatii, nu a fost stabilita pana acum nicio dovada stiintifica a eficacitatii sale. In plus, mecanismele fiziologice care stau la baza practicii raman de determinat. In toate cazurile, acupunctura reprezinta o abordare complementara interesanta in contextul ingrijirii complete a pacientului, mai ales ori de cate ori medicina conventionala nu ofera o usurare eficienta si suficienta pacientului.

De aceea, se recomanda aceasta practica doar cand e indicat tratamentul cu ace de acupunctura.

Alte informatii despre acupunctura

Acupunctura traditionala implica convingerea ca o „forta de viata” ( qi ) circula in interiorul corpului in linii numite meridiane.  Principalele metode practicate in Marea Britanie sunt TCM si acupunctura medicala occidentala.

Termenul de acupunctura medicala occidentala este folosit pentru a indica o adaptare a acupuncturii bazate pe TCM care se concentreaza mai putin pe TCM.  Abordarea medicala occidentala a acupuncturii implica utilizarea acupuncturii dupa un diagnostic medical. Cercetarile limitate au comparat sistemele de acupunctura contrastante utilizate in diferite tari pentru determinarea diferitelor puncte de acupunctura si, prin urmare, nu exista un standard definit pentru punctele de acupunctura.

In acupunctura traditionala, acupuncturistul decide ce puncte sa trateze observand si intreband pacientul pentru a face un diagnostic in conformitate cu traditia utilizata. In TCM, cele patru metode de diagnostic sunt: ​​inspectia, auscultatia si olfactia, investigarea si palparea. Inspectia se concentreaza pe fata si in special pe limba, inclusiv analiza dimensiunii limbii, formei, tensiunii, culorii si acoperirii, precum si absenta sau prezenta semnelor dintilor in jurul marginii.

Auditia si olfactia implica ascultarea anumitor sunete precum respiratia suieratoare si observarea mirosului corporal.  Anchetarea implica concentrarea asupra „celor sapte elemente”: frisoane si febra; transpiratie; pofta de mancare, sete si gust; defecare si urinare; durere; dormi; si menstruatie sileucoree. Palparea se concentreaza pe simtirea corpului pentru punctele sensibile „A-shi” si simtirea pulsului.

Tinand cont de toate aceste informatii este important sa mentionam inca de la bun inceput faptul ca acupunctura este acum efectuata doar de persoane cu o vasta experienta in acest domeniu. Iti recomandam sa alegi de fiecare data clinici in care sa ai incredere si care au recenzii pozitive.

0 Shares
You May Also Like