Dorada de mare: beneficii si proprietati a unui peste extraordinar

Dorada de mare: beneficii si proprietati a unui peste extraordinar

0 Shares
0
0
0

Dorada, al carei nume stiintific este Sparus aurata, este un peste de tip osos foarte comun in Marea Mediterana si in vestul Atlanticului, intalnit in general de-a lungul coastelor, dar si in zonele lagunare de langa gurile raurilor.

Caracteristici

Este un peste de dimensiuni medii, care rareori depaseste 40 cm si cu o greutate medie la adult de 400 de grame. Dar de ce acest nume anume? Datorita liniei sale aurii tipice situata intre ochi. Este recunoscut si pentru corpul sau oval comprimat si usor alungit, pentru gura mica cu dinti ascutiti, botul ghemuit si ochii mari. Partile sunt, de asemenea, aurite, in timp ce burta este argintie, iar spatele este albastrui.

Produsul din peste

Este un peste pretuit cu carne slaba si gustoasa, extraordinar din punct de vedere nutritional. Datorita gustului sau delicat, acest peste se preteaza usor la prepararea diferitelor feluri de mancare: excelent la gratar, excelent la cuptor.

Proprietati si beneficii nutritionale

Dorada apartine clasei de pesti considerati slabi, precum bibanul, hamsia, codul, calcanul si stiuca. Este o sursa bogata de proteine ​​cu valoare biologica ridicata, adica cu un continut ridicat de aminoacizi esentiali, precum si in principal grasimi polinesaturate si mononesaturate. Aportul de colesterol este foarte scazut, doar 65 mg la 100 g, de fapt este un aliment recomandat atat in ​​dietele cu continut scazut de calorii, cat si pentru cei care sufera de boli dismetabolice precum dislipidemia, diabetul si obezitatea.

Caloriile sunt, de asemenea, reduse: vorbim despre 135 de calorii la 100 de grame. In ceea ce priveste micronutrientii, dorada poate fi considerata o sursa excelenta de saruri minerale, cum ar fi fosforul, fierul si calciul, si vitaminele B, cum ar fi riboflavina, niacina si tiamina. Consumul acestui peste este, prin urmare, extrem de recomandat copiilor si adolescentilor pentru crestere, dar si persoanelor in varsta pentru a preveni arterioscleroza, pentru convalescentii pentru recuperare rapida si pentru cei care sufera de boli hepatice.

Spre deosebire de carnea altor animale sau de derivatii lor de origine animala, adesea bogata in grasimi saturate, fractia lipidica a pestilor este compusa in mare parte din grasimi nesaturate (atat mono-, cat si poliinsaturate) cu un continut ridicat de acizi grasi cu un lant lung de omega3, a carei prezenta in dieta este importanta atat pentru dezvoltarea corecta a sistemului nervos, cat si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Corpul uman este capabil sa sintetizeze in mod autonom acesti acizi grasi (in principal EPA si DHA) pornind de la precursorul lor al acidului alfa-linolenic, dar amploarea acestei biosinteze este foarte mica, de aceea este esentiala introducerea lor cu alimente, in cantitate variabila in functie de la varsta si stare fiziologica.

Saruri minerale si vitamine

Pestele este bogat in minerale esentiale in cantitati minime pentru buna functionare a organismului. Ganditi-va doar ca 100g din partea comestibila a pestilor pot contribui cu 50-100% la cantitatea zilnica recomandata de fosfor, iod si magneziu, oferind foarte putin sodiu. Fosforul favorizeaza dezvoltarea corecta a oaselor si a muschilor, iodul este important pentru tiroida, iar calciul asigura cresterea si trofismul scheletului si dintilor.

Ce nu stiai despre dorada?

Dorada este un peste care se refera de fapt la intreaga familie a sparidelor si are corpul oval, plat si inalt dar si partea dorsala inaltata si un cap foarte mare, care are fruntea inclinata si gura deschisa, de dimensiuni mici si buze mari. Pestele este puternic si este recunoscut pentru forta sa.

Molarii si caninii ii permit sa smulga molustele care cresc pe stanci si sa le sparga cochiliile. Desi acest peste este intalnit si in Oceanul Atlantic dar si in alte mari, dorata este un peste tipic. De asemenea dorada salbatica este pescuita in Turcia, Grecia, Italia si Africa de Nord, cu undita sau la navod.

Cele mai apreciate tipuri de dorada

Dorada rosie este unul dintre cele mai apreciate tipuri de dorada si este foarte raspandita mai ales in Noua Zeelanda. Zonele principale de pescuit dorada rosie sunt Italia, Noua Zeelanda si Sri Lanka. Aceasta dorada se hranese cu crustacee micute si nu nevertebratele acvatice. Dorada rosie are dezvoltare lenta si poate sa atinga o lungime maxima de 70 cm.

In momentul in care este vie, dorada regala poate fi recunoscuta cu ajutorul fasiei aurii dintre ochi si frunte asa cum sunt petele aurii care se dezvolta pe branhii. Pestele eviscerat isi va pierde rapid aceasta culoare aurie. Aceasta dorada este gasita cel mai des in Insulele Britanice si in Cpaul Verde.

In majoritatea cazurilor atinge 70 cm si poate sa cantareasca pana la 2.5 kg maxim. Aceasta dorada se hraneste cu crustacee, cu pesti de dimensiuni mici sau cu ierburi de mare si cu alge.

Iata care sunt cele mai importante tipuri de dorada. In realitate insa vei gasi mai multe variante si vei putea alege cei mai buni pesti pe considerente de gust si de increderea pe care o ai in producator.

0 Shares
You May Also Like