Importanta psihoterapiei pentru sanatatea generala

Importanta psihoterapiei pentru sanatatea generala

0 Shares
0
0
0

Psihoterapia este un proces independent de vindecare pentru diagnosticarea si tratarea starilor psihologice, psihosociale sau psihosomatice si a tulburarilor patologice folosind metode psihoterapeutice stiintifice. Scopul psihoterapiei este de a atenua sau vindeca suferinta psihica, de a ajuta in crizele vietii, de a schimba comportamentul si atitudinile perturbate si de a promova maturizarea, dezvoltarea personala si sanatatea.

Accentul psihoterapiei este relatia, schimbul si conversatia dintre psihoterapeut si pacient. Diverse exercitii – in functie de metoda psihoterapeutica – pot sustine sau intari acest schimb. Psihoterapia presupune insotirea pacientului in dezvoltarea sa si in cautarea unei solutii la o problema sau schimbare.

In acest fel, persoanele cu boli mintale pot invata sa se inteleaga si sa se ajute. Exista diferite metode psihoterapeutice recunoscute in Romania. Ca de exemplu, exista modul 6 sedinte – valoarea unei sedinte o donam impreuna unei cauze alese de tine. Acest pachet este conceput special pentru a fi amabil cu ceilalti, deoarece acest lucru, nu numai ca face lumea un loc mai bun, ci face si ca persoanele sa fie mai bune cu ceilalti.

Exista multe studii care confirma ca a face bine unei persoane, comunitatii si societatii, poate ajuta la echilibrarea starilor emotionale, la stimularea bunastarii si la cresterea stimei de sine.

Terapia individuala sau de grup este posibila in aproape toate formele de psihoterapie. Terapia de cuplu si de familie este, de asemenea, oferita adesea. Exista si oferte speciale pentru psihoterapie pentru copii si adolescenti. Este posibila si munca psihoterapeutica cu sugari si copii mici. Exemple de boli si situatii problematice in care se utilizeaza psihoterapia sunt:

  • Depresia;
  • Anxietate care scade calitatea vietii;
  • Dependente de alcool, dependenta de jocuri de noroc etc;
  • Tulburari functionale: probleme sexuale sau tensiuni musculare;
  • Boli somatopsihice si cronice;
  • Boli psihosomatice;
  • Psihoze si tulburari de dezvoltare a personalitatii;
  • Evenimente stresante, cum ar fi o boala grava, pierderea unui partener etc.;
  • Crize si probleme in parteneriat si familie;
  • Ganduri si actiuni compulsive care sunt percepute ca stresante.

Psihoterapeutii lucreaza in centre de consiliere, spitale, centre de reabilitare, ambulatori sau in cabinetele proprii. Psihoterapeutii practica psihoterapia in mod independent sau ca angajat.

Unora le este greu sa consulte un psihoterapeut din cauza problemelor lor. Pot fi diverse motive pentru aceasta: unora le este frica sa nu fie numiti bolnavi mintal, sau nu sunt siguri pentru ca nu stiu ce se intampla in psihoterapie.

Momentul potrivit pentru a vizita un psihoterapeut este atunci cand medicul de familie recomanda medicamente speciale sau psihoterapie. La psihoterapie, pot merge si persoanele care cred ca au incercat sa faca tot posibilul in a-si ridica starea de bine si nu au reusit. In acest caz, cel mai bine este sa se discute cu un psihoterapeut medical. Acesta prescrie medicamente psihotrope si, daca este necesar, indruma pacientul catre un tratament psihoterapeutic.

Psihoterapeutii, pe de alta parte, nu au voie sa-si prescrie singuri medicamente. Cu toate acestea, de regula, ei vor recomanda pacientilor lor sa se prezinte la un psihiatru daca considera ca este indicat sa ia medicamente psihotrope pe langa psihoterapie. Intr-un astfel de caz, psihoterapeutul si psihiatrul vor lucra in stransa legatura, in timpul tratamentului.

Ce este Borderline?

Cu tulburarea de personalitate borderline, ai o teama intensa de abandon sau instabilitate si s-ar putea sa ai dificultati in a tolera sa fii singur. Cu toate acestea, furia nepotrivita, impulsivitatea si schimbarile frecvente ale dispozitiei ii pot indeparta pe ceilalti, chiar daca doriti sa aveti relatii iubitoare si de durata.

Tulburarea de personalitate borderline incepe de obicei la varsta adulta timpurie. Starea pare sa se agraveze la varsta adulta tanara si se poate imbunatati treptat odata cu varsta.

Daca aveti tulburare de personalitate limita, nu va descurajati. Multi oameni cu aceasta tulburare se imbunatatesc in timp cu tratament si pot invata sa traiasca o viata satisfacatoare.

  • Tulburarea de personalitate limita afecteaza felul in care te simti pentru tine, cum te relationezi cu ceilalti si cum te comporti.
  • teama intensa de abandonare, chiar mergand la masuri extreme pentru a evita separarea sau respingerea reala sau imaginara.
  • Un tipar de relatii intense instabile, cum ar fi idealizarea cuiva intr-un moment si apoi crezand brusc ca persoana nu ii pasa suficient sau este cruda
  • Schimbari rapide ale identitatii si imaginii de sine care includ schimbarea obiectivelor si valorilor si a te vedea ca fiind rau sau ca si cum nu ai exista deloc
  • Perioade de paranoia legata de stres si pierderea contactului cu realitatea, care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore
  • Comportament impulsiv si riscant, cum ar fi jocurile de noroc, conducerea nesabuita, sexul nesigur, cheltuiala, mancatul excesiv sau abuzul de droguri sau sabotarea succesului renuntand brusc la un loc de munca bun sau punand capat unei relatii pozitive
  • Amenintari suicidare sau comportament sau auto-ranire, adesea ca raspuns la teama de separare sau respingere
  • Schimbari ample de dispozitie care dureaza de la cateva ore la cateva zile, care pot include fericire intensa, iritabilitate, rusine sau anxietate
  • Sentimente permanente de gol
  • Manie nepotrivita, intensa, cum ar fi pierderea frecventa a cumpatului, sarcasm sau amaraciune sau agresivitate
0 Shares
You May Also Like