Daca vorbim despre ceea ce ne place cel mai putin despre casa noastra, care este cel mai mare punct central al conflictelor si care este cel mai putin recunoscator pentru asta, cei mai multi dintre noi ar fi de acord fara ezitare; treburile casei.
Dar stiati ca organizarea si curatarea casei influenteaza frecvent bunastarea emotionala? Marie Kondo stia prea bine acest lucru atunci cand a atras toti ochii la metoda ei revolutionara de „ordine care da fericire”. Iar aceasta ordine porneste de la premisa: aruncati tot ce nu mai folositi si fiti la curent cu sarcinile sau treburile casnice.
De exemplu, frigiderul s-a murdarit? Nu-l lasati pentru maine, curatati-l cat mai curand posibil. Tocmai ai luat rufe de pe sarma? Nu le lasati nearanjate, calcati-le. Efectuati sarcinile zilnice in momentul in care apar, mentine ordinea pe tot parcursul zilei si saptamanii.
Cu toate acestea, inainte de a intra pe deplin in modul in care putem organiza sarcinile, este interesant sa intelegem motivele si beneficiile pe care le vom obtine din organizarea sarcinilor casei. Cauti o locuinta noua? Arunca o privire aici: vila spatioasa, finalizata in Popesti Leordeni.
De ce ar trebui sa organizati treburile casnice si cum sa o faceti?
- Pentru ca a avea ordine si organizarete va face sa le dedici timpul necesar, nu un minut mai mult.
- Pentru ca planificarea si organizarea, te vor face sa implici toti membrii familiei tale
- Pentru ca daca ai ajutor extern, vei profita la maximum de ajutorul lor. Va va optimiza timpul pe sarcini importante, cele pe care nu le putem face si sunt necesare.
- Si, pentru ca nu vrei sa-ti folosesti timpul liber pentru a face curatenie. Cu planificare si organizare, maratoanele de curatenie se vor incheia sambata si duminica.
Cum sa organizati o casa si sa mentii ordinea in timp
Iata trei chei fundamentale de care trebuie sa tinem cont atunci cand organizam treburile casnice:
- Planifica
O planificare, cum ar fi, de exemplu, subliniind sarcinile care se fac si atribuindu-le o periodicitate, influenteaza foarte mult buna organizare a casei.
Aceasta planificare depinde de multi factori, cum ar fi stilul de viata, timpul disponibil… Dar, ca punct de plecare, este foarte util sa le impartiti in sarcini zilnice, saptamanale si suplimentare (care trebuie facute pe tot parcursul anului).
Sarcini zilnice
- 1.Ventilati casa. Este foarte important sa o faceti zilnic si primul lucru dimineata. Casa ta trebuie sa respire.
- Aranjati camera. Este una dintre cele mai dezorganizate zone si, incepand cu aceasta, este esentiala pentru a asigura o buna ordine.
- Fa patul. Cel mai bine este sa stergeti patul de cearsafuri si paturi, astfel incat sa fie ventilat in timp ce va imbracati sau sa luati micul dejun. Apoi, trageti-l si sunteti bine sa plec.
- Revizuiti baile. Stim cat de complicat este sa cureti o baie murdara sau foarte murdara. Pentru a preveni proliferarea bacteriilor, cel mai bine este sa
- Curata bucataria. Dupa gatit, spalati intotdeauna. Daca luati micul dejun sau utilizati o ustensila, incercati sa o intoarceti la locul sau foarte curat si uscat.
- Curata biroul. Nu este nimic mai rau decat un birou plin de hartii, ochelari si alte bunuri. Curata-l la sfarsitul zilei, veti vedea cum a doua zi totul incepe cu piciorul drept.
Activitati saptamanale
- Indepartati praful de pe mobilier, podele, usi si pereti. Cel mai bine este sa o faceti cu o carpa din microfibra si sa deschideti ferestrele atunci cand o faceti.
- Aspirati bine covoarele, mai ales daca aveti animale de companie. Pentru a face acest lucru, nu este nimic mai bun decat sa aveti un aspirator fara fir cu dubla functie.
- Curatati dulapurile, peretele si placile din bucatarie. Mai presus de toate, trebuie sa impiedicati incorporarea grasimii in bucataria dvs.
- Spalati podeaua bucatariei si baile cu o solutie de sapun si apa. Daca sunt podele din gresie, le puteti freca cu amoniac diluat in apa.
- Curatati baile in profunzime, cel putin o data pe saptamana. Cu aceasta impiedica acumularea varului in ecranul de dus si ca toaleta este umpluta cu tartru.
- Schimba lenjeria cel putin o data pe saptamana. Acest lucru este foarte important, deoarece foile sunt predispuse la acarieni si germeni.
- Schimbati prosoapele de baie si spalati toate articolele de toaleta. Asigurati-va ca se usuca bine inainte de a le depozita din nou.
- Nu uita de spalat. Cand cosul este pe jumatate plin, aduna rufele si spala-le. In caz contrar, ar putea dobandi un miros urat din cauza umiditatii. PS: daca este o piesa delicata, este mai bine sa o spalati cu mana si sa nu folositi masina de spalat.