Proteina este un nutrient esential fara care nu putem trai. Avem nevoie de ea pentru a construi si repara tesuturile, ca sursa de energie, si pentru a produce hormoni si enzime.
Poate din acest motiv, suplimentele proteice, acum cativa ani detinute exclusiv de culturisti, au devenit din ce in ce mai populare. Se estimeaza ca una din 20 de persoane le ia, in special de la varsta de 50 de ani. Dar sunt ele cu adevarat necesare? Recomandam aminoacizi Redcon1.
De ce este important aportul de proteine
Consumul de proteine suficient nu este doar pentru sportivi sau culturisti .Este necesar pentru toata lumea, pentru a avea un sistem imunitar sanatos si pentru a promova capacitatea dumneavoastra de a ajuta la controlul poftei de mancare si de a imbunatati cresterea masei musculare.
Aportul zilnic recomandat de proteine este de 0,8-1 g/kg/zi,o cantitate care depinde de rutina noastra de exercitii fizice, de varsta si de starea generala de sanatate. Se poate realiza prin consumul a doua sau trei portii de alimente bogate in proteine pe zi (carne, peste, ou, lapte, leguminoase, cereale si nuci).
In total, trebuie sa furnizeze 15% din caloriile din dieta (un gram de proteine ofera patru calorii). De exemplu, o persoana cu o greutate de aproximativ 72 de kilograme va avea nevoie de cel putin 58 de grame de proteine pe zi.
Intrebarea care apare in numeroase ocazii este, ar trebui sa suplimentam aportul de proteine? Chiar avem nevoie de suplimente proteice? In jurul acestui subiect exista cateva argumente pro si contra care trebuie luate in considerare.
Ce sunt suplimentele proteice si de ce multi sportivi le folosesc
Toata lumea are nevoie de proteine, desi nu aceeasi cantitate. Potrivit unui studiu,mai mult de jumatate dintre persoanele care merg la o sala de sport consuma in mod regulat suplimente de proteine ca parte a antrenamentului lor. Pudra proteica este un supliment alimentar care se face din extractia alimentelor de origine vegetala si animala.
Cercetarile sugereaza ca un adult si sportivii care cauta sprijin in cresterea masei musculare pot beneficia de consumul intre una si doua ori mai multe proteine decat dozele recomandate (1.2 pentru a 2 g/kg/zi). Acest lucru inseamna ca, pentru o persoana cu o greutate de aproximativ 72 de kilograme, va avea nevoie de intre 86 si 122 de grame de proteine pe zi.
De asemenea,noi oamenii pe masura ce imbatranim si pierdem masa musculara. Dar studiul ne mai spune ca daca nu avem o dieta restrictionata, aceasta crestere poate fi realizata prin alimente.
In multe cazuri, cresterea recomandata a proteinelor nu este atat de spectaculoasa pe cat cred adesea multi. Biblioteca Nationala de Medicina din SUA afirma ca sportivii, chiar culturisti, au nevoie doar de putine proteine suplimentare pentru a sprijini cresterea masei musculare. Si acest lucru poate fi realizat prin modificari rezonabile in hranire.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca suplimentele proteice singure nu cresc magic masa musculara. Numai daca aportul este adecvat este un nivel benefic de proteine atins.
De ce sa iei suplimente nutritive
Suplimentele sportive sunt pastile, pulberi sau bauturi folosite pentru a construi muschi, a pierde in greutate sau a imbunatati rezistenta.
Suplimentele sportive functioneaza?
Majoritatea suplimentelor sportive pretind ca ajuta atletii intr-un fel. Dar cercetarile arata ca doar cateva suplimente au dovedit beneficii pentru sportivi.
Suplimentele sportive sunt sigure pentru adolescenti?
Este greu de stiut daca suplimentele sportive sunt sigure deoarece:
- Nu s-au facut studii pe termen lung la adolescenti.
- Suplimentele sportive pot contine medicamente daunatoare sau aditivi care nu sunt enumerati pe eticheta.
Daca va ganditi sa luati un supliment sportiv, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
Suplimentele sportive sunt considerate suplimente alimentare. Suplimentele alimentare sunt produse luate pe cale orala pentru a sustine dieta. Suplimentele alimentare nu au nevoie de aprobarea US Food and Drug Administration (FDA) inainte de a fi vandute. Companiile care produc suplimente trebuie sa urmeze bunele practici actuale de fabricatie ale FDA pentru a asigura calitatea si siguranta produsului lor. Dar acest lucru nu se intampla intotdeauna si unele suplimente pot contine medicamente sau aditivi care nu sunt enumerati pe eticheta.
Creatina (pronuntat: KREE-eh-teen) este o substanta produsa in organism. Este implicat in producerea de energie pentru contractiile musculare.
Creatina artificiala este vanduta sub forma de pudra sau pastila si in batoane energizante si amestecuri de bauturi. Studiile arata ca poate ajuta sportivii care fac sporturi care au explozii scurte de exercitii intense cu timpi scurti de recuperare (cum ar fi sprintul si powerliftingul).
Chiar daca creatina poate avea beneficii, poate provoca efecte secundare, cum ar fi:
- crestere in greutate
- rigiditatea articulatiilor
- crampe musculare
- greata
- dureri de cap
Putine studii au analizat siguranta pe termen lung a consumului de creatina de catre adolescenti. Unele cercetari arata ca poate dauna rinichilor. Medicii recomanda, de obicei, sa fie folosit doar de sportivii peste 18 ani.