9 dintre cele mai bune strategii SEO de pe Wikipedia

9 dintre cele mai bune strategii SEO de pe Wikipedia

0 Shares
0
0
0

Wikipedia este unul dintre cele mai populare site-uri web si veti gasi clasamentul SEO pentru majoritatea cuvintelor cheie aparute aici, la numarul 1 in cautarea Google. Popularitatea Wikipedia se datoreaza site-ului web unic, cu un numar enorm de articole unice pe care orice utilizator le poate edita.

Cu un volum imens de vizitatori pe site, Wikipedia ar parea un instrument ideal in strategia SEO, dar anumite elemente care implica cultura si politicile sale, se pot dovedi foarte dificil de utilizat de implementatorii de SEO.

Nu exista nicio indoiala, Wikipedia SEO se ocupa cu atentie de fiecare parte a structurii SEO a site-ului. Pentru bloggeri si specialistii SEO, Wikipedia este un studiu de caz bun pentru a invata si a intelege ce reprezinta un SEO eficient.

Exista o multime de moduri in care Wikipedia isi pastreaza calitatea online. Dar nici macar nu foloseste atat de multe sfaturi SEO „secrete”, pe care nu le poti intelege.

Wikipedia foloseste politici stricte in ceea ce priveste link-ul spam, pana la punctul in care chiar si linkurile externe relevante catre numeroasele sale articole sunt sterse. Cele cateva link-uri ramase sunt sub forma de etichete pentru a le ascunde de crawlerele motorului de cautare, ceea ce face mai greu de atins scopul utilizarii Wikipedia ca parte a oricarei strategii SEO.

Wikipedia se leaga prin link de paginile fiecarei categorii

Cel mai inteligent exemplu de interconectare de pe net

Daca va place Wikipedia, atunci puteti sti ca Wikipedia este cel mai mare linker al continutului sau. Se leaga la aproximativ 500-600 de alte articole Wikipedia, de la o singura pagina astfel incat niciunul dintre articolele sale sa nu fie pierdut vreodata. Wikipedia se leaga prin link de paginile fiecarei categorii si etichetele aferente.

De asemenea, leaga fisierele sale Wikimedia, despre imagini si alte lucruri. De aceea Wikipedia nu se claseaza niciodata pe locul trei sau pe locul patru, in niciunul dintre articolele sale.

Ar trebui sa va obisnuiti cu un lucru foarte important: daca doriti ca altii sa va promoveze continutul, ar trebui sa il promovati voi insiva, mai intai. Acest lucru are, de asemenea, un impact direct asupra ratei reduse de respingere a Wiki si o experienta mai buna a utilizatorului.

WordPress

Daca utilizati WordPress, puteti utiliza WordPress Smart link pentru conectarea interna automata. Conectati cat de mult link-uri puteti, dar asigurati-va ca aveti continut cu adevarat relevant si semnificativ (calitativ).

Utilizatorii de WordPress pot utiliza pluginul Linkwhisper pentru a obtine un tip similar de legare interna.

De asemenea, tineti cont de experienta utilizatorului, in timp ce efectuati conexiuni interne, intrucat o multime de legaturi irelevante pot oferi o experienta proasta a utilizatorului.

Continut unic pe diferite pagini

Pe Wikipedia puteti observa toate barele laterale, subsolul si antetul paginii. Daca le-ati observat timp suficient, puteti concluziona ca 98% din continutul sau se schimba pe pagina.

In Ghidul pentru webmasteri se recomanda ca aceleasi cuvinte sau continut ar trebui sa fie cat mai putin duplicate pe pagini diferite si va fi mai bine daca acest continut se schimba mult intre diferitele pagini ale site-ului.

Canonical pentru pagini in diferite limbi

Wikipedia are multe pagini diferite si, de asemenea, nu foloseste limba engleza ca limba preferata. Deci, cum se protejeaza de paginile duplicate? O face prin utilizarea setarilor Canonical si marcarea limbii pentru toate aceste pagini diferite.

Inca un lucru pe care il veti observa este ca Wikipedia are subdomenii diferite pentru diferite limbi, care creeaza diferite site-uri virtuale, site-uri ce contin intreaga pagina, dar intr-o limba diferita.

Acest lucru ne spune, de asemenea, cum putem folosi mai multe subdomenii pentru mai multe limbi.

Nu doar link-uri, dar mai ales linkuri relevante

Wikipedia nu permite nici un link random in sectiunea Referinte ci numai linkurile relevante care contin continutul de pe pagina sa. Wikipedia are legaturi catre surse de incredere care contin diferite perspective ale aceluiasi continut. De asemenea, acele pagini au continut util utilizatorilor. Wikipedia nu leaga niciodata site-uri care nu au continut legat de paginile sale.

Anti-SPAM

Wikipedia este un exemplu online al modului in care un site poate ramane important, dar fara spam. De asemenea, Wikipedia ofera utilizatorilor sai posibilitatea de a edita orice continut de pe pagina sa. Dar nu permite niciodata continutului SPAM sa ramana mult timp pe paginile sale. Pastreaza evidenta fiecarei editari care este efectuata si le permite acestor editari sa ramana pe pagina numai dupa o examinare completa.

Ca blogger, sunteti responsabil pentru orice linkuri de pe pagina dvs. web. Aceasta ar putea fi sub forma de postare de invitati sau prin comentarii.

Intrucat linkurile irelevante sunt considerate ca un exemplu SEO nepotrivit, inainte de a adauga orice link la/catre pagina dvs. (comentariu sau postare de invitat sau orice alt mod), asigurati-va ca este util si relevant ca informatii aduse posibililor cititori.

Continutul informational, motivul principal

Motivul principal de a exista al Wikipedia este doar sa te informeze si de aceea, cei care vor sa posteze aici, trebuie sa ofere continut adevarat si util. Toate celelalte site-uri si bloguri de pe net care gandesc la fel vor reusi intotdeauna sa se dezvolte.

Nu credeti ca cititorii fericiti sunt mult mai utili decat agentii de publicitate nefericiti? Da, sunt, pentru ca atunci cand oamenii sunt fericiti, impartasesc aceleasi lucruri pe care le-au descoperit, cu prietenii lor.

Sugestia noastra aici: Nu trebuie doar sa lucrati la dezvoltarea de continut nou, dar continuati sa actualizati continutul vechi, pentru a-l face mai util si mai relevant.

Wikipedia si valoarea Nofollow

Wikipedia si valoarea Nofollow

Datorita caracteristicilor specifice ale Wikipedia, facandu-l o tinta principala pentru persoanele care doresc sa il foloseasca pentru o varietate de scopuri, in 2007 a aparut implementarea valorii nofollow pentru toate backlink-urile, la articolele sale. Acest concept a fost o inventie Google din 2005. Prin adaugarea unei anumite metaetichete la un link HTML, programele web spider nu vor putea sa acceseze cu crawlere linkul in indexul motorului de cautare.

Acest concept este practic infailibil si il urmaresc crawlerele web ale tuturor motoarelor de cautare majore. Si intrucat toate linkurile externe din Wikipedia, cu exceptia celor care conduc catre alte site-uri web Wikimedia, sunt codificate cu valoarea nofollow, aceste backlink-uri nu sunt capabile sa promoveze site-urile web catre care indica. Totusi, aceasta masura nu a reusit prea mult sa impiedice proliferarea linkurilor in articolele Wikipedia.

Oamenii adauga elemente redundante la Wikipedia, cum ar fi linkuri catre subpagini ale unui site web parinte, in plus fata de linkul paginii principale. De cele mai multe ori mai multe linkuri relevante sunt adaugate la un singur articol, cum ar fi linkuri catre site-uri de retele sociale, site-uri pentru fani, forumuri si altele, in incercarea de a atinge un grad mai mare de complexitate.

Pe majoritatea celorlalte site-uri web, aceste linkuri sunt de obicei localizate pe pagina de linkuri, insa aceasta caracteristica nu este disponibila pe Wikipedia.

Birocratia si mediul cultural al Wikipedia

Pe scurt, politica site-ului web care guverneaza linkurile externe poate fi descrisa ca limitand orice astfel de linkuri adaugate la un anumit articol, cu exceptia celor mai utile articole pentru cititor, direct relevante doar pentru a mentine numarul de linkuri adaugate per articol la un nivel minim.

Unii dintre editorii din Wikipedia analizeaza in mod rigid articolele care au contribuit la eliminarea spamului si la asigurarea calitatii continutului trimis. Cativa au implementat aceste politici intr-o masura in care este aproape imposibil sa adaugati un link extern la un articol fara ca acesta sa fie eliminat, mai ales daca se depun eforturi mici pentru a justifica includerea acestuia.

Uneori, un colaborator va adauga un text cu hyperlink in continutul articolului, ca referinta. Aceste citari sunt, de asemenea, frecvent eliminate, nu pentru ca sunt considerate inadecvate, ci pentru ca nu respecta standardele in ceea ce priveste verificabilitatea Wikipedia.

Astfel de exemple sunt blogurile si comunicatele de presa. Un incident notabil din 2007 l-a implicat pe Rand Fishkin, acesta observand ca articolul sau despre SEO postat pe Wikipedia a fost eliminat, din cauza unor citate ce proveneau din surse auto-publicate, chiar daca acele citate puteau fi atribuite unor experti SEO cunoscuti. Astfel de incidente pot fi frustrante pentru colaboratorii de articole.

Practica paginilor de pe lista neagra din Wikipedia

Ca o masura extrema, un site web notoriu poate fi interzis de administratorii Wikipedia daca prezinta o amenintare semnificativa ca spam de linkuri. Un astfel de site web, Suite101.com, a fost listat pe lista neagra a Wikipedia in 2006, cand scriitorii de articole angajati la acest site, au umplut materialele (articolele) incarcate ulterior pe Wikipedia, cu backlink-uri, pentru a atrage mai multi vizitatori. Pe atunci site-ul web isi compensa scriitorii pe baza numarului de pagini accesate.

Implementarea politicii nofollow a rezultat din acest incident si, de atunci, Suite101.com si-a inlocuit schema de compensare, cu un model de plata pay-per-click. In ciuda acestei schimbari, abordarea Wikipedia cu privire la aceasta problema este valabila.

Niciunul dintre linkurile articolelor Suite101 nu poate fi plasat in Wikipedia, nici macar ca referinta. Presedintele Suite101, Peter Berger, a apelat la Wikipedia pentru ca acestia sa-i scoata website-ul din blacklist, dar fara rezultat. Ulterior, singura posibilitate de eliminare a unui site de pe lista neagra este prin cererea utilizatorilor.

Promovarea unui site web prin atasarea linkurilor sale in Wikipedia este inutila, asa cum o demonstreaza incidentele mentionate mai sus. Cu toate astea, ar trebui sa incercati in mod clar sa implicati cateva dintre strategiile SEO Wikipedia pe blogul dvs., pentru a-l face mai SEO friendly.

0 Shares
You May Also Like