Initial, dieta recomandata persoanelor care sufera de boala celiaca se baza pe produse foarte prelucrate, adesea insipide, mai putin atractive si scumpe. In prezent, gama de produse fara gluten disponibile in magazinele specializate, asa cum este cosulbio.ro este mult mai mare, producatorii imbunatatesc retetele produselor de panificatie, astfel incat sa fie acceptabile si sa semene cu omologii lor traditionali. In plus, promoveaza consumul cerealelor naturale fara gluten, care sunt mult mai valoroase in ceea ce priveste nutritia.
Utilizarea unei diete fara gluten poate fi de un beneficiu deosebit pentru persoanele asupra carora glutenul are un efect distructiv asupra vilozitatilor intestinale sau irita sistemul imunitar, de exemplu boala celiaca, boala Dühring, alergia sau hipersensibilitatea la cerealele care contin gluten sau sindromul de malabsorbtie. In aceste cazuri, dieta este singura forma disponibila de tratament, in primul rand ajuta la reducerea simptomelor (de exemplu diaree, flatulenta, constipatie, greata, varsaturi, dureri abdominale, eruptii cutanate sau pierderea in greutate). In prezent, nu exista multe studii efectuate pe grupuri mari de oameni care sa confirme efectul pozitiv al utilizarii unei diete fara gluten in alte situatii de sanatate decat cele mentionate mai sus.
Avantajele unei diete fara gluten:
- Diversificarea meniului
O dieta bazata pe produse fara gluten in mod natural (de exemplu, quinoa, hrisca, amarant, manioc, orez, sorg, mei) poate avea un efect pozitiv asupra diversificarii meniului standard. Daca exista excluderi in dieta, aceasta te determina in mod natural sa cauti alternative, datorita carora afli despre produsele alimentare noi.
- Cresterea valorii nutritionale a dietei dvs.
In mod natural, cerealele fara gluten sunt mult mai hranitoare decat omologii lor fara gluten. Acestea ofera cantitati mai mari de fibre, vitamine B si acizi grasi nesaturati.
- Reducerea continutului caloric al dietei
Produsele care contin gluten sunt desigur mai gustoase, astfel incat limitarea consumului lor poate contribui la o reducere a aportului caloric si, prin urmare, la pierderea in greutate. Mai ales cand vine vorba de produse care contin grau – sortimentul include paine curatata (paine, chifle) si produse de cofetarie (chifle, cornuri, prajituri). Toate mancarurile rapide se bazeaza si pe grau: pizza, hot dog, hamburgeri. Acestea se caracterizeaza nu numai prin continutul de gluten si aspectul dorit de consumator, ci si printr-o cantitate mare de zahar / sare, acizi grasi trans si acizi grasi saturati si un continut scazut de fibre.
- Constientizarea nutritionala
Daca vrei sa nu consumi gluten, trebuie sa inveti. Asa ca incepe sa citesti cu atentie etichetele ambalajului, datorita carora obtii constientizarea numarului de substante diferite care se adauga produselor foarte procesate. De asemenea, inveti sub ce forme poate fi gasit cuvantul „gluten” si sursele sale ascunse.
Dezavantaje ale unei diete fara gluten
- Pret
- Disponibilitatea produselor
- Valoare organoleptica mai mica
- Valoare nutritiva mai mica a produselor fara gluten
- Dificultati in aplicarea dietei
- Epuizarea microbiotei intestinale
Urmarea unei diete fara gluten are atat avantaje, cat si dezavantaje. Pentru a minimiza riscul unei diete echilibrate necorespunzator, aceasta trebuie introdusa sub supravegherea unui dietetician si, de asemenea, trebuie sa iei in calcul mereu gasirea unui magazin de produse bio si fara gluten de unde sa iti poti achizitiona mereu cele necesare.