Care sunt vantajele kinetoterapiei?

Care sunt avantajele kinetoterapiei?

0 Shares
0
0
0

La Bio Ortoclinic gasesti solutia pentru problemele dureroase de la nivelul coloanei vertebrale, articulatiilor dar si membrelor superioare-inferioare. Cu ajutorul kinetoterapiei, fizioterapiei sau masajului, te vei putea intoarce la activitatile zinice si sa uiti de durerile lombare sau cervicale.

Un avantaj al acestor proceduri este dat de faptul ca nu sunt invazive si ajuta pacientul sa isi recupereze mobilitatea, fara a ajunge la operatie.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia este un tratament naturist care coreleaza mintea si corpul, avand in vedere ca ingrijirea unuia dintre cele doua aspecte il va influenta pe celalalt. Astfel, in kinetoterapie se observa raspunsul muschilor pentru a detecta posibile dezechilibre in organism, a le preveni sau a le corecta.

In ce consta?

La inceputul tratamentelor de kinetoterapie, se efectueaza un test muscular care evalueaza calitatea si tipul de raspuns al muschilor organismului, atunci cand le contracta. Deoarece muschii sunt legati de organele si functiile corpului, raspunsul lor nu va fi adecvat daca sistemul care il hraneste (nervos, sange, limfatic…), este blocat sau sufera de stres.

Testul muscular va permite expertilor sa localizeze zonele disfunctionale si consecintele pe care acest lucru le poate implica pentru sanatatea pacientului.

Cand tipul de tulburare a fost determinat, expertul va folosi diferite terapii pentru ao trata, deblocarea zonelor cu probleme, reducerea stresului, imbunatatirea circulatiei sangelui si oxigenarea zonelor comprimate. Specialistul va aplica, de asemenea, frig sau caldura in zona, acupunctura combinata, ultrasunete sau electrostimulare.

Acest lucru trebuie sa fie insotit de un stil de viata sanatos si activ, prevenind problemele de mobilitate sau afectiunile asociate cu stilul de viata sedentar si posturile slabe.

Pregatirea pentru kinetoterapie

Nu este necesar o pregatire specifica pentru kinetoterapie, deoarece este o terapie complet naturala inofensiva pentru sanatate, care nu utilizeaza niciun tip de anestezie, aparat sau medicament.

Ingrijire dupa operatie

Desi kinetoterapia este o tehnica deloc invaziva pentru corpul uman, nu strica niciodata sa te consulti cu specialistul, daca suferi de orice patologie specifica, pentru a exclude posibile contraindicatii. Testele anterioare vor ajuta, de asemenea, pentru a determina mai bine sa se aplice kinetoterapie.

Este important sa retii ca la persoanele cu infectii acute, boli de inima, cancer, osteita si la femeile gravide, terapia este adesea descurajata.

Indicatii kinetoterapie

Indicatii ale kinetoterapiei active:

  • Tulburari articulare: anchiloza, artropatii reumatice
  • Tulburari musculare: atrofie, retractii etc.
  • Tulburari ale sistemului nervos: tulburari senzoriale, motorii.
  • Tulburari ale sistemului cardio respirator: infarct miorcardic.
  • Indicatii ale kinetoterapiei pasive:
  • Contracturi musculare.
  • Pregatirea pentru alte tratamente specifice.

Exercitiile kinetoterapeutice pot fi indicate in urmatoarele scopuri:

  • Promovarea echilibrului;
  • Imbunatatirea sistemului cardiopulmonar;
  • Cresteti coordonarea motorului, flexibilitatea si mobilitatea;
  • Cresteti forta muschilor;
  • Imbunatatiti postura;
  • Executati antrenamente de mers (plimbari).

Aceste exercitii trebuie sa fie ghidate de kinetoterapeutul individual, respectand nevoile fiecarui pacient; cu toate acestea, ele pot fi realizate in grupuri cu caracteristici si nevoi similare.

Kinetoterapie respiratorie

Pot fi indicate si exercitii care stimuleaza inspiratia maxima si expiratia fortata, care pot fi efectuate in picioare, asezat sau culcat, punand bratele si mainile in contact cu abdomenul pentru a creste gradul de constientizare a miscarii diafragmei.

Cuvantul kinetoterapie provine din limba greaca si inseamna „terapie cu miscare”. Din cele mai vechi timpuri, efectele pozitive ale exercitiilor fizice si ale masajului au fost cunoscute in ceea ce priveste prevenirea sau recuperarea anumitor afectiuni (dureri musculare, traume etc.).

Programul de kinetoterapie include: Gimnastica medicala, terapie manuala, masaj medical, aplicarea benzilor kinesiologice sau dinamice si fiecare pacient beneficiaza de un tratament personalizat, in functie de diagnosticul sau.

Copilul nu este un adult in miniatura. Ar trebui evaluat si tratat in mod specific, ceea ce necesita atat o buna cunoastere a afectiunii copilului, cat si o buna intelegere a tehnicilor de reeducare si recuperare medicala, luand in considerare particularitatile varstei.

La pacientii cu cancer, programul de kinetoterapie poate fi implementat atat inainte, cat si dupa operatie si, in mod similar, poate lucra cu pacientul inainte, in timpul si dupa sedintele de chimioterapie.

Scopul programelor de kinetoterapie in oncologie pediatrica este recuperarea sau reabilitarea functionala: mentinerea sau cresterea mobilitatii articulatiilor, mentinerea sau cresterea fortei musculare, mentinerea unui tonus articular si muscular pe o perioada mai lunga de timp.

Scopul final este imbunatatirea calitatii vietii pacientului, dar si a familiei, oferind tratament non-farmacologic pentru diferite simptome. Programul de kinetoterapie poate fi considerat ca un „ajutor de banda” care ajuta foarte mult pacientul, formand o echipa buna cu tratament medical, nutritie si terapie psihologica pe care pacientul o primeste.

Kinetoterapia utilizeaza tehnici pasive sau active. Pentru tehnicile pasive nu este nevoie de participarea copilului, deoarece miscarile sunt efectuate de kinetoterapeut, iar pentru tehnicile active este foarte important ca pacientul sa coopereze, pe baza acestui proces terapeutic.

Copiii lucreaza cel mai bine atunci cand asociaza terapia cu jocul, astfel incat terapeutul ofera copilului un spatiu deschis in care sa opereze, ii ofera libertate, dar supravegheaza cu atentie atingerea obiectivelor. Este important ca copilul sa se simta incurajat, sa fie tratat cu blandete si rabdare.

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…