Cateva informatii despre extractiile dentare

Cateva informatii despre extractiile dentare

0 Shares
0
0
0

Extractiile dentare sunt una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale. Acestea sunt interventii necesare care consta in indepartarea unui dinte care provoaca dureri care nu pot fi stopate prin tratamente conservatoare.

Indepartarea dintilor de pe arcada este necesara sau recomandata in mai multe cazuri, inclusiv atunci cand dintii raman pe arcada ca ramasite care nu mai pot fi reconstruite prin intermediul unei coroane din cauza inaltimii insuficiente in os si pentru ca nu mai confera rezistenta viitoarei coroane.

Extractia molarului este recomandata de obicei atunci cand tratamentele conservatoare esueaza si molarul prezinta infectii. Daca molarul nu poate fi indepartat in conditii de siguranta si fara a provoca alte leziuni, se pot dezvolta procese septice locale si generale, iar pacientul poate necesita tratament chirurgical.

Cand vine vorba de chirurgie dentara, aceasta reprezinta o interventie chirurgicala dentara medicala profesionala care este utilizata pentru a corecta problemele dentare. Medicii stomatologi efectueaza o varietate de proceduri dentare, inclusiv extractii dentare, curatari dentare, obturatii dentare si tratamente de canal. De asemenea, stomatologii folosesc echipamente specializate pentru a diagnostica si trata problemele dentare.

Procedurile dentare sunt adesea necesare pentru a imbunatati sanatatea generala a dintilor si a gingiilor. O igiena orala deficitara poate duce la aparitia cariilor dentare si a bolilor gingivale. Problemele dentare pot provoca, de asemenea, durere si disconfort.

De asemenea, stomatologii folosesc echipamente specializate pentru a diagnostica si trata problemele dentare. De exemplu, ei pot folosi un aparat cu raze X pentru a vedea dintii din interiorul gurii unui pacient. De asemenea, ei pot folosi un burghiu dentar pentru a indeparta dintii care nu pot fi indepartati prin metode standard.

Chirurgia dentara este o procedura medicala serioasa. Inainte de a te supune unei interventii chirurgicale dentare, asigura-te ca discuti cu medicul tau despre simptomele pe care le ai si despre beneficiile potentiale ale procedurii. De asemenea, este posibil sa trebuiasca sa iti faci o programare pentru a discuta mai in detaliu despre istoricul tau medical.

Cateva sfaturi inainte si dupa vizita la dentist:

  • Evita sa mesteci timp de doua ore dupa operatie sau pana cand “amorteala” datorata anesteziei a disparut complet;
  • In primele 48 de ore dupa operatie, consuma alimente cu consistenta redusa, cum ar fi supe fierbinti, oua fierte moi, inghetata etc;
  • Nu manca alimente crocante, fierbinti sau picante;
  • Bea cel putin 1,5 litri de apa sau suc de fructe pe zi.

Extractiile dentare sunt necesare atunci cand exista dinti stricati sau cand dintii sunt intr-o pozitie proasta din cauza problemelor de mobilitate.

Extractiile se pot face folosind anestezice generale, anestezice locale sau o combinatie a celor doua.

Durata in care o persoana va trebui sa se recupereze dupa extractiile dentare variaza, dar majoritatea oamenilor se simt mai bine in cateva ore.

Daca te gandesti sa iti faci o extractie dentara, este important sa discuti cu medicul dentist pentru a vedea daca aceasta este cea mai buna optiune pentru tine.

Extractiile dentare sunt proceduri efectuate pentru a indeparta dintii din gura unei persoane. Acest lucru se face dintr-o varietate de motive, inclusiv atunci cand exista o leziune traumatica a radacinii sau a dintelui. Acest lucru se face adesea ca parte a tratamentului ortodontic. Extractiile dentare sunt recomandate in situatii cu carii complicate.

Cu o ingrijire postoperatorie adecvata, pacientii se pot astepta la o buna vindecare.

Cum se formeaza dentina?

Formarea dentinei, cunoscuta sub numele de dentinogeneza, este prima caracteristica identificabila in stadiul coroanei de dezvoltare a dintelui. Formarea dentinei trebuie sa aiba loc intotdeauna inainte de formarea smaltului. Diferitele stadii de formare a dentinei au ca rezultat diferite tipuri de dentina: dentina de manta, dentina primara, dentina secundara si dentina tertiara.

Odontoblastele, celulele care formeaza dentina, se diferentiaza de celulele papilei dentare. Ei incep sa secrete o matrice organica in jurul zonei direct adiacente epiteliului intern al smaltului, cel mai apropiat de zona viitorului cuspid al dintelui. Matricea organica contine fibre de colagen cu diametre mari (0,1–0,2 μm in diametru).  Odontoblastele incep sa se deplaseze spre centrul dintelui, formand o extensie numita proces odontoblast. Astfel, formarea dentinei are loc spre interiorul dintelui. Procesul odontoblast determina secretia de cristale de hidroxiapatita si mineralizarea matricei. Aceasta zona de mineralizare este cunoscuta sub denumirea de dentina de manta si este un strat de aproximativ 150 μm grosime.

In timp ce dentina de manta se formeaza din substanta fundamentala preexistenta a papilei dentare, dentina primara se formeaza printr-un proces diferit. Odontoblastele cresc in dimensiune, eliminand disponibilitatea oricaror resurse extracelulare pentru a contribui la o matrice organica pentru mineralizare. In plus, odontoblastele mai mari fac ca colagenul sa fie secretat in cantitati mai mici, ceea ce are ca rezultat o nucleare mai strans aranjata, eterogena, care este utilizata pentru mineralizare. Alte materiale (cum ar fi lipidele , fosfoproteinele si fosfolipidele ) sunt, de asemenea, secretate.

Dentina secundara se formeaza dupa terminarea formarii radacinilor si are loc intr-un ritm mult mai lent. Nu se formeaza intr-un ritm uniform de-a lungul dintelui, ci se formeaza mai rapid de-a lungul sectiunilor mai apropiate de coroana dintelui.  Aceasta dezvoltare continua de-a lungul vietii si explica suprafetele mai mici de pulpa gasite la indivizii mai in varsta. Dentina tertiara, cunoscuta si ca dentina reparatoare, se formeaza ca reactie la stimuli, cum ar fi uzura sau cariile dentare.

0 Shares
You May Also Like