De ce sa te apuci de alergat?

De ce sa te apuci de alergat?

0 Shares
0
0
0

Nu exista nici o alta activitate care este la fel de simplu de a practica ca ruleaza. In afara de a fi destul de distractiv, produce o serie de beneficii in corpul nostru, de la imbunatatirea starii noastre fizice pana la chiar si la nivel cognitiv.

Cele mai multe activitati fizice sunt benefice pentru sanatate, asa ca de ce sa alegeti sa alergati in fata altor tipuri de exercitii fizice? Nu intentionam sa alergati un maraton, dar puteti adauga aceasta activitate de mai multe ori pe saptamana. Daca vreti sa aveti experienta unei competitii, va puteti inscrie la un maraton virtual.

Alergarea este o calitate intrinseca a fiintei umane.

De indata ce incepem sa mergem, suntem gata sa dam un “sprint”, chiar daca este de cativa “centimetri”. Pe masura ce crestem si fara a primi indrumari, suntem capabili sa incepem sa facem jogging, sa mentinem un ritm sau chiar, pentru cei mai avansati, sa crestem intensitatea.

Stii deja cat de usor este sa alergi, insa, o recomandare foarte importanta: alege bine pantofii.

Conditie fizica

Alergarea este o activitate care ne imbunatateste starea fizica. Acest parametru ne spune cat de “eficienti” folosim oxigenul.

Sanatate cardio

Un alt mare beneficiu al alergarii este ca, fiind o activitate aeroba, ne va mentine sistemul cardiovascular in forma.

Scade tensiunea arteriala, deci va creste elasticitatea arterelor si capilarelor pentru a se extinde si a se contracta mai eficient.

Pastrarea inima noastra in stare de top este o chestiune de consecventa.

Puteti oricand sa scoateti un “decalaj” pentru a va oferi o cariera. Uneori, daca nu puteti alerga pe strada, rularea pe o banda de alergare poate fi o optiune.

Elibereaza endorfine

Cunosti expresia “fericirea alergatorului”?

Ei bine, este, practic, sa experimentam o senzatie placuta dupa ce ne-am facut cariera. Motivul se datoreaza eliberarii de endorfine. Aceste substante exercita un efect de reducere a perceptiei durerii si a unui sentiment de calm si bunastare.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale alergarii…

Simti… ca simti la fel? Sportul este un mecanism de eliberare a endorfinelor sau a hormonilor fericirii.

Reduce stresul

Beneficiile alergarii in aer liber…

Alergarea poate deveni cea mai buna terapie pentru a scapa de orice tensiune, teama, anxietate sau similare cu acestea. Puteti imbunatati acest sentiment daca “fugiti” si mergeti sau de asemenea daca alergati usor in aer liber.

Expunerea la soare va fi foarte pozitiva, deoarece va permite sa sintetizati vitamina D si sa va ridicati instant starea de spirit.

Daca aveti ocazia si locuiti intr-o zona ce va permite acest lucru, nu ezitati si experimentati acest sentiment unic de pace, in timp ce alergati de-a lungul plajei.

Greutatea alergarii

Desi, recomandarea noastra este de a efectua antrenamente de forta ca pilon, alergarea este o completare excelenta.

Aceasta activitate va contribui la scaderea valorii calorice zilnice, astfel incat, daca combinati un plan corect de formare si nutritie, veti obtine rezultate satisfacatoare.

Nu este vorba despre a alerga mereu in acelasi ritm sau la aceeasi distanta. Cheia este variabilitatea.

Avantajele alergatului pe iarba

Initial, alergarea pe teren accidentat poate parea o idee nu tocmai inteleapta, dar este intr-adevar de mare ajutor. Contribuie foarte mult la imbunatatirea echilibrului, necesitand mai multa forta. Antrenamentul pe iarba poate deveni benefic daca incerci sa-ti imbunatatesti viteza.

In plus, traseele neuniforme necesita ca picioarele sa foloseasca muschii pe care nu ii pot folosi pe suprafete plane. Trebuie sa fii pregatit mental, deoarece terenul se dovedeste a fi mai variat si va trebui sa te adaptezi cerintelor.

Cel mai bine este sa alergi pe iarba chiar inainte de inceperea ciclului de antrenament. Aceasta este o modalitate excelenta de a construi muschi si kilometraj.

Evident, antrenamentele pe iarba pot fi intotdeauna incorporate mai tarziu in ciclul de antrenament, dar este un loc remarcabil de inceput.

Deoarece nu poti fi neglijent atunci cand alergi pe o suprafata mai moale, o suprafata mai moale iti aduce beneficii pentru intreg organismul.  Nu este diferit cu iarba. Incercand aceasta suprafata, vei dezvolta o forma buna pentru alergare, ceea ce duce la o performanta mai eficienta si mai rapida.

Nu exista nicio indoiala ca alergatul pe iarba este mai relaxant decat alergatul pe drum. Te vei simti mai bine atunci cand esti inconjurat de iarba. Luand timp din viata ta ocupata pentru a alerga pe iarba, iti va creste bunastarea intr-un mod semnificativ.

Viata este condimentata cu varietate, nu-i asa? Iarba va permite sa faceti o serie de antrenamente diferite pentru a varia antrenamentul. Pregatiti alergari lungi si lente pe iarba, sprinturi si alergare fartlek. Daca doriti, este posibil sa alergati descult in zone mari si spatioase cu iarba sau chiar sa faceti alergari de deal.

Desi este posibil sa nu reusiti sa va convingeti familia, in special copiii, sa alerge pe pista sau pe sosea, exista o mare probabilitate ca sa-i convingeti sa alerge pe iarba.

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…