Ce este asigurarea de raspundere civila?

Ce este asigurarea de raspundere civila?

0 Shares
0
0
0

Potrivit Codului civil, persoana care cauzeaza un prejudiciu altuia are obligatia de a le repara. Aceasta obligatie generala se traduce prin consecinte diferite care difera din punct de vedere economic in functie de tipul de dauna.

Atat o persoana fizica, cat si o companie mare pot provoca daune unei terte parti, dar riscul acestui tip de urgenta si suma cu care vor trebui sa fie despagubiti variaza in fiecare caz. Prin urmare, exista un tip de asigurare de raspundere civila cu care sa se faca fata incidentului in functie de fiecare situatie. In diverse ramuri si contexte, asigurarea de raspundere civila este obligatorie.

In acest articol va spunem in ce consta raspunderea civila, va oferim cateva indicatii despre modalitatile care exista pentru a asigura aceasta ipoteza.

Raspunderea civila in Codul civil

Codul civil este organul juridic care reglementeaza in mod substantial in materie civila.

Oricine, prin actiune sau omisiune, cauzeaza un prejudiciu altuia, intervenind culpa sau neglijenta, este obligat sa repare prejudiciul cauzat“.

Prin urmare, acest fapt impune ca fiecare persoana sa raspunda pentru sine sau pentru cei pentru care trebuie sa raspunda, astfel cum se indica (parinti pentru copii, tutori pentru tutori, proprietari sau directori pentru angajatii sau persoanele aflate in intretinere etc.). De aceea, exista inclusiv asigurare raspundere proiectanti.

Aceasta cerinta privind cauza prejudiciului, numita raspundere civila implica, de obicei, in prima linie, o compensatie economica sau, in caz de dezacorduri, o confruntare judiciara ulterioara. Prin urmare, in ambele cazuri, o astfel de raspundere poate insemna o cheltuiala semnificativa de bani care pune in pericol activele personale sau viabilitatea unei societati.

In fata acestor mari probleme derivate din daunele cauzate tertilor, aceste situatii neprevazute pot fi garantate cu o asigurare care raspunde daca este necesar. Aspecte la fel de diferite ca o rautate a unui copil sau o neglijenta a unei mari multinationale va duce la o compensatie in consecinta, care va varia, fara indoiala, in functie de prejudiciul cauzat. Prin urmare, este necesar sa vorbim intotdeauna despre diferitele tipuri de raspundere civila.

Tipuri de raspundere civila si in ce constau acestea

De ce sa ai o asigurare de raspundere civila? Cu ce te poate ajuta ea?

Deoarece raspunderea civila difera de la caz la caz, exista diferite modalitati de a o trata. In acest sens, atunci cand ne gandim la asigurarea de raspundere civila, trebuie sa luam intotdeauna in considerare urmatorul aspect cheie: Pe cine acopera: pe mine, compania mea sau persoanele responsabile de actiunile mele?

  • Pentru o familie, idealul va fi saincheie o asigurare de raspundere civila pentru persoane fizice. Odata cu aceasta, vor fi acoperite despagubirile rezultate din prejudiciul cauzat de asigurat, de persoanele sau de animalele aflate in sarcina sa.
  • asigurare de raspundere civila pentru companii sau liber-profesionisti protejeaza impotriva daunelorcauzate tertilor in desfasurarea activitatii comerciale sau comerciale.
  • Asigurarea de raspundere civila pentru manageri si administratori ofera acoperire pentru a-si proteja bunurile personale, precum si consecintele economice derivate din posibile procese de aparare.

Ce este responsabilitatea civila?

Responsabilitatea civica este definita ca „responsabilitatea unui cetatean”. Este compusa din actiuni si atitudini asociate cu guvernanta democratica si participarea sociala. Responsabilitatea civica poate include participarea in guvern, biserica, voluntari si apartenenta la asociatii de voluntari. Actiunile de responsabilitate civica pot fi afisate in advocacy pentru diverse cauze, cum ar fi probleme politice, economice, civile, de mediu sau de calitate a vietii.

Civic inseamna „a, se referi la sau apartine unui oras, un cetatean sau cetatenie, municipalitate sau societate civila”. Responsabilitatea se refera la „starea sau calitatea de a fi responsabil sau ceva pentru care cineva este responsabil, cum ar fi o datorie, o obligatie sau o povara”.

Un cetatean este „o persoana care isi datoreaza loialitatea si are dreptul prin nastere sau naturalizare la protectia unui stat sau a unei uniuni”. Cetatenia inseamna „un membru productiv, responsabil, grijuliu si contribuabil al societatii”.

Responsabilitatea civica dateaza din Roma antica ai carei cetateni doreau sa contribuie la societatea romana. Responsabilitatea civica poate sa fi inceput cu Lucius Quinctius Cincinnatus in 519 i.Hr.

Desi responsabilitatea civica a existat de secole in societate, a fost sanctionata oficial ca model pentru democratie in 1787 prin ratificarea Constitutiei Statelor Unite. Constitutia a declarat: „Noi, oamenii Statelor Unite, pentru a forma o uniune mai perfecta, pentru a stabili dreptatea, a asigura linistea interna, a asigura apararea comuna, a promova bunastarea generala si a ne asigura binecuvantarile libertatii pentru noi insine si pentru nostri. Posteritatii, hirotonesc si stabilesc aceasta Constitutie pentru Statele Unite.”

In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea si prin anii 1930, responsabilitatea civica in America a fost legata de perspectiva comunitatii. De la departamentele de pompieri voluntare la artele publice si pana la Corpul Civil de Conservare (CCC) din anii 1930 si 1940, cetatenii au participat la proiecte care au modelat comunitatile si, in cele din urma, natiunea.

Datorita responsabilitatii civice, cetatenia era inteleasa in termenii muncii oamenilor obisnuiti care creau bunuri si intreprind proiecte in folosul publicului, spre deosebire de activitatile inalte, virtuoase si de agrement ale domnilor. Acest tip de identificare civica a ajutat la crearea unui echilibru important intre cautarea bogatiei individuale si crearea de lucruri publice (Boyte si Kari 1999).

0 Shares
You May Also Like