Ce este mamografia

Ce este mamografia? Explicatie pe intelesul tuturor

0 Shares
0
0
0

Un examen de referinta pentru depistarea cancerului de san, mamografia face posibila depistarea bolii foarte precoce. Astfel tumorile mici, nedetectabile la palpare, pot fi vizualizate chiar inainte de aparitia simptomelor.

Cancerul de san este cel mai frecvent la femei si va afecta 1 din 8 femei in Romania. In 80% din cazuri, este diagnosticata la femeile peste 50 de ani, subliniind importanta participarii la screening-ul organizat pentru cancerul de san incepand cu varsta de 50 de ani. Intr-adevar, diagnosticarea sa precoce creste foarte mult sansele de recuperare.

Testul folosit pentru depistarea cancerului de san este mamografia

Vorbim de mamografie de screening atunci cand se face in absenta simptomelor. Ca parte a programului national de screening pentru cancerul de san, se refera la toate femeile fara predispozitie cu varsta cuprinsa intre 50 si 74 de ani; sau individual femei cu antecedente personale sau familiale de cancer mamar.

Mamografia diagnostica este prescrisa in cazul aparitiei simptomelor la san (nodul palpabil, scurgeri de la mamelon etc.).

Aceste doua examinari sunt identice, cu exceptia unor diferente in practica clinica. In cazul mamografiei de screening, examinarile sunt supuse unei citiri duble pentru a creste fiabilitatea screening-ului. Pentru o mamografie de diagnostic, zona suspecta va fi vizata in mod specific.

Ce este o mamografie?

Mamografia consta intr-o radiografie a fiecarui san luata cu un dispozitiv numit „ mamograf”. Aceasta examinare face posibila vizualizarea structurilor interne ale sanului si, prin urmare, detectarea oricarei mase considerate a fi anormale. In practica, sanul este plasat si comprimat intre doua placi. Presiunea resimtita poate fi incomoda.

Fara consecinte pentru piept, acest inconvenient inceteaza imediat ce placile sunt indepartate. In timpul examinarii, sanii sunt supusi unei doze extrem de scazute de raze X. Doua imagini sau fotografii pe san sunt luate din unghiuri diferite si analizate de un radiolog.

Cum sa te pregatesti pentru o mamografie?

Pentru o mamografie optima, cel mai bine este sa iti faci programarea cu o practica cu raze X in prima jumatate a ciclului menstrual. Sanii sunt apoi mai putin sensibili la examinare. Mamografia nu necesita nicio pregatire speciala. Nu este necesar sa vii pe stomacul gol. Cu toate acestea, se recomanda insistent sa nu aplici nicio crema hidratanta, parfum sau alt produs pe piept in ziua examinarii. Ca si in cazul oricarei examinari cu raze X, bijuteriile nu trebuie purtate.

Inainte de examinare, este necesar sa se anunte echipa medicala de orice medicatie luata, fara a intrerupe tratamentul acesteia, precum si eventuala purtare a protezelor mamare.

Se recomanda sa vii la examen cu imaginile mamografice anterioare sau daca exista o ecografie sani Cluj.

Ca parte a screening-ului organizat: citirea dubla a mamografiilor

Ca parte a screening-ului organizat al cancerului de san, imaginile mamografice sunt analizate sistematic de doi radiologi. Prima analiza se efectueaza direct in cabinetul de radiologie in ziua examinarii. Imaginile sunt apoi trimise unui radiolog independent care va efectua a doua analiza sau dubla citire. Rezultatele finale ale examenului sunt cunoscute in medie la 2 saptamani dupa mamografie.

Aceasta dubla citire face posibila depistarea a 6 pana la 7% dintre cancerele de san testate, crescand astfel semnificativ fiabilitatea screening-ului.

0 Shares
You May Also Like