Internetul a parcurs un drum lung. A evoluat rapid de-a lungul anilor, iar aplicatiile de astazi nu se aseamana cu stramosii lor. Ganditi-va doar la modul in care internetul va afecteaza viata de zi cu zi. Ganditi-va la modul in care societatea s-a schimbat din cauza lui. Platforme de social media. Aplicatii pentru mobil. Gigabiti de continut. Streaming. Servicii de livrare.
Toate acestea au fost doar etapa a doua a dezvoltarii globale a Internetului. Si acum internetul se confrunta cu inca o schimbare. Este ciudat ca, in timp ce multe tari se confrunta cu niveluri ridicate ale somajului, care par a fi cauzate de o trecere la o noua paradigma tehnologica, Internetul se deplaseaza si el la un nou nivel. Cititi mai multe despre ce este Web3 in noul articol StealthEX.
Web 1.0: Cum a inceput totul?
Evolutia Internetului este adesea impartita in trei etape distincte: Web 1.0, Web 2.0 si Web 3.0 sau Web3.
Web 1.0 a fost prima iteratie a World Wide Web si poate fi numit Web numai pentru citire. Majoritatea utilizatorilor sai erau consumatori de continut, in timp ce site-urile web care contineau informatii prezentate mai ales in format text sau grafic au fost create de dezvoltatori. Aceasta era a internetului a inceput in 1991 si a durat aproximativ pana in 2004.
Web 1.0 a constat din site-uri web care difuzau continut static in loc de HTML dinamic. Datele si continutul au fost furnizate mai degraba dintr-un sistem de fisiere static decat dintr-o baza de date, iar site-urile web ofereau putina interactivitate.
Ce este Web2 si Web3?
Cei mai multi dintre noi am intalnit pentru prima data Internetul in forma sa actuala, care este denumita in mod obisnuit Web2. Va puteti gandi la aceasta etapa ca la o era interactiva si sociala a internetului.
In lumea Web2, nu trebuie sa fii dezvoltator pentru a deveni creator. Multe aplicatii sunt proiectate in asa fel incat, literalmente, oricine isi poate lansa propriul continut. Si in timp ce World Wide Web, asa cum il cunoastem, este un instrument grozav din multe puncte de vedere, exista anumite domenii pe care le putem perfectiona, printre care monetizarea aplicatiilor, confidentialitatea si siguranta utilizatorilor.
Web3, sau Web 3.0, este adesea denumita urmatoarea faza a internetului. Ideea a aparut in jurul anului 1991, cand oamenii de stiinta W. Scott Stornetta si Stuart Haber au lansat primul blockchain – un proiect pentru a marca documentele digitale. Dar ideea a trecut neobservata pana in 2009, cand a fost lansat Bitcoin. Si acum, peste 10 ani mai tarziu, directori de top din companiile de tehnologie migreaza catre companii blockchain pentru a crea web3.
Pentru ce este folosit Web3? Web2 vs Web3
Ce este Web3 pentru incepatori? Ei bine, Web3 foloseste blockchain-uri, criptomonede si NFT-uri pentru a reda puterea utilizatorilor sub forma de proprietate. In Web3, aplicatiile ruleaza fie pe blockchain, in retele descentralizate de mai multe noduri peer-to-peer (servere), fie intr-o combinatie a acestor doua tehnologii care formeaza un protocol criptoeconomic. Astfel de aplicatii sunt adesea numite DApps (aplicatii descentralizate).
Exista unele diferente fundamentale intre Web2 si Web3, dar la baza lor sunt descentralizate. Web3 imbunatateste Internetul asa cum il cunoastem astazi si ii adauga cateva caracteristici suplimentare, ca atare:
- Neincrezator
- Plati native incorporate
- Autoguvernare
- Fara Permisiuni
- Distribuit
Pentru a realiza o retea descentralizata stabila si sigura, membrii sai (dezvoltatorii) sunt stimulati si concureaza intre ei pentru a oferi servicii de cea mai inalta calitate tuturor celor care o folosesc.
Sensul Web3 si Web3 este adesea legat de proiectele cripto. Acest lucru se datoreaza faptului ca criptomoneda joaca un rol important in multe dintre aceste protocoale. Ofera un stimulent financiar (tokenuri sau jetoane) pentru cei care participa la crearea, gestionarea, contributia sau imbunatatirea platformelor.
Aceste protocoale ofera adesea diverse servicii, cum ar fi de calcul, stocare, latime de banda, identitate, gazduire si alte servicii web care in trecut erau furnizate de obicei de furnizorii de cloud. De asemenea, veti constata ca intermediarii inutili si adesea ineficienti sunt eliminati, deoarece consumatorii platesc direct furnizorii de retea.
Proiecte criptografice Web3
Potrivit lui Gavin Wood, aplicatia si utilitatea Web 3.0 se extind cu mult dincolo de lumea blockchain-ului. Gavin Wood este fondatorul Polkadot, iar Polkadot si moneda sa nativa DOT despre care am scris mai devreme vor deveni probabil unul dintre pionierii erei viitoare Web3.
Alte companii care ar putea fi primele care intra in noua faza sunt Ethereum (ETH), Chainlink (LINK), Filecoin (FIL), Kusama (KSM), Stepn (GMT), Theta Network (THETA) si Helium (HNT).
In urmatorul nostru articol, vom discuta perspectivele Web3, investitiile si viitorul sau in general. Intre timp, daca cautati cum sa investiti in Web3, sunteti binevenit sa utilizati StealthEX pentru a cumpara monede care sunt asociate cu noua era a internetului. Colectia noastra cripto are peste 400 de monede diferite si puteti face transferuri de la portofel la portofel instantaneu si fara probleme.
Accesati StealthEX si urmati acesti pasi simpli:
- Alegeti perechea si suma pe care doriti sa o schimbati. De exemplu, din BTC in THETA.
- Apasati butonul „Incepe schimbul”.
- Furnizati adresa destinatarului catre care sa va transferati cripto-ul.
- Procesati tranzactia.
- Primiti monedele cripto.