Industria criptomonedelor a avut parte de o adevărată confruntare în ultimele luni. Două dintre cele mai mari burse de criptomonede, Coinbase și Binance, se confruntă cu acuzații grave de încălcări reglementare.
Tinerii magnati ai criptomonedelor, Justin Sun și Do Kwon, au fost acuzați de fraudă. Și, desigur, două acronime de trei litere au devenit sinonime cu corupția criptomonedelor: FTX și SBF. Guvernul SUA examinează, de asemenea, amenințările potențiale la adresa securității naționale generate de criptomonede.
Departamentul Trezoreriei a publicat un raport în această lună, care detaliază modul în care criminalii cibernetici, hackerii de ransomware și statele răuvoitoare precum Coreea de Nord au folosit piețele financiare descentralizate – cunoscute sub numele de DeFi – pentru a transfera bani în scopul finanțării activităților ilicite sau pentru a evita sancțiunile.
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a Pentagonului desfășoară în prezent un studiu pe parcursul unui an despre criptomonede și securitatea națională.
În timp ce autoritățile americane învață cum să abordeze pericolele potențiale ale criptomonedelor, alte țări continuă să fie optimiste în ceea ce privește criptomonedele. El Salvador experimentează în continuare cu Bitcoin ca monedă legală, deși mare parte din publicul salvadorian nu o utilizează.
Insula din Caraibe, Dominica, s-a alăturat lui Justin Sun pentru a implementa un program de „cetățenie digitală” destinat în principal investitorilor chinezi în criptomonede. Elveția continuă să atragă entuziaști ai criptomonedelor în Crypto Valley, Japonia, Singapore și Coreea de Sud conduc țările asiatice în ceea ce privește reglementările favorabile criptomonedelor, iar Africa de Sud a declarat activele cripto un produs financiar.
În mod înțelegător, țările încearcă să fie pionieri în domeniul criptomonedelor pentru a simplifica tranzacțiile financiare, pentru a crea registre de plată transparente și imutabile, pentru a reduce costurile tranzacțiilor și pentru a permite un acces mai mare pentru populațiile nebancarizate sau sub-bancarizate.
Cu toate acestea, a fi primii în lumea criptomonedelor nu trebuie să se facă în detrimentul unei abordări corecte.
O dependență excesivă de criptomonede prezintă pericole reale pentru economia, energia și securitatea națională a unei țări. Dacă banca centrală a unei țări deține prea multă valoare într-o criptomonedă și piața se prăbușește brusc, acest lucru ar putea duce la epuizarea resurselor financiare ale țării și economiilor populației.
Bitcoin, care folosește metoda „Proof-of-Work” (PoW) pentru validarea tranzacțiilor în blockchain, necesită cantități enorme de energie – uneori echivalentul consumului unor întregi orașe și milioane de gospodării – ceea ce poate cauza poluare și epuizarea resurselor energetice prețioase, care ar fi putut fi folosite pentru aducerea luminii sau a internetului la populația rurală.
Și așa cum am menționat, organizațiile criminale transnaționale și statele răuvoitoare utilizează deja criptomonede pentru spălarea banilor și evitarea sancțiunilor.
În plus, unii așa-ziși „consultanți” în domeniul criptomonedelor, care ajută țările să-și implementeze programele, ar putea fi escroci.
Justin Sun, de exemplu, a convins guvernul din Grenada să-l numească ambasador al țării la Organizația Mondială a Comerțului, chiar dacă avea deja o reputație necinstită în afaceri de mulți ani.
Prim-ministrul din Bahamas l-a primit cu brațele deschise pe Sam Bankman-Fried și pe FTX, oferindu-le o libertate generoasă în ceea ce privește reglementările. Însă, în scurt timp, Bankman-Fried a devenit un paria internațional, fiind acuzat că ar fi plătit mită în valoare de 40 de milioane de dolari oficialilor chinezi.
Estonia -un exemplu de bune practici privind adoptarea criptomonedelor
Una dintre țările care pare să gestioneze bine situația criptomonedelor este Estonia. Una dintre primele țări europene care au adoptat tehnologia financiară începând cu 2008, Estonia a permis inițial persoanelor din întreaga lume să deschidă cu ușurință mii de afaceri legate de criptomonede fără a avea o prezență fizică reală în țară.
Cu toate acestea, reglementarea relaxată și supravegherea minimă din Estonia au slăbit capacitatea acesteia de a combate infracțiunile financiare, spălarea de bani și finanțarea terorismului. Prioritizând calitatea în defavoarea cantității, autoritățile estoniene au adoptat Directiva a 5-a a Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor și legislația de combatere a finanțării terorismului, ceea ce a descurajat actorii malefici, în timp ce încuraja parteneriatele public-privat în domeniul criptomonedelor.
Acum, în Estonia continuă să funcționeze 160 de afaceri legate de criptomonede. Nu toate afacerile care au dispărut erau dubioase – unele au fost victime ale „iernii pietei criptomonedei” – dar companiile cripto rămase indică faptul că guvernul a reușit să efectueze un control de calitate în domeniul criptomonedelor.
Acum este momentul ca țările să adopte măsuri de protecție similare cu cele ale Estoniei în timp ce continuă să dezvolte piețele lor de criptomonede. În primul rând, liderii țărilor ar trebui să ia în considerare impunerea unor moratorii asupra oricăror inițiative naționale legate de criptomonede înainte ca guvernele să poată implementa reglementări adecvate.
În același context, diferiți experți în domeniul inteligenței artificiale și a industriei au scris o scrisoare sugerând suspendarea temporară a tehnologiilor de generare AI, precum ChatGPT, pentru ca companiile și guvernele să poată institui măsurile de protecție corespunzătoare – experții în criptomonede ar trebui să ia în considerare același lucru.
În al doilea rând, țările implicate în domeniul criptomonedelor ar trebui să lucreze împreună pentru a stabili standarde internaționale pentru industrie și pentru a împărtăși cele mai bune practici reglementare.
Raportul recent al Departamentului Trezoreriei reprezintă un bun început – solicitarea companiilor cripto de a respecta aceleași reguli de combatere a spălării banilor ca băncile și alte instituții financiare și consolidarea supravegherii guvernamentale. Un astfel de standard care trebuie pus în aplicare este standardizarea internațională a clasificării criptomonedelor.
Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursa (SEC) și Comisia pentru Tranzacții cu Mărfuri și Futures (CFTC) din SUA încearcă ambele să stabilească dacă anumite criptomonede ar trebui considerate valori mobiliare sau mărfuri, pe baza testului Howey. Indiferent de concluziile la care vor ajunge, ambele organisme de reglementare ar trebui să organizeze întâlniri regulate cu omologii lor internaționali pe măsură ce gândirea lor evoluează în această problemă.
Organizațiile internaționale precum OMC și Banca Mondială ar putea, de asemenea, să faciliteze astfel de întâlniri.
În al treilea rând, țările ar trebui să încurajeze entuziaștii criptomonedelor din interiorul granițelor lor să facă tranzacții și să investească în criptomonede care utilizează protocoale de consens „Proof-of-Stake” (PoS). În timp ce minatul prin PoW necesită o cantitate mare de energie electrică pentru validarea tranzacțiilor pe blockchain-ul Bitcoin, PoS necesită doar câteva persoane pentru validarea blocurilor de tranzacții, economisind astfel mult mai multă energie.
În al patrulea rând, țările ar trebui să includă experți în securitatea națională, aplicarea legii și analiști specializați în criptomonede pentru a contribui la dezvoltarea programelor lor cripto.
Companii de analiză blockchain precum Chainalysis, Elliptic și CipherTrace au ajutat agențiile de aplicare a legii din SUA să închidă un inel de pornografie infantilă, să perturbe finanțarea Coreei de Nord și a teroriștilor și chiar să recupereze 3,6 miliarde de dolari de la un cuplu din New York acuzat de spălare de bani.
Aceste companii pot ajuta, de asemenea, agențiile străine in aplicarea legii si să investigheze infracțiunile legate de criptomonede.
În cele din urmă, guvernele trebuie să efectueze verificări mai riguroase privind antecedentele așa-zișilor „consultanți cripto” care oferă ajutor în stabilirea inițiativelor naționale cripto. Ar trebui să fie extrem de atente în ceea ce privește tinerii miliardari peste noapte care se autointitulează „experți cripto”, „diplomați cripto” sau „Excelența Sa” cu o atitudine excesivă.
Sursa articol: TheGlobalAmericans.org