6 cauze posibile ale picioarelor umflate

6 cauze posibile ale picioarelor umflate

0 Shares
0
0
0

Umflarea ocazională a extremităților inferioare poate fi cauzată de orice, de la alimente sărate sau de stat prea mult timp în picioare. Acest lucru vă va ajuta să determinați dacă se poate întâmpla altceva.

După o zi lungă de mers sau de stat în picioare, este posibil să aveți o ușoară umflare a picioarelor și a gleznelor, mai ales dacă afară este cald. Dar unele cauze ale picioarelor umflate, nu au nimic de-a face cu statul în picioare prea mult timp.

  1. Insuficiență venoasă

Insuficiența venoasă apare atunci când venele de la picioare nu funcționează corespunzător, provocând acumularea de sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece, toată greutatea sângelui din corpul nostru este exercitată asupra venelor picioarelor noastre din cauza gravitației.

Venele au valve care ajută la contracararea acestei gravitații pentru a scădea tensiunea arterială în vene și pentru a ajuta sângele să curgă înapoi în inimă. În timp, valvele din vene pot deveni incompetente – ceea ce înseamnă că, ca urmare, nu mai funcționează corect și permit sângele să curgă înapoi.

Pe lângă umflături, insuficiența venoasă poate duce la apariția varicelor; dureri de picioare sau crampe; piele roșie, curgătoare sau cu cruste (numită dermatită de stază); piele tare sau groasă (numită liposcleroză).

Tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și asigurarea faptului că faceți suficiente exerciții pentru a vă menține curgerea sângelui. Terapia prin compresie – inclusiv orice, de la șosete, ciorapi și mâneci sport până la împachetări sau dispozitive pneumatice complexe – poate ajuta, de asemenea.

  1. Cheaguri de sânge

Un cheag de sânge care blochează o venă poate împiedica sângele să curgă normal. Când un cheag de sânge apare adânc într-o venă a piciorului, se numește tromboză venoasă profundă sau TVP. Pe lângă umflare, TVP poate provoca durere și sensibilitate la nivelul venelor, precum și înroșirea pielii.

În această afecțiune, sângele nu se poate scurge eficient din picioare, iar presiunea din vene crește, forțând lichidul în țesutul din jur. În plus față de împiedicarea fluxului sanguin, TVP poate duce la defecțiunea valvei prin menținerea supapei deschise, ceea ce duce la probleme pe termen lung ale fluxului sanguin chiar și după ce cheagul inițial s-a disipat.

Dacă o TVP se separă, se poate răspândi la plămâni și poate provoca o afecțiune care pune viața în pericol numită embolie pulmonară. Deci, dacă observați orice umflare, roșeață sau durere, consultați imediat medicul dumneavoastră – medicamentele pot ajuta la dizolvarea cheagului înainte ca acesta să provoace mai multe daune.

  1. Probleme cardiace

Dacă inima nu pompează sânge în jurul corpului, așa cum ar trebui, este posibil ca picioarele să fie congestionate. Boala cardiacă sau insuficiența cardiacă este adesea însoțită de alte simptome precum durere în piept, dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare, oboseală sau bătăi rapide ale inimii; în acest caz, adresați-vă medicului dumneavoastră.

  1. Sarcina

Majoritatea femeilor se confruntă cu gleznele și picioarele umflate în timpul sarcinii. Prezența unui făt în uter determină compresia venelor abdominale, destinația finală a sângelui înainte de a ajunge la inimă. Această compresie, combinată cu modificări hormonale care afectează sistemul vascular în timpul sarcinii, poate provoca această umflare.

  1. Probleme hepatice sau renale

Boala cronică de ficat poate duce la acumularea de lichid în picioare și abdomen, precum și la alte simptome, cum ar fi îngălbenirea pielii (icter), palmele roșii sau scaune deschise la culoare. Boala de rinichi poate fi asociată și cu umflarea extremităților inferioare, oboseală, urinare frecventă sau dificultăți de concentrare.

  1. Factorii stilului de viață

Umflarea picioarelor poate fi cauzată și de alte cauze decât afecțiunile medicale și poate fi adesea evitată sau tratată prin modificări ale stilului de viață. De exemplu, evitarea alimentelor sărate poate reduce probabilitatea retenției de apă.

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…