Ce face un avocat penal?

Ce face un avocat penal?

0 Shares
0
0
0

Daca ne gandim la cuvantul Lege, ne vin in minte concepte precum avocatul, procesul sau legea. Cu toate acestea, atunci cand nu suntem profesionisti in aceasta disciplina, este mai complicat sa facem o definitie exacta.

In primul rand, pentru ca poate nu ne-am gandit niciodata ce face un absolvent de Drept; in al doilea rand, pentru ca exista mai multe ramuri care acopera aspecte foarte diferite ale realitatii.

Potrivit specialistilor putem descrie legea ca fiind “sistemul de norme bazat pe principii etice si susceptibil la sanctiuni coercitive, care reglementeaza organizarea societatii si relatiile indivizilor si grupurilor care traiesc in ea “. Ei bine, un avocat penal face parte din tot acest conglomerat, in special ramura penala. Sa vedem ce face.

Dreptul penal este o subdisciplina care reglementeaza puterea punitiva a statului. Adica trateaza toate acele infractiuni avute in vedere de lege care au o sanctiune sau o masura de securitate asociata.

Codul penal ar trebui sa precizeze in mod clar ce elemente constituie o infractiune si ce sanctiune se aplica in fiecare caz. Ca si in cazul tuturor ramurilor de drept, este necesar sa se defineasca foarte bine ce este o infractiune sau ce nu, deoarece pentru ca o persoana sa fie condamnata actiunile judecate trebuie sa corespunda descrierii oferite de codul penal.

Cauti un avocat bun? Iata specializarea avocatului Samy Ilie.

Cu ce infractiuni se ocupa un avocat penal?

Dar ce infractiuni ar trebui sa analizeze un avocat penal? In linii mari, faptele penale pot prezenta naturi diferite:

  • Impotriva oamenilor si a vietii: crima, omucidere, ranire, etc.
  • Impotriva bunurilor: furt, inselaciune, frauda, deturnare de fonduri etc.
  • Criminalitatea economica: frauda, spalare de bani, infractiuni fiscale, infractiuni corporative etc.
  • Impotriva Administratiei
  • Impotriva sigurantei publice.
  • Infractiuni de munca.
  • Infractiuni sexuale.
  • Impotriva sanatatii publice.
  • Infractiuni legate de calculator.
  • Apararea cetatenilor din strainatate: ordine de extradare si extradare.

Un avocat penal, pe langa pregatirea generala si de specialitate mentionata mai sus, este foarte important ca specialistii in drept penal sa aiba abilitati soft foarte specifice. Adica, spre deosebire de alte ramuri de drept, Penalul este aparat, in general, in Camera.

Prin urmare, capacitatea de oratorie si argumentare a avocatului penal trebuie sa fie foarte mare, deoarece, in multe cazuri, va depinde de castigarea sau pierderea unui proces.

Cum ma pot “antrena” pentru a profesa?

Pentru a putea profesa ca avocat, este esential sa aveti o diploma de master in accesul la profesia de avocat. Masteratul poate fi luat intr-un curs sau doua si este oferit atat in fata in fata, cat si in modalitatile de distanta.

Desigur, acest grad include unele subiecte specifice privind dreptul penal. Retine ca diploma de master are, de asemenea, un modul de internship, astfel incat sa puteti incepe sa va confruntati cu situatii reale intr-o firma de avocatura.

Pe de alta parte, criminalistii isi pot completa pregatirea cu diplome de master specializate in drept penal sau cursuri de durata mai scurta. Avantajul acestor cursuri este ca va permit sa va concentrati asupra unei anumite parti a criminalului: de exemplu, agresiuni sexuale sau infractiuni informatice. Astfel, ele sunt o buna oportunitate de a va adapta studiile la ceea ce va intereseaza cel mai mult.

Cum apar infractorii?

O serie de anchete cunoscute sub numele de Sondajul International al Crimelor (ICS), uneori numite si Sondajul International al Victimelor Crimelor (ICVS), a fost inceputa in 1989 si are cel mai lung istoric ca ancheta internationala standardizata de victimizare.

Pana in prezent, au existat cinci intervale principale ale ICS: 1989, 1992, 1996, 2000 si 2004/05. Pana in 2005, aceste sondaje au fost efectuate o data sau mai multe in peste 79 de tari diferite (in 38 de tari la nivel national). Acestea includ toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), SUA, Canada, Australia si Japonia, precum si multe tari in curs de dezvoltare si tari in tranzitie din Europa Centrala si de Est.

ICS ofera informatii mai putin detaliate si precise decat anchetele nationale pe scara larga asupra criminalitatii. De asemenea, este probabil ca, in ciuda eforturilor de standardizare a esantionarii respondentilor si a modului de interviu, pot exista variatii subtile intre diferite tari si diferite dimensiuni ale sondajului care pot afecta comparabilitatea. Cu toate acestea, se poate afirma ca ICS este in prezent cea mai buna sursa disponibila de date comparative internationale privind criminalitatea generala.

O ilustrare a diferentelor dintre statisticile politiei si anchetele in comparatiile internationale este oferita de ICS, conceput pentru a depasi o serie de probleme de comparabilitate de baza. Studiul a constatat ca politia a inregistrat statistici privind criminalitatea, iar rangul sondajului a ordonat jurisdictiile mai mult sau mai putin identic in cazul furturilor de masini.

Furtul de masini este o infractiune relativ bine definita, care este raportata politiei mult mai frecvent decat infractiunea medie. Cu toate acestea, in ceea ce priveste unele alte crime, au existat diferente mari.

De exemplu, pentru spargerile interne, ICS a pus Norvegia cu 60% mai mare decat Finlanda, in timp ce statisticile Interpol au avut rate de 7 ori mai mari pentru Finlanda decat Norvegia. Cu toate acestea, o analiza mai atenta a statisticilor politiei nationale releva ca odata ce categoriile incomparabile sunt sortate, aceasta incongruenta dispare.

0 Shares
You May Also Like