Cele mai populare tipuri de strunguri

Cele mai populare tipuri de strunguri

0 Shares
0
0
0

Strungul paralel sau mecanic este tipul de strung care a evoluat de la strungurile vechi atunci cand au fost incorporate echipamente noi care au reusit sa-l faca una dintre cele mai importante masini-unelte care au existat.

Cu toate acestea, in prezent, acest tip de strung este retrogradat pentru a indeplini sarcini ne- importante, pentru a fi utilizate in ateliere de ucenici si ateliere de intretinere pentru a efectua lucrari specifice.

Pentru fabricarea de masa si precizie, acestea au fost inlocuite cu strung copiator, revolver, strunguri automate si CNC. Pentru a gestiona bine aceste strunguri necesita expertiza unor profesionisti foarte bine calificati, deoarece manipularea manuala a carucioarelor lor poate provoca adesea erori in geometria pieselor intoarse.

Strung copiator

Se numeste strung copiator un tip de strung care functioneaza cu un dispozitiv hidraulic si electronic ce permite rotirea pieselor in functie de caracteristicile aceluiasi urmand profilul unui sablon care reproduce o replica egala cu ghidul.

Acest tip de strunguri este folosit pentru rotirea acelor piese care au trepte diferite de diametre, care au fost forjate sau topite anterior si care au un surplus mic de material.

Aceste strunguri sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in lucrarile de lemn si marmura artistica. Pregatirea pentru prelucrarea pe un strung copiator este foarte simpla si rapida si de aceea aceste masini sunt foarte utile pentru prelucrarea loturilor sau a seriilor de piese care nu sunt foarte mari.

Conditiile tehnologice de prelucrare sunt comune celor ale altor strunguri, este necesar doar sa se asigure un instrument care sa permita evacuarea putului cipului si un sistem eficient de lubrifiere si racire a marginii de taiere a uneltelor prin intermediul uleiului de taiere sau al forajului abundent.

Vezi canelare strung si intelege cum functioneaza procesul inainte de a incepe sa folosesti strungul.

Strung revolver

Strungul revolver este o varietate de strung conceput pentru a prelucra piese pe care este posibil sa se lucreze mai multe unelte simultan pentru a reduce timpul total de prelucrare. Piesele care prezinta aceasta conditie sunt cele care, pornind de la bare, au o forma finala de capac sau similare. Odata ce bara este bine fixata de pensete sau cu o placa de gheare, este forata, filetata a partii interioare mecanizate.

Strungul revolver poarta un carucior cu o turela rotativa in care sunt introduse diferitele unelte care efectueaza prelucrarea piesei. Piesele pot fi, de asemenea, prelucrate individual, atasandu-le la o placa de gheare actionata hidraulic.

Strung automat

Un strung automat este un tip de strung al carui proces de lucru este complet automatizat. Alimentarea barei necesare pentru fiecare piesa se face, de asemenea, automat, dintr-o bara lunga care este introdusa de un tub care are capul si este fixata prin etriere hidraulice de strangere.

Aceste strunguri pot fi cu un singur ax sau mai multe axuri:

  • Axul unic este utilizat in principal pentru prelucrareapieselor mici care necesita serii mari de productie.
  • Cand vine vorba de prelucrarea pieselor de dimensiuni mai mari, se utilizeaza strunguri automate multi-ax in cazul in care o parte din prelucrarea piesei se realizeaza intr-un mod programat in fiecare ax. Pe masura ce axurile isi schimba pozitia, prelucrarea finala a piesei este foarte rapida, deoarece toate axurile lucreaza in aceeasi parte simultan.

Configurarea acestor strunguri este destul de amanuntita si de aceea sunt utilizate in principiu pentru serii mari de productie. 

Strung vertical

Pentru a lucra piese mari, care sunt atasate de placa sau de alti operatori si care din cauza dimensiunii sau greutatii lor pot face oarecum grea fixarea pe un strung de tip orizontal.

Strungurile verticale nu au un contrapunct, dar singurul punct de fixare a pieselor este placa orizontala pe care sunt sprijinite. Manipularea pieselor pentru a le fixa pe placa se face cu macarale de pod sau ridicare.

Strungul CNC este un strung actionat de control numeric computerizat.

Acesta ofera o capacitate mare de productie si precizie in prelucrare datorita structurii sale functionale, iar traiectoria instrumentului de strunjire este controlata de un computer care este incorporat, care proceseaza ordinele de executie continute intr-un software care a fost realizat anterior de un programator care cunoaste la randul sau tehnologia de prelucrare.

Este o masina care este rentabila pentru prelucrarea unor serii mari de piese simple.

Viteza de rotatie a capului suportului piesei, avansul carucioarelor longitudinale si transversale si dimensiunile de executie ale piesei sunt programate si, prin urmare nu exista defectiuni imputabile operatorului masinii.

 

 

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…