Copiii sub 12 ani trebuie transportati cu un dispozitiv adecvat atunci cand calatoresc in vehicule

Copiii sub 12 ani trebuie transportati cu un dispozitiv adecvat atunci cand calatoresc in vehicule

0 Shares
0
0
0

Doar in anul 2017, aproape 1000 de soferi au fost sanctionati pentru aceasta infractiune.

Copiii sub 12 ani trebuie transportati intr-un dispozitiv adecvat atunci cand calatoresc in vehicule private. De ce? Pentru a evita accidentele soldate cu moartea copiilor. Un scaun auto montat adecvat, protejeaza copilul de rani grave sau chiar deces.

Iata scaun Auto Pentru Copii Cybex Platinum – Sirona ZI I-Size 0-4 Ani Autumn Gold.

Legea rutiera stabileste obligatia de a transfera copiii cu o inaltime mai mica de 1,45 metri si sub 12 ani in vehicule private intr-o scoica de bebelusi, scaun auto cu spatar sau scaun auto tip inaltator, in functie de varsta, marimea si greutatea minorului, subliniaza expertii.

Oficialii considera ca acest comportament este foarte repetitiv pe sosele si este clar ca amenzile aplicate nu se incadreaza in numarul persoanelor care comit aceste nepasari care pun in pericol viata minorilor.

Politia Rutiera ii cenzureaza pe cei care incearca sa-si justifice vina spunand ca poarta copilul bine tinut cu bratele, cand expertii in Fizica au dovedit in repetate randuri ca nimic nu-l va impiedica pe copil sa zboare din parbriz, aruncat ca un glont in cazul unui impact pe sosea.

De asemenea, regreta faptul ca justificarea persoanelor este ca: nu au avut bani pentru a cumpara dispozitivul sau ca, din moment ce traseul a fost scurt, nu au considerat necesar ca minorul sa fie tinut intr-un scaun auto special pentru el.

Pe langa neglijenta si iresponsabilitatea absoluta a unor adulti fata de copiii familiei lor, exista si cazul erorilor involuntare, care constau in utilizarea unui dispozitiv, dar inadecvat. Astfel, in unele cazuri, este transportat un purtator de copil potrivit pentru copil, dar se plaseaza dispozitivul cu fata spre sensul de mers, cand in primul an de viata minorul trebuie sa fie pozitionat doar invers.

Pentru specialisti, in acelasi mod in care sunt citite instructiunile pentru operarea unui telefon mobil, timpul este la fel de esential si cand e citeste manualul dispozitivelor de transport pentru copii.

Tipuri de dispozitive

Copiii cu varsta de pana la un an trebuie sa calatoreasca intr-un purtator de copil (scaun sau scoica auto), care trebuie plasat in directia opusa de circulatie. In mod ideal, ar trebui sa mearga pe scaunul central, in spate, daca vehiculul are atasamente pentru a-l regla corect. In caz contrar, trebuie sa mearga alaturi, in spatele scaunului pasagerului.

Intre un an si patru ani, acestia trebuie sa calatoreasca cu un scaun ca dispozitiv de retinere si fixati pe bancheta din spatele pasagerului.

De la 4 la 6 ani, copilul trebuie sa mearga intr-un scaun auto cu spatar, orientat in sensul de mers al masinii.

Intre 6 si 12 ani, copilul trebuie sa calatoreasca cu un scaun (inaltator). In toate cazurile, varstele sunt parametrii de masurare, dimensiunea sau inaltimea copilului si greutatea acestuia trebuie luate in considerare. Scaunul auto este important din prima zi de viata si asta datorita faptului ca un copil ce calatoreste cu masina, este protejat in cazul unui impact pe sosea.

0 Shares
You May Also Like