Cum poti scoate vopseaua alba din rufe?

Cum poti scoate vopseaua alba din rufe?

0 Shares
0
0
0

Vopseaua de par poate realiza lucruri grozave pe capul tau, dar nu si pe haine. Daca ai un coafor dezordonat sau te vopsesti acasa, este o necesitate sa inveti cum sa indepartezi petele de vopsea de par de pe haine si covoare. Diferitele culori de vopsea de par necesita tratamente usor diferite.

Cheia pentru indepartarea cu succes este sa tratati petele cat mai repede posibil si sa pastrati materialele pentru indepartarea petelor la indemana. Daca ai beach geramets  albi si vrei sa scoti petele, tine cont de sfaturile de mai jos.

Inainte de a incepe

Daca articolele de imbracaminte sunt etichetate numai pentru curatatorie chimica, luati-o cat mai repede posibil si semnalati si identificati pata. Daca decideti sa utilizati un kit de curatatorie chimica acasa, asigurati-va ca tratati pata cu dispozitivul de indepartare a petelor furnizat inainte de a pune haina in punga pentru uscator; cu toate acestea, este putin probabil ca acesta sa poata fi indepartat folosind trusa acasa.

Tratati la fata locului cu detergent lichid de rufe

Cand descoperiti o picatura de vopsea, cat mai curand posibil, frecati detergentul de rufe lichid puternic cu enzime de indepartare a petelor (Tide sau Persil) in pata, folosind o perie cu peri moi si clatiti bine.

Inmuiati in inalbitor pe baza de oxigen

Umpleti o chiuveta, un lighean sau o galeata cu apa rece si adaugati inalbitor pe baza de oxigen  (OxiClean, Nellie’s All Natural Oxygen Brightener sau OXO Brite) urmand instructiunile de pe ambalaj. Scufundati haina si lasati-o sa se inmoaie cel putin opt ore sau peste noapte. Daca pata a disparut, spalati ca de obicei. Daca raman mici urme, repetati procesul cu o solutie proaspata de inalbitor cu oxigen/apa.

Inalbitor cu clor pentru tesaturi albe

Daca pata ramane dupa cateva runde de inmuiere si haina este alba, amestecati o solutie de un galon de apa si un sfert de cana de inalbitor cu clor. Inmuiati timp de 15 minute. Clatiti bine cu multa apa curata.

Nu inmuiati materialul in inalbitor cu clor mai mult de 15 minute. Inmuierea prelungita poate slabi materialul.

Tratati pata de vopsea de par cat mai curand posibil, cu cat pata este mai veche, cu atat este mai greu de indepartat. Colorantul rosu are o compozitie diferita si necesita un remediu diferit fata de alte culori de vopsea.

Incepeti prin a amesteca o solutie de un litru de apa, o jumatate de lingurita de sapun lichid de spalat vase si o lingura de amoniac de uz casnic intr-un recipient de plastic sau sticla. Scufundati zona patata si lasati pata sa se inmoaie timp de 15 minute.

Indepartati materialul din solutie si frecati zona patata cu degetele pentru a slabi vopseaua de pe material. Inmuiati inca 15 minute. Clatiti bine inainte de a trece la urmatoarea solutie de curatare.

Intr-un recipient separat de sticla sau plastic, amestecati un litru de apa calda si 1/4 de cana de otet alb distilat. Lasati zona patata sa se inmoaie timp de 30 de minute. Spalati hainele ca de obicei. Daca colorantul este inca prezent, nu puneti intr-un uscator fierbinte. Treceti la pasul urmator.

Daca pata ramane, umpleti o chiuveta cu apa rece si adaugati inalbitor pe baza de oxigen, urmand instructiunile de pe ambalaj. Scufundati haina si lasati-o sa se inmoaie cel putin opt ore sau peste noapte. Repetati daca este necesar si spalati ca de obicei.

Indepartarea petelor de vopsea de par de pe tapiterie si covor care nu pot fi inmuiate ore in sir sau aruncate intr-o masina de spalat necesita putin mai multa rabdare si grija. Tratati intotdeauna pata cat mai curand posibil si aveti grija sa nu raspanditi pata.

Incepeti prin a folosi o lingura sau un cutit  pentru a ridica orice substanta solida de vopsea de par de pe suprafata tapiteriei sau a covorului. Nu frecati, deoarece va impinge vopseaua mai adanc in fibre.

Intr-un castron mic, nemetaloc, amestecati o solutie de doua cani de apa rece, o lingura de otet alb distilat si o lingura de lichid de spalat vase. Folosind o carpa alba curata, un burete sau un tampon de bumbac (in functie de dimensiunea petei), amestecati aceasta solutie in pata. Incepeti de la marginile exterioare si mutati-va spre centru.

Acest lucru va impiedica pata sa se raspandeasca din ce in ce mai mare. Utilizati cat mai putin din solutie pentru a preveni umezirea excesiva a covorului sau a tapiteriei.

Stergeti pata cu un prosop de hartie alba, deplasandu-va intr-o zona curata, pe masura ce vopseaua este transferata de pe tesatura pe prosopul de hartie. Repetati dupa cum este necesar. Poate fi necesar sa lasati solutia pe pata timp de 10 sau 15 minute inainte de a sterge, mai ales daca pata este mai veche.

Daca pata nu se misca, inmuiati un tampon de bumbac in alcool  si aplicati-l pe zona patata si apoi stergeti-l cu un prosop de hartie alba curat. Repetati pana cand nu se mai transfera vopsea pe prosopul de hartie.

Pentru a indeparta urmele de vopsea de par de pe covorul alb sau tapiteria, urmati pasii anteriori si apoi inmuiati un tampon de bumbac intr-o solutie de trei procente de peroxid de hidrogen. Stergeti zona patata si lasati peroxidul de hidrogen sa stea doua sau trei minute.

0 Shares
You May Also Like