Termenul „kebab” s-a transformat treptat in „shaorma”. Imprumutat din limba araba, inseamna „carne la gratar” si are mai multe variante, inclusiv „doner kebab”, o varietate de shaorma preparata cu carne gatita vertical. Pregatirea shaormei a trecut prin veacuri si daca a fost facuta manual acum cateva secole, astazi este posibil sa gatesti cu un aparat special de bucatarie profesional.
Disponibil in mai multe modele, masina de shaorma profesionala ideala trebuie selectata tinand cont de o serie de criterii, gaz sau electric, putere (wati), capacitate sau accesorii. Sa aflam impreuna cum sa alegem masina de shaorma potrivita pentru bucataria profesionala. Poti cumpara un aparat shaorma inclusiv pentru uz casnic.
Cine se afla in spatele shaormei?
Originile shaormei, acest fel de mancare din carne la gratar, se intorc mai exact in perioada otomana, in Evul Mediu. Mai tarziu, vom afla ca numele in sine are o origine turca, chiar daca kebabul s-a nascut in Germania gratie lui Mehmet Aygün. Acest tanar de 16 ani pleaca din Turcia spre Berlin si este angajat la un snack bar in gara din capitala Germaniei.
Intrucat trebuie sa serveasca mancaruri clientilor, ii vine in minte sa introduca fasii de carne in paine. Foloseste paine pita si adauga cartofi prajiti si salata la amestecul sau. Putin mai tarziu, isi imbogateste reteta cu ceapa, rosii si sos alb.
Acesta va face inconjurul lumii si, desigur, va ateriza in Franta, unde este inca numit „giroscopul” sau „grecul”. Vom vedea versiuni ulterioare ale kebab-ului, pe baza de carne sau pui fript.
Ce masina de shaorma ar trebui sa aleg pentru stabilirea mea?
Masinile profesionale de shaorma sunt, asa cum v-ati putea astepta, destinate specialistilor din lumea bucatariei. Doua modele sunt vandute pe piata: masina cu gaz de shaorma si masina electrica de kebab.
Masina cu gaz de shaorma
Masina cu gaz de shaorma are zone de gatit pe care se intinde carne sau puii. In functie de model, dimensiunile zonelor de gatit pot fi destul de mari sau prea mici. Odata ce sistemul este declansat, puterea flacarilor va permite carnea sa se gateasca, sa o faca la gratar si sa-i dea gustul atat de autentic de carne.
Ca o tigaie de prajire profesionala, cu masina pentru pui verticala sau orizontala. Pentru a alege o masina profesionala de shaorma cu gaz, acordati atentie puterii exprimate in wati si numarul de zone de gatit. In primul caz, cu cat este mai mare numarul de wati, cu atat mai rapid se vor gati carnea si puiul.
In ceea ce priveste numarul de zone de gatit ale aparatului, acesta determina numarul de kilograme de carne si carne de pui pe care le puteti grati simultan intr-un anumit timp. Masina de shaorma cu gaz pentru fabricarea giroscopilor este popular datorita usurintei sale de utilizare. Dasemenea, numarul de arzatoare pe gaz, in functie de modelul de masina profesionala de shaorma. Cu toate acestea, pretul unei masini pe gaz de shaorma o depaseste cu mult pe cea a unei masini electrice de shaorma
Masina electrica de shaorma
Masina electrica de shaorma, vertical joaca acelasi rol ca gratarul profesional de shaorma pe gaz, dar nu functioneaza la fel de bine si este mai mult destinat micilor restaurante si snack-baruri. Utilizarea si functionarea unei masini de shaorma electrica se bazeaza pe prezenta unui motor, a incalzitoarelor electrice si a arzatoarelor.
Este cel mai potrivit pentru shaorme si poate fi folosit chiar si ca prajitor de pui. Daca credeti ca vi s-ar potrivi mai mult decat o masina electrica de shaorma, fixati-va vizorul pe un model din otel inoxidabil. In ceea ce priveste pretul, acest dispozitiv va va costa mai putin decat masina de kebab cu gaz. De asemenea, pariati pe brand pentru a va alege. Intr-adevar, unele marci sunt mai cunoscute si mai bine adoptate decat altele datorita calitatii superioare a produselor lor.
De asemenea, luati in considerare termenele de livrare si garantia oferita. Unii producatori chiar va ofera o garantie de pana la doi ani. In ceea ce priveste timpul de livrare, depinde adesea de locul de resedinta. Nu ezitati sa descoperiti diferitele noastre modele de masini de shaorma, electrica sau pe gaz la cele mai mici preturi.
Ce capacitate pentru masina de shaorma sa aleag?
Desigur, capacitatea producatorului de shaorma va depinde de numarul de clienti pe care ii deserviti intr-o zi. Cele mai mici aparate de kebab au o capacitate de 10 kilograme, in timp ce cele mai mari pot gazdui pana la 80 de kilograme de carne si pui. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca piata shaormei este in plina expansiune in Romania.
Romanii consuma peste 35 de milioane de shaorme intr-un singur an. Mai explicit, daca intentionati sa ramaneti in industria de fast-food pentru o lunga perioada de timp, alegeti de la inceput o masina de mare capacitate. Cu toate acestea, asigurati-va ca gasiti locatia potrivita si toate celelalte facilitati care va pot aduce iubiti si fani ai acestui sandwich cu carne la gratar.