De ce este CEDO importanta pentru apararea drepturilor omului?

De ce este CEDO importanta pentru apararea drepturilor omului?

0 Shares
0
0
0

Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( CEDO ) este bazata pe Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cu sediul in Strasbourg. Toti cei 47 de membri ai Consiliului Europei au aderat la CEDO . Prin urmare, cu exceptia Belarusului si a Vaticanului, sunt supuse toate statele europene recunoscute international , inclusiv Rusia, Turcia , Cipru si cele trei republici caucaziene Armenia , Azerbaidjan si Georgia aflate sub jurisdictia CEDO.

Oricine poate face apel la CEDO sustinand ca a fost incalcat de unul dintre aceste state intr-un drept in temeiul Conventiei. Judecatorul islandez Róbert Ragnar Spanó este presedintele instantei din 18 mai 2020 .

De ce este CEDO importanta pentru apararea drepturilor omului? In timp ce CEDO a avut doar puteri limitate in cadrul sistemului de protectie al CEDO dupa ce a fost infiintata in 1959 si, prin urmare, importanta sa a ramas relativ minora, ea a castigat o influenta enorma cel tarziu de la reforma sa fundamentala din 1998.

In special in ultimii ani, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis numeroase hotarari care nu au intervenit in mod nesemnificativ in sistemul juridic al statelor individuale si care au primit un raspuns larg din partea publicului. In acelasi timp, el se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de plangeri care au dus la suprasolicitare cronica.

Recent au fost luate diferite masuri pentru a rezolva aceasta problema, cum ar fi adoptarea celui de-al 14-lea Protocol aditional la CEDO, care faciliteaza in special respingerea plangerilor.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului , care a intrat in vigoare la 3 noiembrie 1953 , prevedea si infiintarea unui sistem judiciar care sa asigure respectarea garantiilor garantate de statele contractante. Pana la implementarea acestui proiect au trecut cinci ani si jumatate.

Dupa ce judecatorii au fost alesi la 21 ianuarie 1959, Curtea de Justitie a fost constituita la 20 aprilie 1959 in cadrul unei sedinte solemne speciale cu ocazia aniversarii a zece ani a Consiliului Europei. Corespunzator numarului de state care au aderat la CEDO la acel moment, prima instanta avea 15 judecatori. In a treia sesiune, la 18 septembrie 1959, CEDO l-a ales pe Arnold McNair al Regatului Unit ca prim presedinte. Au fost adoptate si regulile procedurale.

Initial, CEDO a impartit responsabilitatea monitorizarii Conventiei cu Comisia Europeana pentru Drepturile Omului, care a fost infiintata in 1954 . Aceasta din urma a actionat ca o autoritate de solutionare a plangerilor, care a supus fiecare plangere unei examinari preliminare si fie a declarat-o inadmisibila, fie a raportat Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei.

In termen de trei luni de la depunerea acestui raport, statul in cauza sau insusi ECMR ar putea sesiza Curtea de Justitie, care apoi a emis o decizie definitiva si obligatorie. In caz contrar, Comitetul Ministrilor s-a pronuntat asupra plangerii.

Spre deosebire de astazi, CEDO nu a fost conceputa initial ca o instanta permanenta. In plus, o singura plangere de stat a fost admisibila in principiu. Persoanele fizice puteau depune o plangere la Comisie, numai daca statul in cauza ar fi recunoscut acest drept intr-o declaratie in acest sens.

Exemple de drepturi ale omului

Dreptul la viata

Acest drept inseamna ca nimeni – inclusiv indivizii si guvernul – nu va poate ucide. Deoarece este responsabilitatea guvernului sa protejeze drepturile omului, el trebuie sa creeze legi care sa salveze viata umana si sa te protejeze daca viata ta este in pericol. Dreptul la viata este adesea invocat in discutiile despre razboi, brutalitatea politiei, pedeapsa capitala si autoaparare.

Dreptul la protectia contra torturii si tratamentului inuman

Acest drept este unul dintre drepturile „negative”, ceea ce inseamna libertate de ceva. Acesta afirma ca nimeni nu ar trebui sa fie supus „torturii sau tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante”.

Acest lucru se aplica experimentelor medicale si stiintifice, ceea ce inseamna ca nimeni nu ar trebui sa fie supus acesteia fara consimtamant. UDHR spune in mod specific ca guvernul trebuie sa protejeze persoanele cu dizabilitati, deoarece acestia prezinta un risc crescut de tratament degradant.

Dreptul la tratament egal in fata legii

Dreptul la protectie egala, care este prezent in documente si inseamna ca indivizii trebuie tratati la fel ca si altii in conditii similare. Tratamentul diferit conform legii, bazat pe lucruri precum rasa sau genul, incalca drepturile omului.

Dreptul la intimitate

Peste 150 de constitutii nationale includ dreptul la viata privata. Ii protejeaza pe cetateni de supravegherea guvernamentala sau corporativa.

Dreptul la azil

Acesta este un drept foarte vechi care dateaza din cele mai vechi timpuri. A avut adesea o componenta religioasa. Bisericile aveau voie sa protejeze pe oricine – chiar si pe criminali – care cauta refugiu intr-o biserica sau pe proprietatea bisericii. Astazi, dreptul la azil ii protejeaza pe cei care fug din tara lor de origine din cauza persecutiei.

Dreptul de a te casatori si de a avea familie

Acest drept afirma ca toata lumea „ fara nicio limitare de rasa, nationalitate sau religie” are dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. Ambele persoane din casatorie trebuie, de asemenea, sa-si dea consimtamantul liber si deplin.

Nimeni nu are dreptul de a se casatori cu cineva care nu este de acord. Dreptul de a te casatori nu este un drept absolut, ceea ce inseamna ca este supus legilor nationale care fac ilegale anumite casatorii (cum ar fi o casatorie intre rude apropiate).

0 Shares
You May Also Like
Cum se întrețin operele de artă?

Cum se întrețin operele de artă?

Operele de artă reprezintă creații prețioase și semnificative, care necesită îngrijire și atenție specială pentru a le menține…