Picioare grele simptome si cauze

Picioare grele: simptome si cauze

0 Shares
0
0
0

Senzatia de greutate a picioarelor este legata de circulatia slaba a sangelui in vene. Uneori este insotita de crampe, furnicaturi sau edeme. In cele din urma, aceasta conditie poate progresa la formarea de vene varicoase.

Cum se manifesta impresia de picioare grele?

Impresia de greutate a picioarelor este perceputa atunci cand membrele inferioare par grele, tensionate si deosebit de sensibile la oboseala. Aceste senzatii se refera in principal la gambe.

Simptomele tind sa creasca:

  • pe tot parcursul zilei;
  • in vreme calda;
  • in cazul in care stati prea mult timp jos;
  • in zilele dinaintea debutului menstruatiei la femei.

In schimb, persoanele in cauza se confrunta cu mai putin disconfort atunci cand merg, se pun in pat sau cand este frig.

Aceasta greutate a picioarelor poate fi insotita de crampe sau de necesitatea de a scarpina picioarele, in special gambele inferioare.

Cei afectati pot avea, de asemenea:

Nerabdare

Acestea sunt senzatii neplacute, cum ar fi , amorteala sau arsuri care pot merge pana la un sentiment de durere la nivelul picioarelor. Ele apar dupa imobilizare prelungita a picioarelor si forteaza persoana sa mearga pentru a le calma.

Edem

Acestea sunt umflaturi ale tesuturilor care apar la sfarsitul zilei si care sunt amplificate de caldura. Ele se dezvolta in principal la glezna, dar si deasupra piciorului, care poate parea apoi tensionat. Aceste simptome dispar cel mai adesea dupa o noapte de odihna.

Telangiectazii

Acestea sunt retele de vase rosii dilatate mici, vizibile pe pielea picioarelor. Subtiri ca parul, uneori capata o forma instelata. Cand sunt presate, roseata lor dispare. Ele pot fi insotite de vene mici vizibile, cu diametrul mai mic de 3 milimetri.

Care este motivul pentru senzatia de greutate a picioarelor?

Acest fenomen este cauzat de stagnarea circulatiei venoase sau de insuficienta venoasa. Aceasta disfunctie poate incetini in sine circulatia limfei. In acest caz, se numeste insuficienta veno-limfatica.

Senzatia de picioare grele reprezinta chiar inceputul bolii venoase cronice. Daca evolueaza, se poate manifesta prin:

  • vene varicoase ale picioarelor;
  • edem permanent (picior, glezna, picior);
  • tulburari semnificative ale pielii, cum ar fi zonele maro pigmentate, eczemele de contact (cel mai adesea datorita aplicarii cremelor) sau ulcerul (rana persistenta) a piciorului.

Care sunt factorii pentru cauze picioare grele sau obosite?

Unele elemente pot influenta aparitia insuficientei venoase:

  1. Ereditatea: un factor de risc pentru boala venoasa cronica

Riscul este mai mare in cazul bolii venoase cronice in familie si creste odata cu numarul de parinti afectati (mai ales daca ambii parinti au insuficienta venoasa).

  1. Insuficienta venoasa este mai frecventa la femei

Problemele de insuficienta venoasa cresc odata cu imbatranirea persoanei, dar sunt mai frecvente si apar mai devreme la femei.

Fenomenul picioarelor grele este crescut in perioada premenstruala si in timpul sarcinii. Fiind gravida aceasta exercita multa presiune asupra venelor extremitatilor inferioare, amplificand fenomenul picioarelor grele. In plus, riscul de boala venoasa cronica creste odata cu numarul de sarcini.

  1. Caldura agraveaza senzatia de picioare grele

Caldura face ca venele sa se extinda. Astfel, senzatia picioarelor grele se agraveaza pe vreme calda, atunci cand expuneti picioarele la soare.

In concluzie

Cauzele pentru aparitia senzatiei de picioare grele sunt diverse si trebuie sa tineti cont de factorii specificati mai sus pentru a alege daca doriti sau nu sa cereti parerea unui medic. Nu trebuie sa ignorati posibilitatea agravarii situatiei odata cu trecerea timpului.

0 Shares
You May Also Like