Aerosoli cum sa faci corect tratamentul

Aerosoli: cum sa faci corect tratamentul?

0 Shares
0
0
0

Pentru a obtine efectul maxim al terapiei, aceasta trebuie sa fie facuta in mod corect. Nebulizatorul genereaza un aerosol. Un dispozitiv care creeaza picaturi mici de apa care pot transporta diverse medicamente. Aceste picaturi ajung in caile respiratorii superioare. Adica, nasul, faringele, laringele.

Sau caile respiratorii inferioare, adica bronhiile si plamanii. Picaturile mai mari de 5 µ se opresc in nas, faringe si laringe. Picaturile cu dimensiuni intre 2 si 5 µ se depun in trahee si in bronhiile mari. Pentru a ajunge la bronhiile mici, acestea trebuie sa aiba un diametru mai mic de 2 µ. Prin utilizarea unui aerosol, diverse medicamente pot fi administrate direct pe membrana mucoasa a cailor respiratorii.

Fara a trece prin sange. In acest caz, medicamentele actioneaza direct asupra membranei mucoase. Acest lucru face posibila reducerea semnificativa a cantitatii de medicamente care trebuie administrate. Deci, efectele lor secundare. Vom avea o multime de medicamente in plamani si aproape zero in sange. Prezenta medicamentelor in contact direct cu caile respiratorii inseamna, de asemenea, ca acestea actioneaza mai rapid.

Ce este necesar pentru un aerosol

Pentru a face un aerosol aveti nevoie de un nebulizator conectat printr-un tub mic la o masca, o piesa bucala sau un dispozitiv pentru difuzarea nazala a picaturilor. Nebulizatorul transforma apa si orice medicament in picaturi mici. Asemanator cu o ceata. Medicamentul trebuie sa fie introdus intr-o fiola de plastic.

Un compresor de aer este inima nebulizatorului. Acesta emite un flux de aer care se deplaseaza printr-un tub de plastic pana la fiola. Fluxul de aer atinge o viteza mare si genereaza un vid care aspira medicamentul din fiola, producand picaturi mici care raman in suspensie (amestec de gaz + lichid = aerosol).

Nebulizatoare de aerosoli

Exista doua tipuri principale de nebulizatoare pentru terapia cu aerosoli. Nebulizator pneumatic: utilizeaza un jet de aer generat de un compresor pentru a produce particule omogene si stabile. Acesta este echipat cu o fiola care garanteaza o nebulizare de buna calitate. Economice si foarte durabile, dar destul de zgomotoase.

Un factor care poate fi deranjant pentru un pacient pediatric. Nebulizator cu ultrasunete: acestea utilizeaza vibratia cristalelor de cuart. Acestea sunt mai scumpe, dar mai putin zgomotoase decat nebulizatoarele pneumatice. Acestea sunt mai rapide in ceea ce priveste timpul de atomizare si garanteaza o vaporizare optima.

Acestea pot modifica structura unor medicamente prin inactivarea lor, datorita modului in care este fragmentata suspensia. La achizitionarea nebulizatorului, pacientul trebuie sa primeasca de la profesionistii din domeniul sanatatii (medici, asistente medicale si farmacisti) cateva informatii esentiale, printre care:

  • Instructiuni de utilizare, curatare si intretinere a dispozitivului si a accesoriilor;
  • Capacitatea dispozitivului de a nebuliza diferite medicamente fara alterare moleculara.
  • Timp de nebulizare (ml/min).

Cum sa efectuati un aerosol

Este important sa folositi dispozitivul cu o atentie deosebita la igiena. Spalati-va bine pe maini inainte de a-l manipula. Asamblarea tubului de conectare, a fiolei si a mastii. In general, nebulizatoarele cu masca sunt prima alegere de dispozitive indicate pentru copii. Trebuie sa potrivim masca pe fata pentru a include atat nasul, cat si gura copilului in masca.

Folosind o seringa sterila de unica folosinta, injectati solutia fiziologica in fiola si puneti in ea medicamentul care urmeaza sa fie administrat. Acordati o atentie deosebita cantitatii prescrise pentru a evita orice efecte secundare.

Informatii utile despre astm

In timpul unui control, un medic va va intreba daca tusiti mult, mai ales noaptea. El sau ea va intreba, de asemenea, daca problemele t de respiratie se agraveaza dupa activitatea fizica sau in anumite perioade ale anului.

Apoi, medicul va intreba despre senzatia de apasare in piept, respiratia suieratoare si raceala care dureaza mai mult de 10 zile. El sau ea va intreba daca cineva din familia ta are sau a avut astm, alergii sau alte probleme de respiratie. In cele din urma, medicul va va pune intrebari despre casa dvs. si daca ati lipsit de la scoala sau de la serviciu sau daca aveti probleme in a face anumite lucruri.

Medicul poate face, de asemenea, un test de respiratie, numit spirometrie, pentru a afla cat de bine functioneaza plamanii, testand cat de mult aer puteti espira dupa ce ati inspirat foarte adanc inainte si dupa ce utilizati medicamente pentru astm.

Un atac de astm poate include tuse, constrictie in piept, respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. Atacul are loc in caile respiratorii ale corpului tau, care sunt caile care transporta aer in plamani. Pe masura ce aerul trece prin plamani, caile respiratorii devin mai mici, asa cum ramurile unui copac sunt mai mici decat trunchiul copacului.

In timpul unui atac de astm, partile laterale ale cailor respiratorii din plamani se umfla si caile respiratorii se micsoreaza. Mai putin aer intra si iese din plamani, iar mucoasa pe care o produce corpul infunda caile respiratorii.

Va puteti controla astmul bronsic cunoscand semnele de avertizare ale unui atac de astm, feriti-va de lucrurile care provoaca un atac si urmand sfatul medicului dumneavoastra. Cand va controlati astmul:

  • nu veti avea simptome precum respiratie suieratoare sau tuse,
  • vei dormi mai bine,
  • nu vei lipsi de la serviciu sau de la scoala,
  • puteti lua parte la toate activitatile fizice si
  • nu va trebui sa mergeti la spital.
0 Shares
You May Also Like